jövő augusztusban döntenek

2019.09.08. 09:35

Magyarország jó eséllyel pályázhat a 2024-es sakkolimpiára

Arkagyij Dvorkovics, a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke szerint minden esélyünk megvan, mivel száz éve sakknagyhatalomnak számítunk.

A FIDE élére tavaly megválasztott orosz sportvezető ezt a nemzetközi szervezet elnökségi ülését követően a Parlamentben megtartott fogadáson jelentette ki.

Dvorkovicsot lenyűgözte Budapest, valamint elismerőleg beszélt a magyar iskolákban bevezetett sakkoktatásról is.

A fogadáson Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja azt hangsúlyozta, hogy az országnak mindig is kitűnő sakkozói voltak, akik ugyanolyan megbecsülésben részesülnek az állam részéről, mint a nyári és a téli olimpiákon érmes sportolók.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kiemelte, hogy

a magyarok híresen jó szervezők, komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a nagy nemzetközi sportesemények megrendezésében, az országnak sportbarát kormánya van, amely támogatja a Magyar Sakkszövetség törekvéseit.

Polgár Judit arról beszélt, hogy amikor 12 évesen az első olimpiai bajnoki címért járó elismerését átvette a Parlamentben, nem gondolta volna, hogy egy nap a sakkvilág vezetőivel találkozhat ugyanott.

Szabó László, a Magyar Sakk Szövetség (MSSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy

a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc, valamint a legnagyobb magyar, Széchenyi István is kiváló sakkozó volt.

Hozzátette: az MSSZ megújult vezetése ismét a sakkvilág csúcsára akarja juttatni a magyar sakkozást.

„Készen állunk arra, hogy akár egy olyan nagyszabású eseménynek is otthont adjunk, mint a 2024-es sakkolimpia”

- fogalmazott az elnök.

A 2024-es sakkolimpia helyszínéről jövő augusztusban, hanti-manszijszki kongresszusán dönt a FIDE.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!