Peking 2022

2022.02.16. 10:44

Kékesi a 33. helyen végzett, francia aranyérem férfi műlesiklásban

Clément Noël nyerte a férfi műlesiklást a pekingi téli olimpián, ahol Kékesi Márton a 33. helyen végzett.

A második futamot szikrázó napsütésben rendezték, igaz, a szél továbbra is fújt a jancsingi Síközpontban.

 

Sokáig nem tudott senki igazán jó időt síelni a második körben, az első 15 versenyző után az a brit Dave Ryding vezetett, aki év elején megnyerte a brit sísport történetének első világkupa-futamát.

 

Három indulóval később az első csúszás után 13. svájci Daniel Yule jött egy majdnem tökéletes menetet, amivel a hatodik helyig menetelt előre.

 

Még nála is jobban síelt a francia Clément Noël, aki a leggyorsabb második futamot produkálta, és mint később kiderült, ez olimpiai bajnoki címet ért számára: hiába választotta el az első futam után a legjobb hármat mindössze hat századmásodperc egymástól, sem a norvégok, a világbajnok Sebastian Foss-Solevaag, valamint Henrik Kristoffersen, sem az első csúszás legjobbja, a kombinációban Pekingben aranyérmes osztrák Johannes Strolz nem tudta felvenni a versenyt a franciával. Közülük Kristoffersen még a dobogóról is lecsúszott.

 

Legutóbb 2006-ban, Antoine Dénériaz révén lesiklásban volt francia aranyérem alpesi síben, míg műlesiklásban 2002-ben Jean-Pierre Vidal tudott győzni.

 

Az első csúszás során 40. Kékesi Mártonnak ezúttal is a pálya első fele sikerült jobban, utána többször is hibázott, végül a 45 célba érkezőből a 33. lett.

 

„Többféle érzés kavarog bennem, de sokkal több a pozitív, mint a negatív. 

Az első futam lehetett volna sokkal jobb is, de volt egy komoly hibám, ha az nincs, akkor bejöhettem volna a legjobb harmincba, mint ahogy reméltem. A második menetem sokkal jobban sikerült, elengedtem magamat” – mondta Kékesi, aki négy éve ebben a számban 30. lett. „Nehéz volt az idevezető út, és az is hátrányt jelentett számomra, hogy a szlovén edzőm nem tudott kijönni velem az olimpiára a koronavírus-fertőzése miatt. Itt, az olimpián időbe telt, hogy megszokjam a körülményeket, mert a világkupaversenyeket nem ilyen jellegű pályákon rendezik. Itt fontosabb volt a helyezés, mint a hátrány százalékban kifejezve.”

 

Az izraeli színekben szereplő Szöllős Barnabás az első futam 28. helyezettjeként harmadikként jöhetett le a pályán, de nem sikerült túl jól a futama, összesítésben azonban végül így is a 23. helyen zárt.

Eredmény, férfi műlesiklás, olimpiai bajnok:

   --------------------------------------------

 Clément Noël (Franciaország) 1:44.09 perc (1. futam: 54.30 mp/2. futam: 49.79 mp)

2. Johannes Strolz (Ausztria) 1:44.70 (53.92/50.78)

3. Sebastian Foss-Solevaag (Norvégia) 1:44.79 (53.98/50.81)

...33. Kékesi Márton 1:57.97 (1:01.85/56.12)

Borítókép: Kékesi Márton a férfi alpesisí műlesiklás versenyének első futama után a 2022-es pekingi téli olimpián a jencsingi zónában lévő Nemzeti Alpesisí Központban 2022. február 16-án (Kovács Tamás/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!