Finndingi-vb

2019.12.21. 07:51

Bronzérmet nyert a vitorlázó Berecz Zsombor

A magyar sportoló a vitorlázók Finndingi hajóosztályának melbourne-i világbajnokságán állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Hungary's Zsombor Berecz competes in the Finn Men sailing class on Marina da Gloria in Rio de Janerio during the Rio 2016 Olympic Games on August 9, 2016. (Photo by WILLIAM WEST / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: William West

A címvédő a harmadik helyről kezdte meg az éremfutamot, és az már a pénteki versenynapon eldőlt, hogy nem végezhet az élen, mert az új-zélandi Josh Junior előnye behozhatatlan. Az ezüst viszont még elérhető volt, de ez egy pont híján végül nem jött össze neki. A 33 éves Berecz az eredménybe duplán számító szombati versenyben második lett, az előtte álló Nicolas Heiner pedig harmadik, ezért négy, illetve hat pont járt, így a holland összetettben egyet megőrzött előnyéből.

A hunsail.hu beszámolója szerint viharos szélben, hatalmas hullámok hátán zajlott az éremfutam, melyben viszonylag egyszerre indult el a tíz hajóból álló mezőny. Az első krajcbójánál nagy volt a tülekedés, Heiner fordult elsőnek, Berecz pedig ötödiknek jött. A magyar vitorlázó a második krajcszakasznál elszakadva a mezőnytől balra tartott, ezzel jelentősen javított helyzetén. Csakhamar a második helyen haladt, a holland pedig ekkor már harmadik volt, de az ezüstéremhez kettővel kellett volna őt megelőzni, ami végül a hátszeles részben nem sikerült. Az éremfutamot az ausztrál Jake Lilley nyerte.

„Fantasztikus volt. Erre építették ezt a hajót, meg minket. Nagyon kevés hajóosztály van az olimpián, amelyik képes arra, hogy ilyen körülmények között meg lehessen vitorlázni. A Finn az ilyen”

- nyilatkozott Berecz a hazai szövetség oldalán.

Mint mondta, vannak olyan szinten, hogy ezt a szelet tudják kezelni, úgyhogy folyamatosan tisztában volt vele, ki, hol, merre tart. „Amikor másodiknak értem föl, az ausztrál vezetett és mögöttem volt a holland, a hátszél elején elkezdtem mindent beleadni. Aztán egyszer volt egy necces szituáció, a hajóm megmerült, egy kicsit lefúrt a víz alá. Akkor hátranéztem és elgondolkodtam, hogy megéri-e mindent kockáztatni azért, hogy második legyek, vagy biztonságban lemegyek és biztosan megvan a harmadik hely.

Most először volt az, hogy nem akartam mindent egyszerre. Ha az aranyéremről lett volna szó, akkor mindent megteszek, gondolkodás nélkül beleállok az utolsó hátszélbe, de így most a biztosra mentem és borzasztóan örülök”

- összegzett a magyar bronzérmes.

Berecz nem kezdte jól az ausztráliai vb-t, az első futamban 23. lett. Végül ezt az eredményt ejtette ki, de így is benn maradt az összesítésében két tízen kívüli helyezés, míg az előtte végző hollandnak és a győztes Josh Juniornak egy sem. Új-zélandi versenyző először nyerte meg a hajóosztály világbajnokságát.

A tokiói olimpiára készülő Berecz a 2018-as vb-aranyérme után idén augusztusban az előolimpián is győzött. A világbajnokságon 60 vitorlázó indult.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!