Gyorskorcsolya-Eb

2023.01.15. 15:53

A női váltó ezüstérmes, Jászapáti Petra bronzérmet nyert az Eb-n

A magyar női váltó ezüstérmet, Jászapáti Petra pedig bronzérmet nyert a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

Az ezüstérmes női váltó tagjai: Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka és Jászapáti Petra

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

 A Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka, Jászapáti Petra összeállítású négyes a 3000 méteres távon végig a második helyen haladt a favorit és végül győztes hollandok mögött.

 

A magyar női staféta 2019 óta először végzett dobogós helyen, akkor harmadik lett. A mostani négyesből Sziliczei-Német Rebeka pályafutása során először nyert érmet kontinensviadalon.

 

"Ma reggel olvastam Benedek Tibor idézetét, hogy azzal emelkedett ki a többiek közül, hogy mindig ő akarta jobban a győzelmet. Ma biztosan én akartam a legjobban. Minden egyes váltásnál csak erre gondoltam, Négy éve vártam erre a pillanatra" - mondta az MTI-nek könnyeivel küzdve Sziliczei-Német, aki hozzátette, még bírta volna akkor is, ha tovább tart a verseny.

A vegyesváltóval olimpiai bronzérmes Kónya Zsófia azért elismerte, nagyon elfáradt a végére, egy ízben kicsit le is maradt az olimpiai bajnok Xandra Velzeboerről.

"Nekem volt is egy előzési lehetőségem, de annyira rázósnak ítéltem meg, hogy végül nem vállaltam be" - mesélte Bácskai, aki a négy évvel ezelőtti, legutóbb Eb-érmes női stafétának is tagja volt Jászapátival együtt.

A magyar küldöttség ezzel egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárt a lengyelországi városban, mivel Jászapáti 1000 méteren harmadik lett.

JÁSZAPÁTI Petra
Jászapáti Petra
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A 24 éves szegedi versenyző, Jászapáti Petra eleinte hátul helyezkedett az ötfős fináléban, de a szám vb-bronzérmese, a holland Xandra Velzeboer összeakadt a német Anna Seidellel, s utóbbi húzta a rövidebbet, mert elesett. A hajrában a papírformának megfelelően a női mezőnyben egyeduralkodónak számító, 500 és 1500 méteren is győztes Suzanne Schulting vezetett honfitársa előtt, de nyomukban volt Hanne Desmet és Jászapáti is. 

A belga versenyző az utolsó körben a hosszanti egyenesben belülről kigyorsított, és bravúrosan a két holland elé fűzte be magát az utolsó kanyarban, a parádés előzése pedig aranyat ért számára. Schulting 2019 óta először kapott ki egyéni számban az Eb-ken.

A magyar versenyző remekül gyorsított ki az utolsó kanyarból, így célfotó döntött volna közte és Velzeboer között, csakhogy erre nem volt szükség, mert a zsűri a holland váltóval olimpiai bajnok sportolót kizárta a Seidellel történt összeakadása miatt. 

A vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra a női stafétával nyert két-két ezüst- és bronzérem után először állhatott dobogóra egyéni számban kontinensviadalon.A magyarok legutóbb a 2019-es Eb-n szereztek érmet a női mezőnyben, akkor a váltó zárt harmadikként, egyéniben pedig ezt megelőzően öt évvel ezelőtt Bácskai Sára Luca volt bronzérmes 1500 méteren.

A kisdöntőben a szombati bukása után nyaksérüléssel versenyző Somodi Maja volt érdekelt, aki féltávnál egy ritmusváltással az egész mezőnyt körbekorcsolyázva élre állt iramot diktálni. A hajrában holland és az olasz riválisa megelőzte, így harmadik lett a 18 esztendős magyar tehetség, ami összesítésben nyolcadik helyet ért a számára. A negyeddöntőben kiesett Kónya Zsófia 15. lett.

A férfiaknál Hanne Desmet testvére, Stijn Desmet diadalmaskodott. A kisdöntőben Tiborcz Dániel eleinte vezetett is, majd apránként visszacsúszott, s végül egyetlen riválisát megelőzve, negyedikként ért célba, amivel összesítésben nyolcadik lett. A negyeddöntőben búcsúzott Nógrádi Bence a 13., Varnyú Alex pedig a 14. helyen zárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!