magasan a léc

2019.03.19. 13:41

A magyar focit erősíthetik a Székelyföld Labdarúgó Akadémia növendékei

A Csíkszeredai Futball Klubon belül működő, a 2012-ben alapított Székelyföld Labdarúgó Akadémiáról idén kerül ki az első végzős évfolyam, és az eredményekre már most sem lehet panasz.

Kiterjedt hálózatuknak köszönhetően ma már mintegy 4000 fiatalt foglalkoztatnak Erdély-szerte – írta meg az Origo. Tizenöt korosztályos válogatottat adnak túlnyomórészt a magyar csapatokba, és Dusinszki Zoltán szakmai igazgató szerint van köztük kiemelkedő tehetség is. Ahogy akad még tennivaló is, hiszen a léc igencsak magasra van téve.

Az akadémiai munka 2013 januárjában indult el a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai irányításával, amit a mai napig nélkülözhetetlennek neveznek a székelyföldi intézmény munkatársai. A hat évvel ezelőtt egy pályával és alig négyszáz fiatallal induló létesítmény mára egész Székelyföldet, valamint a Partiumot lefedő hálózatot üzemeltet öt alközponttal (Barót, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely), ahol

már négyezernél is több gyerek rúgja a labdát a SzLA színeiben.

Az akadémia a jelenleg harmadosztályú, de a feljutásra komoly esélyekkel pályázó FK Csíkszereda irányítása alatt működik, hiszen a legfontosabb cél az, hogy középtávon az itt nevelt fiatalok adják egy élvonalbeli csapat gerincét.

A székelyudvarhelyi Dusinszki Zoltán hivatásos focistából lett szakedző
Fotó: Mudra László / Origo

„Az akadémia a székelyföldi magyar közösség számára lett létrehozva 2013-ban, azzal a céllal, hogy felkutassuk és képezzük a régió tehetséges fiatal játékosait, majd közülük a legügyesebbeket átadjuk az akadémia szakmai felügyeletét is ellátó Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának,

ahol a felcsúti csapat színeiben bemutatkozhatnak a magyar élvonalban” – mondta el a lapnak Dusinszki Zoltán, a csíkszeredai intézmény szakmai igazgatója.

A „szakmai felügyelet” azt jelenti, hogy

a csíki akadémia a felcsúti intézmény szakmai irányvonalát követve működik, amit Magyarországról folyamatosan ellenőriznek is.

Ezzel egyébként nincsenek egyedül, hiszen további határon túli akadémiák – így az eszéki (Horvátország), a topolyai (Szerbia), a dunaszerdahelyi (Szlovákia) és a munkácsi (Ukrajna) is hasonló elvek szerint működik.

„Székelyföldön korábban nem volt magas szintű futball, sem felnőtt, sem utánpótlás szinten, ezért nagyon fontos az otthonról kapott segítség. Aminek persze praktikus okai is vannak:

a felcsúti módszer szerint képzett gyerekek a jövőben, ha sor kerül rá, sokkal könnyebben beilleszthetőek az ottani rendszerbe.”

Ha csak szigorúan az akadémiát vesszük az FK Csíkszereda utánpótláscsapatai nélkül, akkor jelenleg négy korosztályban (U16-tól U19) összesen 86 fiatallal dolgoznak a szakemberek. Tíz edző, valamint az erőnléti edző és a fizioterapeuta mellett még további pályaedzők, valamint a nélkülözhetetlen orvosi stáb irányítja a munkát. Az U7-től az U15-ig összesen nyolc korosztályos csapatban további négyszáz fiatal viseli az FK mezét.

Hargitán az embernek, így az akadémián dolgozóknak, illetve tanuló fiataloknak is meg kell szokniuk, hogy az időjárás, bizony nincs tekintettel arra, hogy itt néhányan focizni szeretnének.

A pályák minőségének fenntartásáért így folyamatosan hadakozni kell a természettel.

„Nem mondok újat azzal, hogy folyamatos pályagondjaink vannak, ami az időjárást elnézve errefelé természetes dolog. Jelenleg van két nagy és egy kis műfüves pályánk, valamint egy sátras műfüves pálya van itt közvetlenül a kollégium mellett, ami Ilyés Róberté, a klub korábbi játékosáé, tőle béreljük. Természetesen, dolgozunk rajta, hogy a jövőben új pályával, pályákkal bővüljenek a lehetőségeink.”

Minden mással azonban bőséggel el van látva az akadémia. A 2016-ban átadott kollégium földszintjén sorakoznak az öltözők, külön az akadémistáknak és külön az első csapatnak. Szembe velük az edzői szobák, a folyosó végén pedig konditerem, az orvosi szoba és a rehabilitációs részleg várja a focistákat.

Bővíteni azért még itt is lenne hova, az ugyanis mindennapos szükségszerűség, hogy a fiatalok a hosszú folyosón leterített polifoamokon végzik a gimnasztikát.

A Székelyföld Labdarúgó Akadémia jelenleg hat alközponttal működik. A centrum továbbra is Hargita és Kovászna megyében van, de Maros és Zilah megye mellett már Kolozsvárt és Nagyváradot is sikerült bekapcsolni.

Ahogy Csíkszereda megkapja a képzési programot Felcsútról, ugyanúgy kapják meg azt az alközpontok Szeredából, nekik is aszerint kell dolgozniuk.

Ahogy a székelyföldi foci egyre több életjelet ad magáról – a másodosztályba törekvő és idén a Román Kupában a legjobb nyolc közé jutó szeredai csapat mellett a közeli Sepsiszentgyörgyön már élvonalbeli csapat (Sepsi) van – úgy lesz egyre könnyebb a sportághoz csábítani a gyerekeket, a hagyományosan inkább a jégkorongról ismert régióban.

Közép és hosszú távon az az elsődleges cél, hogy a másodosztályba, netán az élvonalba jutó szeredai csapat gerincét saját nevelésű gyerekek alkossák.

„Ma még ott nem tartunk, hogy akár a román, akár a magyar élvonalba játékost tudjunk adni, de egyértelműen erre a törekszünk” – teszi egyértelművé Dusinszki Zoltán.

Azokat sem szeretnék elveszíteni, akik nem férnek be a Sepsisbe, vagy az FK Csíkszeredába, számukra ott van a többi harmadosztályú székelyföldi csapat, Kézdivásárhelytől Székelyudvarhelyig lehet nézelődni.

Az akadémia az FK Csíkszereda gondozásában működik
Fotó: Mudra László / Origo

Az első fecskék egyike a 18 éves Tamás Nándor, aki már a magyar élvonalban is bemutatkozott a Puskás Akadémia színeiben.

„Ő már tizenhat évesen játszott az FK felnőtt csapatában, és ha jól tudom, akkor az idei szezonban négy mérkőzésen lépett pályára az NB I-ben. De rajta kívül is vannak olyanok, akik már rendszeresen játéklehetőséget kapnak, vagy Casiadi Soma, aki az U16-ból fellépve mutatkozhat be bajnoki mérkőzésen” – aki az élvonalbeli Craiova elleni kupanegyeddöntőben át is esett a tűzkeresztségen.

A munka gyümölcse persze csak lassan érik be, de az első biztató jelek már láthatóak.

2018-ban a Székelyföld Labdarúgó Akadémia U17-es csapata nyerte meg az élvonalbeli bajnokságot,

egy évvel korábban pedig ugyancsak az U17-esek játszottak országos döntőt a Dinamo Bucuresti ellen.

„Az akadémia jelenleg tizenöt korosztályos válogatottal büszkélkedhet. Többségük a magyar korosztályos csapatok valamelyikében szerepel, de olyan is akad köztük, aki már mindkét nemzeti csapat mezét magára húzta.

Az, hogy ki melyik ország válogatottjában mutatkozik be, mindenkinek a saját döntése,

illetve persze attól is függ, hogy melyik szövetségtől kap meghívást. Mi nem sugalmazunk, nem irányítunk senkit egyik csapathoz sem, nekünk az a fontos, hogy válogatottak legyenek, ott fejlődjenek, és ezáltal nőjön az értékük. Az például egy nagyon szép eredmény, hogy Csala Tibor innen került be az U17-es Eb-selejtező elit körében szereplő magyar válogatottba. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy mindkét nemzeti szövetséggel nagyon jó viszonyt ápolunk.”

Az akadémián egyébként, ahogy Dusinszki Zoltán mondja, kilencvennyolc százalékban magyar fiatalok fociznak.

Az edzések nyelve a magyar, ezért elvárjuk, hogy a bennünket választó román gyerekek is legalább annyira megtanuljanak magyarul, hogy ne okozzon nekik gondot megértetniük magukat a csapattársaikkal, valamint gond nélkül követni tudják az edzők utasításait.

Miközben egyes román lapok az Athletic Bilbaóhoz hasonlítják, az ország legjobbjaként lelkendeznek a Székelyföld Labdarúgó Akadémiáról, Dusinszki Zoltán realistább képet fest.

Szerinte egyelőre csak „a legjobbak között van”, de a játékosok minőségében már kezdik megközelíteni a romániai elit akadémiákat, és a fentebb említett hiányosságok ellenére is valóban rendszeresen rácsodálkoznak a csíkszeredai központ rendelkezésére álló infrastruktúrára.

A teljes cikket ide kattintva elolvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában