így jól sikerül majd

2018.04.29. 15:00

Vasi youtuberek árulták el nekünk a sikeres érettségi vizsga titkát

Vészesen közeledik az írásbeli érettségi vizsgák kezdő időpontja, így Vas megye néhány youtuberét kértük arra, hogy adjon tippeket a nagy megmérettetés előtt álló olvasóinknak. Saját élményeiket felidézve igyekeztek a végzősök tanulók segítségére legjobb praktikáikkal.

Gulyás Regina Olimpia

Egy korábbi matematika érettségi Fotó: Vas Népe Archívum

A titok a nyugalom

Vass Péter Bextert sokan ismerik Szombathelyen és szerte Vas megyében lenyűgöző fotói miatt. A fiatal férfi a videómegosztó oldalon is leginkább erre a témára koncentrál, de utazós vlogokkal is találkozhatunk nála. Tippje mellet azt is megtudtuk tőle, hogy izgulós típus.

Sosem fogom elfelejteni az érettségi napját és azt a meleget, amit akkor az öltönybe beöltözve éreztem. Talán akkor izgultam ennyire utoljára, amikor az iskolai oltásra (a szurira) vártunk sorban a folyosón. A tanáraimnak igaza volt, utána sokkal könnyebbnek látszódik az egész, mint előtte. Én izgulós típus vagyok, aki nem szereti az ilyenfajta számonkéréseket.

Nekem az a technika vált be, hogy a tétel kihúzása után a papír előtt ülve igyekszem lehiggadni, megnyugodni. Beletelik pár percbe ugyan, de megéri. Utána nyugodtan végig tudom gondolni a tételt. Először csak a kulcsszavakat írom le a papírra, majd amikor ezekkel végeztem, akkor egyesével igyekszem a legjobb tudásom szerint ezeket kibővíteni. A vizsga után pedig szerintem nincs jobb, mint kimenni egy parkba, lefeküdni a szép zöld fűbe, és nézni az elsuhanó felhőket. Sikerülni fog nektek is! ?

A gondolat teremtő erejével

A leginkább brutális sminkes átalakulásairól ismert Victorie (Esztergályos Viktória) is megosztotta velünk trükkjét, tippjét a sikeres érettségi vizsgához.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=238&v=IFNWgJtEiZk

Talán furcsának tűnhet a tippem, de nekem bevált a saját érettségimnél, és más megmérettetéseimnél is: hihetetlenül megnyugtató tud lenni, ha elképzelitek a sikert! Képzeljétek magatok elé, hogy milyen érzés lesz, hogy túl vagytok rajta, milyen lesz az, amikor átveszitek a sikeres érettségit igazoló bizonyítványt vagy akár azt, hogy a családotok mennyire büszke lesz rátok. Kedves érettségizők! Ne feledjétek a gondolat teremtő erejét, teremtsetek hát magatoknak egy sikeres és szép jövőt!

Ne izgulj, nem is olyan nehéz!

Az ijesztő, félelmetes történetek koronázatlan királynője, a viszonylag nagy követőtáborral rendelkező Iza. szerint sem kell annyira félniük a nagy megmérettetés előtt állóknak.

Szerintem fontos, hogy akármennyire is stresszes ez az időszak, ne izguljuk túl az érettségit, mert befolyásolhatja a munkánkat. Én személy szerint nagyon rá tudok parázni mindenre, ezért meg kellett tanulnom, hogyan nyugtassam le magam egy kicsit. Általában az események előtti estén megpróbálom teljesen kikapcsolni az agyam, és elfoglalni magam olyan dolgokkal, amiket szeretek csinálni. Másnap a helyszínen nagy levegőket veszek, mondom magamnak, hogy menni fog és még soha nem volt olyan, hogy ne ment volna. Azt tapasztaltam, hogy az érettségi nem annyira nehéz, mint ahogy azt éveken keresztül hallja az ember. A tanárok a legjobbat szeretnék kihozni a diákokból, a céljuk, hogy tanuljanak, ezért persze sokszor említik, hogy az érettségi nem olyan mint egy sima témazáró. Tényleg nem olyan, de meg fogjátok tudni oldani! Hajrá érettségizők!

Az érettségi vizsgák időpontjai:

ÍRÁSBELI

Nemzetiségi nyelv és irodalom 2018. május 4., 8.00

Magyar nyelv és irodalom, magyar mint idegen nyelv 2018. május 7., 8.00

Matematika 2018. május 8., 8.00

Történelem 2018. május 9., 8.00

Angol nyelv 2018. május 10., 8.00

Német nyelv 2018. május 11., 8.00

SZÓBELI

Emelt szint: 2018. június 7-14.

Középszint 2018. június 18-29.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!