Tour de Hongrie

2023.05.14. 22:02

Az időjárás miatt nem versenyeztek a csapatok a budapesti záróetapon

Az időjárási körülmények miatt neutralizálták a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny vasárnapi záróetapját Budapesten.

MW

A 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye a fővárosi záróetapon 2023. május 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A fennállása 150. évfordulóját ünneplő fővárosban 150 kilométeres etapra került volna sor. A Császár-Komjádi Uszoda elől induló és oda is érkező 9,5 kilométeres körpályát reggel 9 órakor a borús, hideg idő és szemerkélő eső ellenére mintegy 300 vállalkozó szellemű kerékpáros tekerte végig Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely és a magyar körverseny főszervezője, Eisenkrammer Károly társaságában. A szakaszra azonban neutralizálás miatt végül nem került sor a fokozódó esőben.

A 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye a Váralagútnál a fővárosi záróetapon 2023. május 14-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A biztonsági szempontokat és az esős időjárást figyelembe véve, a csapatokkal egyetértésben elfogadtuk a kérésüket

– tájékoztatta az MTI-t Szilasi László versenyigazgató.

A döntés következményeként nem voltak sem részhajrák, sem végső befutó, a mezőny - a tervezett 16 helyett - nyolc kört teljesített 35 km/órás átlaggal 11 helyett 12 órától.

Ez volt a legbölcsebb döntés. Természetesen mindannyian versenyezni akartunk, sprintelni a győzelemért, ebben az időjárásban azonban ez bukásokhoz vezetett volna. Versenyzőként egyet kell értenünk a döntéssel, amely a mi biztonságunkat szolgálja

– mondta az MTI-nek az Európa-bajnok holland Fabio Jakobsen, aki a keszthelyi esős szakaszon bizonyult a leggyorsabbnak, tavaly pedig Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán győzött. Hozzáfűzte: a nyolc lassú kör jó a szurkolóknak és nekik is.

Jobb egy kicsit lassan tekerni, mint egyáltalán nem tekerni, a nézők pedig látnak minket, fényképeket készíthetnek a verseny minden rizikója nélkül

– szögezte le Jakobsen.

Dér Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya megértette, hogy a kerékpárosok, különösen a Tour de France-ra készülők féltik a testi épségüket, arra pedig - mint mondta -, hogy a veszélyesebb részeket kivéve esetleg rövidítsék a körpályát, a nemzetközi szövetség (UCI) erre vonatkozó szabálya miatt nem volt lehetőség. Úgy vélekedett, a szakasz megrendezése esetén a körpályás lebonyolítás miatt lett volna lehetőség arra, hogy megismerjék az útvonalat, míg erre egy két város között zajló etapon nem lenne mód.

A verseny alakulhatott volna úgy is, hogy a kisebb csapatok lehetőséget kapnak, vagy kialakul egy, az összetettet nem veszélyeztető szökés, nem kellett volna mindenáron sprintre kihozni ezt a szakaszt

– fejtette ki.

A 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye a célban a fővárosi záróetapon 2023. május 14-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Az összetett és a kategóriák végeredményét így a szombati dobogókői szakasz alapján hirdették ki: a sárga trikót a svájci Marc Hirschi viheti haza, Dina Márton pedig az összetett legjobb pozícióját elfoglaló magyarként fehér trikós lett.

A 44. Tour de Hongrie összetettjének végeredménye:

1. Marc Hirschi (svájci, UAE) 17:19:28 óra (sárga trikó)
2. Ben Tulett (brit, Ineos Grenadiers) 10 másodperc hátrány
3. Yannis Voisard (svájci, Tudor) 13 mp h.
...17. DINA MÁRTON (ATT Investments) 1:11 perc hátrány

További trikósok:
piros (hegyi pontverseny): Sebastian Schönberger (osztrák, Human Powered Health)
zöld (pontverseny): Matús Stocek (szlovák, ATT Investments)
fehér (az összetett legjobb magyarja): Dina

A Tour de Hongrie győztesei a 2015-ös újraindítás óta:
2015: Tom Thill (luxemburgi)
2016: Mihkel Räim (észt)
2017: Daniel Jaramillo (kolumbiai)
2018: Manuel Belletti (olasz)
2019: Krists Neilands (lett)
2020: Valter Attila
2021: Damien Howson (ausztrál)
2022: Edward Dunbar (ír)
2023: Marc Hirschi (svájci)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában