Kerékpár-Eb

2018.08.02. 08:52

Öt magyar bringás teker a helyezésekért Glasgow-ban

Három pályaversenyző és két olimpikon hegyikerékpáros, Parti András és Benkó Barbara is indul a skóciai kontinensviadalon.

Budapest, 2012. július 6. Benkó Barbara, a londoni olimpiára kvótát szerzett hegyikerékpár-versenyzõ a budai hegyekben tartott edzésén. MTI Fotó: Kollányi Péter

Az Európa-bajnokság kerékpáros versenyeit csütörtöktől jövő vasárnapig a multisport Eb keretében rendezik meg országúton, pályán, illetve sor kerül a hegyikerékpárosok és BMX-esek vetélkedéseire is.

A háromfős magyar pályaküldöttség pénteken kezdi meg szereplését, amikor Lovassy Krisztián scratch-ben áll rajthoz. Tavaly a berlini Eb-n Lovassy ezüstérmes volt a számban, amely egy egyéni futam, a helyezéseket az utolsó sprint és a lekörözések száma dönti el. Az MTI megkeresésére a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) leszögezte,

a BVSC-Zugló versenyzőjének ezúttal is esélye van a dobogó elérésére,

bár az elvárás, hogy a legjobb tízben végezzen. Hasonló teljesítmény a másnapi, négy versenyszámot magában foglaló omniumban is kiváló eredmény lenne tőle.

Vasárnap megkezdődnek a férfi sprinterek versenyei is, amelyben Szalontay Sándor lesz érdekelt. Az MKSZ reményei szerint

akár a hétfői negyeddöntőkbe is bekerülhet a VeloClass Velence remek formában lévő bringása,

aki májusban 74,442 kilométer/órás átlagsebességet elérve 9.672 másodpercre javította a 200 méteres repülőrajtos időfutam országos csúcsát. Szalontay kedden keirinben is rajthoz áll, ebben a számban a táv első, nagyobbik felében motoros vezeti fel a versenyzőket a sprintig.

Vasárnap mutatkozik be a magyar küldöttség legfiatalabb tagja is: a 21 esztendős Filutás Viktor a pontversenyben méretteti meg magát, s az MKSZ reményei szerint a Pannon Cycling Team kerekese a délelőtti program selejtezőjében biztosítja helyét az esti fináléra.

A hegyikerékpárosok jövő keddi versenyein mindkét nemben olimpikon képviseli a magyar színeket: Parti András háromszor, Benkó Barbara egyszer szerepelt ötkarikás játékokon. A magyar szövetség szerint mindkettőnek esélye van a legjobb húszba kerülésre, sőt, Benkó akár az első tízbe is beférhet.

A kerékpársport viadalai mellett a torna, az evezés, a vizes sportok, a golf és a triatlon kontinensviadalát is megrendezik a skót városban.

Borítókép: Benkó Barbara. Forrás: MTI / Kollányi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában