Kézilabda-vb

2023.01.25. 19:28

Nem jött össze az újabb csoda: kikapott a dánoktól a magyar válogatott

A magyar csapat igyekezett tartani magát a világbajnok dánok ellen, de legyőzni nem tudta skandináv ellenfelét, végül kiütéses vereséget szenvedett.

Lékai Máté (zöldben)

Forrás: AFP

Fotó: Jonathan Nackstrand

A magyar férfi kézilabda-válogatott 40-23-ra kikapott a címvédő Dániától az olimpiai kvalifikációs világbajnokság negyeddöntőjében, szerdán Stockholmban, így az 5-8. helyért folytatja szereplését.

Lékai Máté és Bodó Richárd hat-hat, a túloldalon Mathias Gidsel kilenc, Simon Pytlick nyolc gólt szerzett.

 

A magyarok a csoportkört és a középdöntőt is két győzelemmel és egy vereséggel zárták, az 5-8. helyért pedig először pénteken játszanak, szintén a svéd fővárosban. A csapat célja az olimpiai selejtezőtornára jutás volt, amit a negyeddöntőbe jutással már elért.

 

A 2019-ben és 2021-ben is világbajnok Dánia 13. alkalommal jutott vb-elődöntőbe. Legutóbb 2017 januárjában veszítettek vb-mérkőzést a dánok - éppen a magyar válogatottal szemben -, sorozatban immár 25 győzelemnél és egy döntetlennél tartanak, ezzel a mostani meccsen megdöntötték Franciaország vb-rekordját.

BODÓ Richárd
Bodó Richárd (k) és a csapattagok
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal Kovacsics Péter és Palasics Kristóf maradt ki.

Három percben belül 3-0-ra ellépett a címvédő, de gyorsan felvette a mérkőzés fonalát a magyar csapat. A támadásban elkövetett hibákat szinte kivétel nélkül kihasználták a dánok, villámgyors ellenakciók végén betaláltak, és tovább növelték előnyüket. Védekezésben is rendkívül nehéz dolguk volt Bánhidi Bencééknek, mert a belső posztokon és a széleken is rendkívül mozgékonyak, gyorsak voltak az ellenfél játékosai.

José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány időkérésekkel és cserékkel próbálkozott, és bár játékosai kitartóan próbálkoztak, nagyon ritkán tudtak hatékonyan védekezni a továbbra is meglévő sebességkülönbség miatt. Az ellenfél a szünetben már kilenc góllal vezetett, egyáltalán nem látszott rajta, hogy a hét elején egy nappal kevesebbet pihenhetett, és akkor is utaznia kellett.

Az első félidő utolsó négy gólját a dánok szerezték, a másodikat pedig egy 5-1-es sorozattal kezdték (26-13), így 35 perc után már csak a végső különbség volt a kérdés. A magyar együttes nyitott védekezésre és létszámfölényes támadójátékra váltott, ennek eredményeképpen négy gólt lefaragott a hátrányából, de összességében nem változott a játék képe. A jelentős különbség ellenére a magyarok nem sokat cseréltek, nem pihentették kulcsembereiket a két nap múlva sorra kerülő következő meccsre.

Mikler Roland három, Székely Márton hat, a túloldalon Niklas Landin 12, Kevin Möller négy védést mutatott be.

A két csapat 44. egymás elleni mérkőzésén 19 magyar siker és négy döntetlen mellett 21. alkalommal nyertek a dánok.

 

Címkék#kézilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!