Atlétikai vb 2023

2019.11.21. 16:30

Budapest három díszpolgára is a rendezés mellé állt

Miklósa Erika operaénekes, Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya és Merkely Béla professzor levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek, amelyben arra kérik, hogy támogassa a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezést.

„Magánszemélyként, civilként és Budapest felelős díszpolgáraiként mondtunk véleményt a tervezett atlétikai sport- és szabadidős parkról.

Mellette vagyunk, és azt gondoljuk, talán a fővárosi döntés előtt érdemes róla még beszélni.”

- írta Miklósa Erika csütörtökön Facebook-oldalán.

A levélben leszögezik, hogy az atlétikai világbajnokság a világ egyik legnézettebb, legnagyobb presztízsű nemzetközi sporteseménye, így a vb előtt és alatt Budapestre figyel majd a világ.

„Mindannyian egyetértünk abban, hogy Budapesten kiemelt szerepet kell kapnia az egészségügynek, a kórházak fejlesztésének, de legalább ugyanennyire fontos a prevenció, a lakossági edukáció, az egyének tudatosabb egészség szemlélete, mindezt annak érdekében, hogy az utánunk következő generációk egészségesebbek legyenek.

A tervezett atlétikai központ ideiglenes lelátókkal bővítve kezdené meg működését a világversenyre, de utána egy lényegesen kisebb lelátójú, hazánkban egyedülálló atlétikai centrum maradna edzőpályákkal, fedett edzőcsarnokkal, és ami legalább ennyire fontos, az egészséges életmód igényeit kiszolgáló sport- és szabadidős parkkal a fővárosi lakosok számára is.”

- áll a levélben, amely szerint az atlétikai központ hosszú távon kínálhatna sportolási lehetőséget az egyetemi hallgatóknak, továbbá a nagyközönségnek, futóknak, a szabadidősport szerelmeseinek.

„Ha megvalósul e beruházás, az számos további infrastrukturális és közlekedési fejlesztést von maga után, Budapest egy újabb része válhat méltóvá egy európai világvároshoz, amelynek előnyeiből minden budapesti polgár részesülhet.”

- zárul a levél.

Budapest tavaly kapta meg a 2023-as vb rendezésének a jogát, jelenleg ugyanakkor még nem lehet tudni, hogy a főváros új vezetése hozzájárul-e a vb-hez szükséges stadion megépítéséhez. Karácsony Gergely főpolgármester a hónap elején, miután részt vett a kormányülésen, az atlétikai stadion építéséről és az atlétikai világbajnokságról közölte: azt kérte a kormánytól, hogy a fővárosi önkormányzat részletesebben tudjon tájékozódni a beruházásokról, és a kabinet várja meg a közgyűlés november végi ülését. Hétfőn a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) – konkrétumok nélkül – pozitívnak és előremutatónak értékelte a találkozót a főpolgármesterrel.

A bizonytalan helyzet miatt elsőként Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó indított közösségi kampányt a világbajnokság támogatásáért, melyhez már több mint tízezren csatlakoztak, köztük klasszis sportolók. Több sportág hazai szövetsége szintén közleményben biztosította támogatásáról a kezdeményezést, valamint a Nemzet Sportolói kérték közösen Budapest új vezetőit, hogy járuljanak hozzá a vb megrendezéséhez. A Magyar Olimpiai Bizottság sportolói bizottsága és elnöksége, továbbá a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége is kiállt a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti rendezése mellett.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!