Davide Lanzafame

2022.02.21. 10:13

Rossit is feldühítette az NB I egyik legnagyobb botrányhőse (videók)

Egy ideig úgy tűnt, hogy az utóbbi évek egyik legjobb légiósa, Davide Lanzafame újra visszatér Magyarországra és a Budapest Honvéd játékosa lesz, ám az olasz futballista a 35. születésnapján bejelentette visszavonulását. A rutinos csatár ikonikus alakja volt az NB I-nek, kétszer szerzett bajnoki és gólkirályi címet, de botrányos magatartása miatt is gyakran a figyelem középpontjába került. Lanzafame kifejezetten megosztó személyiség, egy vezéregyéniség, aki heves vérmérséklete miatt sokszor viselkedett felelőtlenül, mégis üde színfoltja volt a magyar labdarúgásnak, amely a visszavonulásával szegényebbé vált.

Az utóbbi hetekben volt rá esély, hogy Davide Lanzafame ismét a Budapest Honvéd játékosa lesz, ráadásul az olasz támadó január végén a kispesti Bozsik Arénában tekintette meg a Honvéd-Gyirmót bajnoki mérkőzést – írja az Origo

A nemrégiben 35. születésnapját ünneplő támadó azonban februárban véget vetett a találgatásoknak és érzelmes levélben jelentette be visszavonulását.

„Rég találkoztunk. Kiskorom óta az életem része voltál. Megadtad a lehetőséget, hogy férfivá váljak, hogy sok helyre elutazhassak, hogy különböző emberekkel és kultúrákkal találkozzak.

Megörvendeztettél, izgatottá tettél, ugyanakkor sokszor elestem és sírtam is miattad. Több voltál, mint sport

– írta levelében az olasz futballista.

Lanzafame 35 évesen is nagy erősítés lehetett volna a kiesés ellen küzdő Honvédnak, azonban az újabb visszatérésére már nem került sor. A pályafutása során rengeteg klubban, többek között a Parmában és a Juventusban is megforduló csatár 2013 januárjában fél évre kölcsönbe érkezett a Catania csapatától a kispesti együtteshez, amely 2016 nyarán véglegesen szerződtette. 

Az olasz támadó hamar az NB I egyik legjobb légiósává nőtte ki magát, kulcsszerepet játszott abban, hogy a Budapest Honvéd 2017-ben 24 év után lett ismét magyar bajnok.

Lanzafame a 2017/2018-as idényben gólkirály lett, majd a Ferencvároshoz igazolt, ahol szintén bajnoki címet szerzett és a góllövőlista élén végzett, de nem kapott állandó játéklehetőséget Szergej Rebrov vezetőedzőtől, ezért egy év után visszatért a kispestiekhez. A 2019/2020-as szezonban a Magyar Kupát is elhódította a Honvéddal, majd az Adana Demirspor labdarúgója lett. Törökországot tavaly februárban hagyta el, hogy csatlakozzon a Serie B-ben szereplő Vicenzához, ám pár hete szerződést bontottak a felek, végül Lanzafame úgy döntött, befejezi pályafutását.

Magyarországon töltött évei alatt az NB I kétszeres gólkirálya rengeteg nagyszerű pillanattal ajándékozta meg a Honvéd és a Fradi szurkolóit, azonban fantasztikus találatai mellett botrányos cselekedeteivel és sportszerűtlen viselkedésével is gyakran kitűnt a tömegből. Összeállításunkban ezekből mutatjuk be a legérdekesebbeket.

 

Addig veszekedett a csapattársával, amíg kiállították

2013 áprilisában az OTP Bank Liga 25. fordulójában a Pécs otthonában lépett pályára a Honvéd, és a második félidőben az egész szezon legérdekesebb jelenetét láthatták a drukkerek. Az 50. percben Leandro Martínez esett el a 16-oson belül a védője szorításában, ezért Solymosi Péter játékvezető 11-est ítélt a Honvéd javára. A büntetőt a sértett akarta elvégezni, azonban Lanzafame is ugyanezt szerette volna, és elkezdett veszekedni csapattársával, majd a labdát is el akarta venni tőle. 

A bíró először Martíneznek adott sárga lapot időhúzásért, majd a továbbra is vitatkozó és erőszakoskodó Lanzafamét is megbüntette, aki második sárgával a kiállítás sorsára jutott. 

A dühös csatár alig akart levonulni a pályáról, piros lapja után megtapsolta Martínezt és fenyegetően mutogatott neki.

A Honvéd akkori edzője, a magyar válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Marco Rossi nem hitt a szemének, és a mérkőzés után elmondta a véleményét a botrányos esetről.

A tizenegyesünknél a legnagyobb hibát igazából én követtem el. A mérkőzés előtt ugyanis nem jelöltem ki, hogy kik rúgják majd az esetleges büntetőinket. Ettől függetlenül a látottaknak nem lett volna szabad megtörténniük. A játékosok nagyot hibáztak, de a felelősséget én vállalom. 

Miután nekünk minden játékosunk nagyon fontos, így nem tehetjük meg, hogy mindkettő, de akár csak az egyikük is kikerüljön a keretből. Ami történt, megtörtént, szerencsére azért nagy baj nem lett belőle. Természetesen majd levonjuk a megfelelő következtetéseket, és megoldjuk az ügyet házon belül" - mondta Marco Rossi, aki legalább annak örülhetett, hogy Martínezt nem zavarta meg Lanzafame viselkedése, és higgadtan gólra váltotta a 11-est, a Honvéd pedig 3-0-ra megnyerte a meccset.

 

Gusztustalan mutogatás

A 2019/2020-as szezonban a Honvéd hátrányból felállva győzött a Paks elleni bajnokin. Az egyenlítő gólt Lanzafame szerezte egy elegánsan elvégzett tizenegyesből, majd gólja után nem túl sportszerűen viselkedett. Az olasz csatár először a paksi szurkolókat próbálta csendre inteni, utána azonban félreérthetetlenül a férfiassága felé mutogatott. A támadó szerint az ellenfél játékosai provokálták, de elnézést kért az eset miatt.

Nehéz mérkőzést játszottunk a Paks ellen, egy-egy feszült találkozó hevében pedig előfordul, hogy az ember temperamentumosan reagál, és aki ismer, tudja rólam, milyen szenvedélyes vagyok a pályán

– mondta a klub honlapjának a futballista.

„A büntető előtt a vendégjátékosok közül többen provokáltak verbálisan, illetve azzal, hogy a tizenegyespontnál rugdosták a füvet, hogy nehezebb dolgom legyen a labda pontos elhelyezésénél, ezért a gólt követően hatalmas feszültség szabadult fel bennem. A reakcióm nem a szurkolók, hanem az ellenfél felé irányult, ami szintén helytelen, senkit sem akartam megbántani, elnézést a sportszerűtlen cselekedetért” – magyarázkodott utólag Lanzafame.

 

Tarkón ragadta az ellenfelét

2020 februárjában a Budapest Honvéd 1-0-ra győzött a Haladás ellen a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében, ám a mérkőzésnél sokkal emlékezetesebb volt a lefújást követő balhé. A hármas sípszó után Kálnoki-Kis Dávid és Jagodics Márk esett egymásnak és kapott egyaránt piros lapot, de előtte Lanzafame erőteljesen tarkón ragadta és megszorongatta a szombathelyiek fiatal játékosát, az akkor 18 éves Szekér Ádámot.

Forrás: Facebook

A lefújás után odamentem Lanzafaméhoz kezet fogni, amit nem fogadott el, helyette megszorította a tarkómat. Emiatt kicsit löktem rajta, ő pedig lehúzta a fejem és a fülemnél megcsapott

– emlékezett vissza az incidensre Szekér Ádám.

– Egy rutinos, nagyon jó játékos, de az, hogy ezt itt megcsinálja egy tizenéves fiatallal, akitől mi azt akarjuk, hogy a magyar futballt előrevigye, az nem normális dolog – mondta el a véleményét Lanzafame viselkedéséről a Haladás kiállított játékosa, Jagodics Márk.

Az eset után az olasz csatár is nyilatkozott, aki másképpen ítélte meg a helyzetet, és elmondása szerint a szombathelyiek akkori vezetőedzője, Mátyus János őt és a családját is megfenyegette.

– A felvételeken azt láthatja mindenki, hogy mi történt a lefújást követően, azonban előzménye is volt a történteknek. Az egész találkozó azzal telt el, hogy provokáltak. Úgy éreztem, hogy utaznak rám, folyamatosan rugdostak, és verbálisan is inzultáltak. 

A pályán és a kispadról is végig mentek a beszólások, a Haladás edzője azt kiabálta felém, hogy majd a meccs után megvár a stadion előtt, sőt, ami még szomorúbb számomra, hogy a családomat is keresetlen szavakkal illette. Ezt teljességgel elfogadhatatlannak tartom.

Sose azt nézem, hogy hány éves az ellenfelem, tisztelem a riválisok játékosait, és nem velük, hanem a labdarúgással akarok foglalkozni. A lefújást követően egy kicsit valóban elszabadultak az indulatok, ami természetesen nem jó, én sem örülök, hogy így alakult, de olyankor dolgozik az adrenalin az emberben – árulta el Lanzafame, aki egyébként a magyar válogatottba is szeretett volna bekerülni, de ez a vágya nem vált valóra.

Védőbeszéde ellenére a Honvéd futballistája nem úszta meg a büntetést, egy Magyar Kupa-meccsről eltiltotta az MLSZ, mondván „sportszerűtlen magatartást tanúsított, amikor a játéktéren a kezét nyújtva feléje közeledő ellenfelének tarkóját bal kezével megszorította”.

 

Bundabotrány és eltiltás

Lanzafamét 2013-ban, nem sokkal azután, hogy a Honvédhoz került, azzal vádolták, hogy még 2008-ban és 2009-ben a Bari játékosaként részt vett több olasz másodosztályú mérkőzés eredményének manipulálásában.

– Körülbelül a második félidő huszadik percében történt, hogy egy ütközés után fejsérülést szimuláltam, és cserét kértem. A valódi ok az volt, hogy nem bírtam már ilyen körülmények között tovább játszani. Ha azt mondom, zavarba ejtő volt látni a csapat játékát, még óvatosan fogalmaztam.

Amikor támadásba lendülhettünk volna, mindig megálltunk vagy elveszítettük a labdát. Szerintem mindenki számára világos volt, mi folyik a pályán. Következő hétfőn az öltözőben hozták az elosztandó pénzt, nekem hat- vagy hétezer eurót fizettek ki

– olvasható Lanzafame vallomásában, amelyet még 2012 augusztusában tett a római ügyészségen.

Bűnössége 2013 nyarán bizonyosodott be, amit kénytelen volt beismerni, de azt állította, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség blokkolta a játékjogát, és a helyzetet ügyvédje, Vittorio Rigo oldotta meg. Az MLSZ azt a tájékoztatást adta, hogy információt kért a FIFA-tól, az UEFA-tól, az Olasz Labdarúgó Szövetségtől és a bari ügyészségtől is a játékos helyzetére vonatkozóan, és azt a választ kapta, hogy a játékjogát korlátozó eljárás nincsen ellene folyamatban. Ezenfelül az olasz futballistát hivatalos nyilatkozat tételére késztette többek között arról, hogy nem vett részt korábban mérkőzés jogellenes befolyásolásában. Amint értesítés érkezett az olaszországi bűnvádi eljárás elindításáról, az MLSZ haladéktalanul lépett, és megvonta a labdarúgó játékjogát. A levelezés az illetékes szervezetek és hatóságok között zajlott, Lanzafame ügyvédjének nem volt semmilyen befolyása az események alakulására.

Lanzafame 2013 nyarán visszatért hazájába, majd az Olasz Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága vádalku után tizenhat hónapra tiltotta el. 

Ezt követően megfordult néhány olasz csapatban, aztán 2016-ban végleg a Honvéd játékosa lett, ahová egy Fradiban töltött szezon után újra visszatért.

 

Fantasztikus gólok

Heves vérmérséklete miatt többször került bajba, de Lanzafame a játékával és nagyszerű góljaival számtalanszor elkápráztatta a szurkolókat, vitathatatlanul az elmúlt évek legjobb külföldi futballistái közé tartozott, akik megfordultak az NB I-ben.

2017 novemberében a Budapest Honvéd egy gólgazdag meccsen 4-3-ra győzte le a Puskás Akadémiát. 

A mérkőzésen Lanzafame kétszer is eredményes volt, második találata egészen fantasztikusra sikeredett.

2018 szeptemberében a Ferencváros játékosaként egy gyönyörű lefordulás után lőtt nagyszerű gólt az Újpest kapujába, ráadásul az örökrangadót ezzel a remekbe szabott találattal nyerte meg 1-0-ra a Fradi.

Lanzafame az NB I-ben összesen 118 bajnoki mérkőzésen lépett pályára a Honvéd és a Fradi színeiben, ezeken összesen 61 gólt lőtt és 31 gólpasszt adott, míg a Magyar Kupában 22 meccsen 6 gól és 6 gólpassz a mérlege.

A rutinos csatár megosztó személyisége ellenére üde színfoltja volt a labdarúgó NB I-nek, és nagy vágya, hogy a magyar válogatottban játszhasson, végül nem teljesült, de így is emlékezetes szerepet töltött be a magyar futballban.

Borítókép: Davide Lanzafame edzésen a Honvédnál Budapesten 2020. április 20-án / Honvéd FC / Balogh Dávid 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában