méltó örökség

2018.09.05. 12:43

Világbajnok is indul a hazai rendezésű parakerékpáros Európa Kupán

Szeptember 8-án Etyeken tartják a parakerékpáros Európa Kupa időfutamát, majd másnap ötödik alkalommal kerül megrendezésre a törökbálinti Riczu Imre Emlékverseny.

Immár öt éve, hogy Riczu Imre életét vesztette egy tragikus kerékpárbalesetben. Az ő életének állít emléket a verseny, melynek kiemelt célja a figyelemfelkeltés a fokozott biztonságra és a bukósisak viselésére.

A pálya célterülete a lelátóval.

A versenyprogramban idén is szerepel parakerékpáros verseny, amely ebben az évben nemzetközi UCI C1 kategóriás minősítésű, tehát világranglista pontokért harcolhat majd a nemzetközi mezőny. A megszerzett pontok már beleszámítanak a tokiói 2020-as Paralimpia-kvalifikációba – ebben a magyar férfi válogatott egyelőre nagyon jól áll.

Parakerékpárosok futama.

Reményeik szerint már idén ezzel a versennyel is segítve a sportot, megszerezhető egy férfi nemzeti kvóta. Az idei versenyen külön örömhír, hogy a parakerékpáros világbajnok Michele Pittacolo is elfogadta a meghívást.

Michele Pittacolo
Fotó: Omega/Riccardo

A program második felében igazolt utánpótlásfutamokra és amatőr gyermekfutamokra kerül sor, illetve amatőr férfi és női futamokra is invitálják a kedves kerékpározni vágyókat.

Riczu Imre

A program befejezéseként pedig az igazolt felnőtt férfiak versenyét rendezik meg, ahol 300 ezer Ft összdíjazásban részesülnek a versenyzők, valamint az Imre emlékére meghirdetett vándorkupáért is küzdenek.

Törökbálint támogatásával idén is tartalmas rajtcsomaggal készülnek, amelyben a táska mellett lesz póló, frissítők, valamint az összes versenyt befejező kerékpáros egy egyedi tervezésű ún. finisher érmet vehet át.

Riczu Imre (1979-2014 )

Riczu Imre a kilencvenes évek óta kerékpározott, majd a legtöbben a magyar válogatott és Stubán Ferenc mindenkori csapatainak szerelőjeként ismerték. Önzetlenül segítette a magyar kerékpárosokat és kerékpársportot. 35 éves volt, amikor az életét jelentő sport, a kerékpározás okozta halálát, egy bukás közben szenvedett halálos fejsérülést.

Sporttársai sosem felejtik el, és azt sem, amit a magyar kerékpársportért tett.

Nagyobb versenyek melyeken klubszínekben, válogatottként szerepelt:

2006 – Giro delle regioni

Memorial Marco Pantani

Magyar Körverseny

2007 – Tour of victory path

Világbajnokság-Stuttgart

2012 – GP Costa degli Etruschi

Giro del reggio Calabria

Világbajnokság-Valkenburg

2013 – Világbajnokság-Firenze

 

 

 

Borítókép: versenyrajt

Képek forrása: Vanik László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!