Titkok

Pajor-Gyulai László

Egészen izgalmas lista látott napvilágot. Nem kiszivárgott, nem elkottyantotta valaki a rajta szereplő részleteket, nem feloldották a titkosságát, bárki megnézheti és tetszésére böngészheti az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben szereplő futballisták szövetségének a honlapján. Ennek is van jelentősége, de előbb tanácsosabb rápillantani erre a listára.

Az első név rajta Lorenzo Insigne-é, aki a nyáron szerződött a Napoliból a Torontóba évi 14 millió dolláros szerződéssel (ez ma 5,9 milliárd forint), a 31 éves olasz válogatott csatár ezzel az összeggel magasan kiemelkedik a mezőnyből. Magasan, hiszen a második helyen a Chicago Fire ugyancsak jól ismert svájci sztárja, Xherdan Shaqiri „mindössze” 7 350 000 dolláros alapfizetést tesz zsebre évente, ami a garantált kiegészítéssel 8 153 000-re nő meg. Ismerős név Javier „Chicharito” Hernándezé is, ő most a Los Angeles Galaxy futballistája hatmilliós bérrel, amely 7 443 000-ig megy fel, és ezzel a pénzzel a mexikói labdarúgó a 3. legjobban fizetett a ligában.

És a lista rendkívül hosszú, ott van rajta az MLS összes játékosa a pontos összeggel. Megtudhatjuk, hogy Gazdag Dániel az idén – ott márciusban kezdődik, és novemberben ér véget a bajnokság – 550 000 dolláros alapfizetéssel jutott el az alapszakasz góllövőlistájának a második helyére a klubcsúcsot jelentő 22 találattal a Philadelphia Unionban, Sallói Dániel bankszámlája pedig 2022-ben 450 000-rel hízott nagyobbra, azt csak mi tesszük hozzá, majd csak jövőre tükrözi a lista, hogy az ezt követő négy évre már ötmillióért írt alá a Sporting Kansas Cityhez. 

A megállapodás szignálása után azt mondta, persze, a pénz is fontos, ám lényegesebb az, hogy ezzel kasztot váltott, rangot ad neki, hogy beléphetett a millió dolláros nagyságrendű fizetésű játékosok sorába, büszke, hogy ennyit ér a klubjának. 

És így van ezzel a futballisták, valamint az edzők nagy része, ahol nem hétpecsétes titok a futballal szerzett jövedelem. 

Pedig ott nem közpénzek táplálják a sportág profi részét, mégsem mondják a tulajdonosok, hogy ez az én pénzem, annyit is annak adom, amennyit és akinek akarom. De ha már Amerika: így van a kosárlabdában, a baseballban és a tojásfociban. 

Egész egyszerűen nincs mit titkolni, a stadionok, a csarnokok megtelnek, a mezek fogynak, az üzlet virágzik, a közönséget kiszolgáló és közben magukat degeszre kereső sztárokat rajongás veszi körül. Persze, akadnak más példák is, ahol ez nem így működik, az alap nem az üzlet, és ahol minden titok. Nyilván nem ok nélkül.