Történelmi

Pajor-Gyulai László

Parádés hetet zártak a női csapatok. Kosárlabdáról van szó, amiről tudom, hogy a női szakága viszonylag keveseknél okoz csillapíthatatlan izgalmat, pedig nem ártana, mert tényleg csodás élményekkel szolgáltak a magyar hölgyek a hátunk mögött hagyott napokban. Illetve nemcsak magyarok, hiszen légiósok is kellenek hozzá, nem is kicsit, de ettől ezek még magyar sikerek, a magyar női kosárlabda dicsőségére válnak, és annak az érdekeit szolgálják. 

Tizenkét év után fordul elő, hogy a kontinens elitjében, az Euroligában három csapatunk vehet részt a csoportkörben, ebből a Sopron és a Szekszárd selejtező nélkül került a főtáblára, a Diósgyőr megküzdött ezért, ráadásul a Sopron egyenesen a címvédője a legrangosabb női sorozatnak. Ez azért sokat elárul a klubkosárlabdánk erejéről. Nos, ez a három csapat három remek győzelmet aratott szerdán és csütörtökön, ráadásul kettő sikere elé nyugodtan odabiggyeszthetjük a történelmi jelzőt. A Szekszárd egy évet már lehúzott az Euroliga előző kiírásában, de akkor a tizennégy csoportmeccsből egyet sem nyert meg, így az, hogy most a prágai veresége után otthon kétszeri hosszabbításban parádés meccsen legyőzte a sorozat egyik legnagyobb esélyesét, a török Fenerbahcét, tényleg mérföldkő a klub életében. 

A Diósgyőr újonc, de nem kellett várnia az első sikeréig, csütörtökön este tetemes hátrányt ledolgozva hazai pályán egy ponttal felülmúlta a belga Mechelent, ami komoly mentális és szakmai erényekről árulkodik, és első nyertes meccsként ez is történelmi tett. A Sopron sztárcsapatot múlt felül, idegenben lenyűgöző csapatmunkával és egyéni teljesítményekkel lépte le, a klasszisoktól hemzsegő, ám a végére teljesen széteső török Mersint 25 pont különbséggel győzte le. Ehhez tegyük hozzá, hogy egy szinttel lejjebb az Európa-kupában a Pécs és a Győr is nyerni tudott, és tényleg, ez a hét tökéletes volt. 

A hónap végén a válogatott két nagyon fontos Európa-bajnoki selejtezőt játszik Romániában és Spanyolországban,

 de nehéz megmondani, hogy ezek a klubsikerek milyen hatással lehetnek rá. A már említett légiósok mellett néhány magyar is ott van a főszerep közelében, gondolok elsősorban a Szekszárdból Studer Ágnesre, a honosított Cyesha Goree-ra, a Sopronból Czukor Dalmára, a Diósgyőrből Bernáth Rékára és Aho Ninára, Kányási Veronikára, akiken most november végén, a romániai és spanyolországi Eb-selejtezőkön nagy lesz a felelősség. Nekik kell majd bizonyítaniuk, hogy a klubsikerek válogatott szinten előrelépést hoznak, az pedig mi más lehetne, mint újra az Eb-részvétel.