évforduló

2019.02.25. 17:10

Megnyitották a Novák Dezső-emlékkiállítást

A Fradi Múzeumban hétfőn emlékkiállítást nyitottak Novák Dezső olimpiai bajnok labdarúgó tiszteletére, aki 80 éve született és kedden lesz halálának ötödik évfordulója.

„A Ferencváros egyik alapértéke a tradíció” – jelentette ki köszöntőjében Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, aki felidézte, hogy rengeteg személyes élménye van a klub legendájával, mivel édesapjával nemcsak csapattársak voltak, hanem barátok is.

„Novák Dezső az egyetlen futballista, aki három olimpián nyert érmet”

- idézte fel a cégvezető.

Tobak Csaba múzeumvezető elárulta, hogy húsz-huszonöt tárgyat állítottak ki, amelyek Novák legértékesebb relikviái, mindegyiket a játékos családja bocsátotta a kiállítás rendelkezésére.

„A legkülönlegesebb a Vásárvárosok Kupájának elhódításáért kapott aranyérem, amelyből tudomásom szerint több nem maradt fenn. Természetesen látható a trófea kicsinyített másolata, valamint a három olimpiai medál is” – mondta Tobak, aki hozzátette, hogy

a kiállítást július 31-ig lehet felkeresni.

A kilencszeres válogatott Novák Dezső játékosként négyszer nyert bajnoki címet és egyszer Magyar Kupát az FTC-vel, amellyel 1965-ben a VVK-t is elhódította. Edzőként három bajnoki és egy kupaaranynak volt részese, valamint 1995-ben a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezette a zöld-fehér együttest. Az 1960-as, római ötkarikás játékokon harmadik lett, a következő két olimpián, Tokióban és Mexikóvárosban viszont győzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában