Puskás Suzuki Kupa

2021.08.04. 11:03

A torna tapasztalatait azonnal beépítik a képzési rendszerbe a Puskás Akadémiánál

Liszkai Dezső, a Puskás Akadémia akadémiai igazgatója szerint a korosztályos felcsúti csapat által múlt héten megnyert Puskás Suzuki Kupa tapasztalatait hamarosan kielemzik, és azokat azonnal beépítik a képzési rendszerükbe.

Liszkai Dezső az M1 aktuális csatornának elmondta: a torna megszervezése általában nyolc-tíz hónapot vesz igénybe, a járványhelyzet miatt viszont ezúttal másfél-két hónapjuk volt erre. Hozzátette: a korlátozások miatt a korosztályos csapatok felkészülési programja nem várt nehézségekbe ütközött, az elmúlt bő évben így nem tudtak 10-12 komoly nemzetközi mérkőzést játszani, ami pedig szerves része a fiatalok képzésének, illetve a korosztályos válogatottak is hasonló problémákkal találkoztak.

„Ha utóbbiakat még hozzáadjuk, akkor elmondhatjuk, hogy

a játékosok életéből húsz nemzetközi mérkőzés kimaradt”

- mondta. Kiemelte: Magyarországon előnyt jelentett a riválisokkal szemben, hogy a járványügyi helyzet megoldásának köszönhetően már lehetett dolgozni.

„A többi országban nem tudtak edzeni ennyit, tehát mi egy picit lépéselőnyben voltunk, ami a csapatjátékunkon látszott is, mellette pedig a különböző fizikai mutatókban is érvényesült, hogy végig tudtuk dolgozni az elmúlt másfél évet”

- nyilatkozta.

Az akadémia igazgatója a torna tanulságaként kiemelte: a csapatjáték leegyszerűsödött, az együttesek sokkal kevesebb időt és teret hagynak a riválisoknak.

„Mindenki szeretné a saját játékát ráerőltetni a másikra, megnőtt azoknak a párharcoknak a száma, amit direkt kiharcolnak, kierőszakolnak a csapatok pont azért, hogy a labdát meg tudják szerezni. Emellett felgyorsult a játék, és sokkal rugalmasabbak lettek a posztok. A végleges konklúziót csak most vonjuk majd le, ha összeáll a kis szakmai csapatunk, akkor elemezzük a mérkőzéseket, és amiket tapasztalatként levonunk, azokat azonnal megpróbáljuk beépíteni a képzési rendszerünkbe” – mondta.

Liszkai Dezső név szerint kiemelte Gruber Zsombort és Kocsis Dominikot, akiknek játékán meglátszott, hogy az NB III-as csapatban már kipróbálhatták magukat a felnőttek mezőnyében is, és így kortársaiknál tapasztaltabban, rutinosabban teljesítettek. Hozzátette: nem szeretne „sok-sok nevet kiemelni”, de megvannak azok a jelöltjeik, akik hamarosan be fognak majd lépni a felnőttfutball világába, először úgy, mint ifjú tanulók, de akár úgy is, hogy már rájuk építik a csapatot.

Az igazgató hangsúlyozta:

a torna jövőjét illetően optimistán tekintenek a folytatásra, és úgy készülnek, hogy 2022 pünkösdjén meg tudják rendezni a 15. Puskás Suzuki Kupát, amire már most megkezdték U17-es csapatuk felkészítését.

A Puskás Akadémia az idei torna csoportkörében a Bayern Münchent (2-0), az FK Csíkszeredát (5-1), majd az NK Osijek (3-0) gárdáját múlta felül, a döntőben pedig a Sporting Lisboa (1-0) fölé kerekedett. A házigazda felcsúti klub hetedszer volt döntős a rangos U17-es nemzetközi tornán, amelyen először bizonyult a legjobbnak.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!