evezős Eb

2018.08.01. 12:11

Két magyar egységtől elvárás az A döntő

Öt számban indulnak magyar egységek a csütörtöktől vasárnapig tartó glasgow-i multisport Európa-bajnokság evezős versenyein.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6. Simon Béla (elöl) és Juhász Adrián a 2016-os riói nyári olimpia normálsúlyú kormányos nélküli kettes versenyszámának előfutama előtt a Rio de Janeiró-i Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

A magyar csapat egyik nagy reménysége a könnyűsúlyú férfi egypárban induló Galambos Péter, aki rutinos versenyzőnek számít. A 31 éves sportoló világbajnokságokon már szerzett ezüst- és bronzérmeket is, s Eb-n is második helyezés az eddigi legjobbja, így az A döntő pedig reális célkitűzés esetében. Miként a Simon Béla, Juhász Adrián férfi kettes esetében is az.

Az egység tavaly világbajnoki címet szerzett,

igaz, a kormányos kettest kirándulásként élték meg, a szezonra visszatértek az olimpiai programban is szereplő versenyszámukhoz. Döcögős szezonkezdet után – az első világkupa-viadalon csak a 13. helyen zártak – június végén már a 6. helyen végeztek a linzi vk-n, míg július közepén Coimbrában megnyerték az Egyetemi Európai Játékokat. Az Eb-n azonban erősebb mezőnyben méretik meg magukat.

A férfi egypárban induló Papp Gergőtől, valamint a Csiszár Péter, Forrai Dávid, Fiala Balázs, Tamás Bence alkotta könnyűsúlyú férfi négypártól nem elvárás az A döntőbe jutás, ugyanakkor nem elképzelhetetlen annak kivívása egyik egység számára sem. Mindkét hajót a 4-8. hely közé várja a szakvezetés.

Különösen a négyessel szemben lehetnek magasabbak a célkitűzések, hiszen a szezon mindhárom világkupa-futamán A döntős volt: a június eleji, belgrádi 2. helyezés után Linzben és Luzernben a 6. helyen zárt.

A női ketteseknél induló Krémer Eszter és Polivka Dóra esetében a 6-10. hely a célkitűzés, a kettős két héttel ezelőtt az Egyetemi Európai Játékokon szerzett

aranyérmével egyrészt még saját magát is meglepte, másrészt ezzel magasabbra tette a lécet.

Az Eb-n 18 versenyszámban hirdetnek győztest – szombaton és vasárnap 9-9 A döntőre kerül sor -, a kontinensbajnokságon mintegy 600 evezős indul, a házigazda britek 53 versenyzője között olimpiai bajnokok is vannak.

Borítókép: MTI Fotó/ Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában