Több mint 50 ezren követik

2019.01.04. 17:10

Izgalmas történetek nyomában jár a szombathelyi youtuber

Hogyan lehet karriert csinálni a Youtube-on? És kell-e ehhez komoly technikai háttér? Ezekről és a saját pályafutásáról is beszélgettünk Horváth Izával, a szombathelyi youtuberrel, aki Iza. néven publikálja videóit a portálon.

Lakosi Gabriella

Fotó: Lovagi Milán

Majdnem két és fél éve kezdett el videós anyagokat készíteni az internetre. Ez alatt az idő alatt már több mint ötvenháromezer követőt szerzett, amely régiós szinten is kiemelkedőnek számít. Persze országos viszonylatban vannak sokkal nagyobb videósok is – tette hozzá szerényen – de ő nem ezért kezdett el tartalmat gyártani.

Régebben volt egy olyan csatornája, amelyen énekelt, de úgy érezte, vannak olyan témák, amelyekkel kapcsolatban újat tudna mondani a közönségének. Ráadásul – habár kommunikáció szakon végzett – saját elmondása szerint nem tudta magát elég jól kifejezni. Úgy gondolta, ebben is segíthet, ha belevág a történetmesélésbe. Így indult el az Iza., amin izgalmas, sokszor már félelmetes témákat boncolgat.

Mindig érdekeltek a különleges történetek – mondta Horváth Izabella. Rengeteg dokumentumfi lmet nézett, sok olyan is volt, amelyről egyáltalán nem talált semmilyen anyagot magyar nyelven. Ezen kívül kíváncsi volt, hogy vannak-e olyan emberek, akiket hasonló témák foglalkoztatnak. A dokumentumfilmek szeretete megmaradt, a legtöbb inspirációt ezekből nyeri. Ha nem talál magyarul anyagot a témáról, alaposan beleássa magát, szinte kutatást végez, összeszed minden információt, majd összefoglalja a találtakat, így átfogó képet tud adni a közönségének. Vannak olyan esetek, amelyekkel kapcsolatban több teória is kering, ilyenkor ügyel rá, hogy a lehető legtöbbet megemlítse a készülő kisfilmben. Elmondta, kritikusan kell kezelni a történeteket, mert könnyű valótlan információkba beleszaladni az interneten.

Horváth Izabella videói népszerűek a Youtube-on Fotó: Lovagi Milán

A legnézettebb videója gyilkos bohócokról szól, ezt már több mint 300 ezren látták. A második helyen egy olyan kisfilm szerepel, amelyben olyan helyeket gyűjtött össze, amelyek teljesen el vannak zárva az emberek elől, tilos a belépés.

Az első videója a Mandela-effektről szólt (ennek lényege, hogy bizonyos eseményekre tömegesen rosszul emlékeznek vissza az emberek), a legfelkavaróbbnak pedig a jonestowni tömeges öngyilkosságról való adatgyűjtést mondta. Ugyanakkor erre a videóra a legbüszkébb is, hiszen ebbe fektette a legtöbb energiát. A sok összeesküvés-elmélettől és horrortörténettől néha besokall, ilyenkor van, hogy egy hónapig nem posztol, hiszen nem tud szomorú vagy félelmetes dolgokkal foglalkozni.

A legújabb videója egy gyilkos testvérpárról szól, de tele van ötletekkel. Azt mondja, egy másik csatorna indításán is gondolkozik, de nem tudja, hogy van-e rá elég ideje. A minőségből pedig nem szeretne engedni.

Aki hasonló karrierbe szeretne kezdeni, annak Iza azt javasolja, vágjon nyugodtan bele, nem szükséges hozzá drága felszerelés, elég egy videó rögzítésére alkalmas telefon, és egy hatalmas ablak, ami előtt jó fényviszonyok között filmezhetünk. A vágáshoz pedig sok oktatóvideót találni az interneten, aki rendelkezik számítógépes alapismeretekkel, az kellő kitartással biztosan meg tudja tanulni a folyamatot. Neki egy videó elkészítése – a kutatás befejezése után – három-négy órát vesz igénybe, filmezéssel együtt. Attól ugyanakkor mindenkit óva int, hogy ettől remélje a megélhetést. Magyarországon nagyon kevés olyan ember van, akinek ez sikerült. Iza azt mondja, ez csak egy hobbi, kikapcsolódás legyen, ha pedig még keresünk is vele, az már csak tényleg hab a tortán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!