Tenisz Davis Kupa

2022.02.23. 14:11

Fucsovics Dubajban csatlakozik a válogatotthoz

Fucsovics Márton pénteken, Dubajban csatlakozik a magyar férfi teniszválogatotthoz, amely jövő pénteken és szombaton Sydneyben vív Davis Kupa-selejtezőt Ausztráliával.

Nagy Zoltán megbízott szövetségi kapitány a Nemzeti Edzés Központban, a szövetség főhadiszállásán adott helyzetjelentést szerdán.

A múlt héten mindenki versenyzett, volt, aki Egyiptomban, Piros Zsombi pedig Olaszországban. Most beszéltem Marcival, megvár bennünket Dubajban, pénteken csatlakozik a társasághoz, és együtt repülünk tovább – fejtette ki a szakvezető. 

– Az első kinti edzésünk vasárnap délután lesz, akkor még csak átmozgatjuk a fiúkat, az elsődleges feladat az átállás lesz.

A legjobb magyar játékos kedden a nyitókörben búcsúzott a dubaji tornán, mivel 4:6, 6:4, 7:5-re kikapott a hatodik kiemelt kanadai Denis Shapovalovtól.

A kapitány ezután rátért a várható forgatókönyvekre.

Az ellenfél keretében két kifejezetten páros játékos található John Peers és Luke Saville személyében, a három egyéni játékosból pedig majd Lleyton Hewitt kapitány eldönti, hogy kit küld pályára. Alex de Minaur és Thanasi Kokkinakis mellett a John Millmant helyettesítő Alexei Popyrin került a csapatba. Nehéz párharc lesz az ottani körülmények miatt, illetve mert az ausztrálok játszanak hazai pályán. Marcinak nyilván nagy tapasztalata van az efféle meccsekben, és novemberben úgy láttam, hogy a fiatalok is fel tudnak nőni a feladathoz – utalt arra, hogy az előző DK-döntőben a magyarok 2-1-re kikaptak Ausztráliától.

Noszály Sándor szövetségi edző főként tanítványáról, a novemberi csatában az esélyesebb John Millmant legyőző Piros Zsomborról beszélt.

– Volt neki egy hasfalhúzódása, aztán elkapta a covidot, ami közel háromhetes kiesést jelentett. Most vissza kell hozni a kondiját, a múlt héten Olaszországban játszott két nagyon jó meccset, a harmadikra már elfogyott, jelenleg 55 százalékos állapotban lehet. A jövő hétvégéig ezt feljebb visszük, persze nem baj, hogy már nem három nyert szettre mennek a DK-mérkőzések – mondta mosolyogva az 1995-ös DK-csata egyik hőse, aki 27 éve Todd Woodbridge legyőzésével járult hozzá a Margitszigeten az ausztrálok elleni 3-2-es bravúrgyőzelemhez.

A novemberben Torinóban Millman mellett a Grand Slam-bajnok Marin Cilicet is megverő Piros Zsombor az edzés egyik szünetében elégedetten nyilatkozott a formája visszanyeréséről.

– A hasfalsérülésem és a covid után még két napig volt egy hányós gyomorrontásom is, az volt a hab a tortán. 

Harmadszor voltam covidos, ez volt a legrosszabb, három napig lázas voltam, és eléggé fájtak az ízületeim. Utána egy négynapos felkészülés, illetve inkább ütögetés után Olaszországban játszottam három meccset. Az erőnlétemet, izomzatomat kell visszahozni, remélem, a DK-ra újra százszázalékos lesz a rendszer – mesélte a világranglista 246-odikja. 

– Egyéniben De Minaurnak örülnék a leginkább, mert hasonlít a játékunk, csak ő kettővel magasabb szinten van. Megnézném, hogy miben kell még fejlődnöm – fűzte hozzá nevetve.

Nagy Zoltán keretében az első számú játékos Fucsovics Márton lesz (36. a világranglistán), mellette pedig Piros Zsombor (246.), Marozsán Fábián (368.), Valkusz Máté (454.) és Fajta Péter (593.) a csapat tagja. Utóbbi novemberben a torinói döntőn már ott volt a válogatottal, hivatalosan azonban most nevezték először, és ha pályára lép, ő lesz a magyar DK-történelem 64. játékosa.

Ami az ellenfelet illeti, Lleyton Hewitt kapitány Alex de Minaurt (32.), Alexei Popyrint (66.), a Nick Kyrgiosszal párosban nemrég Australian Open-győztes Thanasi Kokkinakist (96.), John Peerst (párosban 12.) és a ranglistával nem rendelkező Luke Saville-t hívta be.

A magyar csapat 1995-ben egy emlékezetes budapesti mérkőzésen 3-2-re legyőzte az ausztrálokat, tavaly Torinóban viszont a rivális bizonyult jobbnak 2-1-re.

Borítókép: Többszörös expozícióval készült felvételen Fucsovics Márton játszik a Magyarország–Belgium tenisz Davis Kupa-selejtezőjén a debreceni Fõnix Csarnokban 2020. március 7-én / MTI / Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában