Jogerős döntés

2023.03.09. 18:02

Újrajátszatja a Sepsi magyargyalázás miatt félbeszakított meccsét a román bíróság

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fellebbviteli bizottságának csütörtöki jogerős döntése szerint újra kell játszani a Sepsi OSK–FCU 1948 Craiova élvonalbeli mérkőzést, amelyet január 29-én azért szakított meg a játékvezető, mert a vendégcsapat szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak – közölte internetes oldalán a Gazeta Sporturilor.

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Kovács Péter

A FRF fegyelmi bizottsága elsőfokú döntésében eredetileg 3–0-s végeredménnyel a házigada székelyföldi csapat javára ítélte a találkozó három pontját, és mindkét klubra pénzbírságot szabott ki. Ezt a craiovaiak nem akarták elfogadni, arra hivatkozva, hogy a FRF szabálykönyve kizárólag a rasszizmust bünteti, az idegengyűlölet fogalma nem szerepel benne.

Az ügy a fellebbviteli bizottsághoz került, amely – kétszeri halasztás után – csütörtöki ülésén helyt adott az olténiai csapat fellebbezésének és elrendelte a 26. percben megszakított mérkőzés újrajátszását a találkozó első percétől.

A később megjelent hivatalos közlemény szerint a fellebbviteli bizottság „a Sepsi OSK óvásának is helyt adott” és csökkentette a székelyföldi csapatra eredetileg kirótt bírságot, de nem a Craiova 22 500 lejes (1,75 millió forint) büntetésének szintjére, amint azt korábban a Gazeta Sporturilor közölte, hanem 10 ezer lejre. Az alapfokú döntés a Sepsi OSK-nak nagyobb (25 ezer lejes) büntetést irányzott elő, mert házigazdaként nem tett eleget rendfenntartói feladatainak.

Adrian Mititelu, a craiovai klub tulajdonosa a Gazeta Sporturilornak nyilatkozva örömét fejezte ki, hogy a FRF fellebbviteli bizottsága „racionálisan és bölcsen” járt el az ügyben. Szerinte a Sepsi OSK is elégedett a döntéssel, mert a sepsiszentgyörgyiek sem szerettek volna a zöldasztalnál begyűjtött győzelemmel a rájátszásba jutni.

A döntés eredményeképpen a két csapat helyet cserél a Szuperliga tabelláján, így az alapszakasz utolsó fordulója, illetve az újrajátszandó meccs előtt immár nem a Sepsi OSK, hanem a FCU 1948 Craiova áll egy pont előnnyel a hatodik – azaz az utolsó rájátszásra jogosító – helyen.

A fellebbviteli testület döntése jogerős, ez ellen már csak a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) lehet jogorvoslatért folyamodni, amit a Maszol.ro hírportálnak nyilatkozó igazgató szerint a Sepsi OSK meg is akar tenni.

„Ez egyszerűen hihetetlen! Égbekiáltó, ami történt!” – kommentálta a kolozsvári hírportálnak a FRF fellebbviteli bizottságának határozatát Hadnagy Attila, a Sepsi OSK igazgatója. Szerinte a döntés azt jelenti, hogy Romániában nem létezik semmilyen szabály, bárki tehet, amit akar, dzsungel-törvény uralkodik.

Hadnagy Attila kiemelte, nem a mérkőzés újrajátszásától tartanak, ők is azon a véleményen vannak, hogy egy találkozónak a pályán kellene eldőlnie, de ebben az esetben a szabályokról volt szó, pontosabban arról, hogy bárki kedvére kiforgathatja-e azokat. A döntés indoklását még nem ismeri, azt viszont már elárulta: a CAS-nál folytatják az ügyet, „ha már itthon nem tudnak a szabályoknak érvényt szerezni”.

A Maszol.ro felidézte: Andrei Chivulete játékvezető volt az első, aki következetesen alkalmazta az UEFA által rasszista megnyilvánulásuk esetén alkalmazandó háromlépcsős (figyelmeztetés, megszakítás, lefújás) szabályrendszerét.

Korábban csak figyelmeztetés erejéig állítottak le mérkőzéseket a szurkolók idegengyűlölő megnyilvánulásai esetén, ez volt az első alkalom, amikor a jelképes pénzbírságokon túlmenően zéró toleranciát tanúsítottak a lelátókon elterjedt magyarellenes skandálásokkal szemben – mutatott rá a Maszol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!