Atlétikai vb 2023

2022.12.12. 14:23

Elindult a jegyértékesítés az atlétikai vb-re, az érdeklődés sokszorosa a becsültnek

Soha akkora sporteseményt nem rendezett még Magyarország, mint a jövő évi budapesti atlétikai világbajnokság – emelte ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a szervezőbizottság irányító testületének tagja a hétfői sajtótájékoztatón.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra történő jegyértékesítés megkezdését bejelentő sajtótájékoztatón az Ensana Thermal Margitsziget Health Spa Hotelben 2022. december 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A vb vonzerejét jól mutatja, hogy az előzetes jegyértékesítés során a nemzetközi szövetség becsléséhez képest ötszörös volt az érdeklődés. A kormányszóvivő hangsúlyozta a vb nemzetgazdasági jelentőségét, hiszen a labdarúgó-világbajnokság és az olimpia után az atlétikai világbajnokság a harmadik legnagyobb sportesemény – adta hírül az MTI. 

„Turisztikai szempontból százezres külföldi látogatói létszámmal lehet számolni. Napjainkban felértékelődik a béke és a biztonság kérdése, ezért megmutathatjuk a világnak, hogy Budapest milyen biztonságos hely Európa szívében”

 – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a vb kormánybiztosa arra hívta fel a figyelmet, hogy 250 nap van hátra a rendezvényig, amely várhatóan nemcsak Magyarországon, hanem a világon is a legfontosabb sportesemény lesz 2023-ban.

„Világszerte egymilliárd emberhez juthatnak el a vb hírei, 2000 sportolót és 3000 újságírót látunk majd vendégül”

 – hangsúlyozta az államtitkár, aki a sajtótájékoztató végén stílusosan egy rajtpisztoly elsütésével adta meg a jelet a jegyértékesítés elindításához.

BAJI Balázs; SCHMIDT Ádám; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, kormánybiztos egy startpisztollyal jelképesen elindítja a jegyértékesítést a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra az Ensana Thermal Margitsziget Health Spa Hotelben 2022. december 12-én. Mellette Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó, a szervezőbizottság tagja (b), Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (j2) és Nyári Dia színész
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Németh Balázs, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, szuperhősök csodálatos teljesítményét láthatják majd a magyar szurkolók jövő augusztusban, köztük Armand Duplantis világcsúcstartó rúdugrót, akinek üzenetét le is játszották a sajtótájékoztatón. Erre utal a vb szlogenje is: Láss csodát!

Mint elmondta, a kilencnapos esemény 14 programjára összesen 400 ezer belépő kapható. A délelőtti versenyekre egységesen 3000 forintba kerülnek a jegyek, hétköznap az esti programokra már 6900, a hétvégére pedig 8900 forinttól lehet tikettet venni. A három bérlettípusból a nyitó hétvégére szóló már 21 400 forinttól elérhető. A diákok és nyugdíjasok kedvezményes áron juthatnak a belépőkhöz, akárcsak a családok. Hozzátette, elindult a hetkoznapihos.hu internetes oldal, és azok, akik az ezen található kihívásokat teljesítik, fél áron vehetnek jegyet a vb-re.

SZENTKIRÁLYI Alexandra
Belépőjegy a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra történő jegyértékesítés megkezdését bejelentő sajtótájékoztatón az Ensana Thermal Margitsziget Health Spa Hotelben 2022. december 12-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Hat utcai versenyt is rendeznek Budapest legszebb városrészein, ezek ingyenesen megtekinthetők, a maraton rajtja és célja a Hősök terén lesz. Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó, a szervezőbizottság tagja arról beszélt, kikre kell majd a várhatóan minden idők legnagyobb létszámú magyar csapatából figyelni. Az Eb-ezüstérmes Halász Bence például éppen augusztus 20-án bizonyíthat ismét a kalapácsvetés döntőjében, és ezen a napon rendezik a férfi 100 méter fináléját is.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke emlékeztetett, hogy a magyar kormány támogatásával 2018 decemberében nyerte el a vb-rendezés jogát Budapest. Kiemelte, az idei az elmúlt tíz esztendő legeredményesebb éve volt atlétikában, mind a felnőtteket, mind a korosztályos világversenyeket figyelembe véve, így jövőre szép hazai szereplés várható.

Az első közép-európai szabadtéri világbajnokságot 2023. augusztus 19. és 27. között rendezik az új Nemzeti Atlétikai Központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!