Nemzeti Vágta

2018.09.10. 20:05

Idén először a legfiatalabb lovasok is felvonulnak

Az elmúlt tíz évben 16 település csaknem háromezer lovasa, köztük négy határon túli térség, Erdély, Felvidék, Délvidék és Muraköz versenyzői csatlakoztak.

Budapest, 2017. szeptember 17. A késõbbi gyõztes Petrik Tamás, Csemõ lovasa (elöl) Vicces nevû lován a 10. Nemzeti Vágta döntõjében a budapesti Hõsök terén 2017. szeptember 17-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

Újra rajtol a Nemzeti Vágta, a rendezvényen 11. alkalommal gyűlnek össze Magyarország és a határon túli települések versenyző lovasai a Hősök terén, hogy kiderüljön, ki viszi haza a győztesnek járó aranysarkantyút, az eseményen idén először a legfiatalabb lovasok is felvonulnak – hangzott el az M5 kulturális csatorna hétfő esti híradójában.

A Nemzeti Vágta futamai szeptember 15-én indulnak, a döntőt vasárnap délután a Duna Televízió közvetíti. Az eseményen ebben az évben először a legfiatalabb lovasok is bemutatkozhatnak a jövő vágtája nevű felvonuláson, a hagyományos programok között pedig idén is díszmenettel, lovasbemutatókkal és döntő futamokkal várják az érdeklődőket.

A jövő vágtáján 110, nyolc és tizenkét év közötti ifjú lovas vonul majd fel – mondta Meskó Zsolt, a Nemzeti Vágta főrendezője. Hozzátette: annak hatására rendezik meg a felvonulást, hogy az elmúlt években felnőtt egy új generáció, akik közül sokan a vágta hatására kezdtek el lovagolni. Minden évben egy-egy nemzeti vágta után megnő a lovagolni tanulni vágyók kedve, és rengetegen jelentkeznek a lovardákba – mondta.

Az elmúlt tíz évben 16 település csaknem háromezer lovasa, köztük négy határon túli térség, Erdély, Felvidék, Délvidék és Muraköz versenyzői csatlakoztak a nemzeti vágta programjához – hangzott el.

Meskó Zsolt hozzátette: ezek a települések pályákat építettek, hogy a Nemzeti Vágta elődöntőjét befogadhassák, a versenyek körül pedig lovas élet alakul majd ki. Mint mondta, ezzel tulajdonképpen a 21. században valóra válik Széchenyi korabeli álma a lóversenyzésről.

A Hősök terén kialakított versenypálya mellett idén a Fölszállott a páva versenyzői egy élő lovas tájházat mutatnak be, ahol a korabeli falusi élet ünnepi hangulatát idézik fel a műsor döntősei.

A 11. Nemzeti Vágta futamait és felvonulásait vasárnap délután négy órától követhetik élőben a Duna Televízió nézői – hangzott el a műsorban.

Borítókép: A későbbi győztes Petrik Tamás, Csemő lovasa (elöl) Vicces nevű lován a 10. Nemzeti Vágta döntőjében a budapesti Hősök terén 2017. szeptember 17-én.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában