Ez most nem trükk!

2024.07.09. 07:00

Elbűvölő, misztikus világ - Nagy Jonathan bűvész és illuzionistával beszélgettünk

Ez a világ tele van rejtéllyel és titkokkal – Nagy Jonathan most egy kicsit betekintést adott a bűvészek, illuzionisták univerzumába. A Vas Népe podcastjében elárulta, miként tudja időről időre lenyűgözni a közönségét, és azt is, melyik volt a legkedvesebb fellépése.

Horváth László

A szombathelyiek, a vasiak minden bizonnyal jól ismerhetik a bűvészt, az illuzionistát, Nagy Jonathant. Sok kisgyerek szeretne bűvész lenni, nála ez valóra is vált. Hogyan? A Vas Népe podcasjtában adta meg a választ. 

nagy
Nagy Jonathan a Vas Népe gyereknapi kívánságait rendszeresen teljesíti
Fotó: Unger Tamás

– Nálam ez az egész már óvodáskorban kezdődött – kezdte. – Ellátogatott hozzánk a Mikulás, aki az akkori legkedvesebb barátnőm füle mögül elővarázsolt egy pénzérmét. Annyira megtetszett a varázslat a lánynak, hogy eldöntöttem, ezt megtanulom, aztán lenyűgözöm. Persze a trükk nem sikerült – nevet. 

– Kedvem nem szegte, gyerekként én is kaptam bűvészdobozt és teljesen beszippantott ez a világ. Általános iskolásként egyre komolyabb trükköket tanultam meg, amiket a barátaimnak adtam elő. Ekkor már az 500 forintos bankjegyből tudtam 20 ezrest varázsolni. Sokat tanultam a világhálóra feltöltött videókból, és a bűvészboltokban is sok érdekességhez lehet hozzájutni. Az ismerősök közben folyamatosan jöttek azzal, mutassak még nekik bűvészelőadásokat. 

– Az elején persze nálam is voltak döccenők – emlékezett vissza a gyerekkorára. – Sokszor olyan bonyolultan vannak leírva a trükkök, hogy azt nehéz értelmezni, így betanulni is. A várt sikerélmény sajnos elmarad. Ma már szerencsére sok minden fent van az interneten, az egyes mozdulatok megvannak videón, azaz sokkal könnyebb tanulni. Nagy Jonathan elárulta, amikor 14 évesen megkezdte volna a középiskolát, magántanuló lett. Ekkoriban már rendszeresen voltak fellépései. 

– Fontos, a jó bűvésztanár megtalálása, mert a leendő bűvésznek meg kell találnia, miben a legjobb – folytatta. – Vannak, akik a kártyát szeretik, mások nagyprodukciót adnak elő, aztán ott vannak az illuzionisták, a gondolatolvasók, a szabadulóművészek. Nekem a helyes útra rátalálásban Holcz Gábor segített. Jómagam nem nagyon kedvelem a kártyatrükköket, de azt mondta, ez a bűvészet alapja, csak akkor léphetünk tovább, ha ezt megtanultam. A szüleim támogattak, de voltak helyzetek, mikor ők más pályát szerettek volna nekem. Amikor a drámapedagógia felé szerettem volna menni, mert ez mégiscsak hasznos lehet a színpadi megjelenésnél, kicsit megijedtek. Racionális szakma, tűz- és munkavédelem az övék, nehezen képzelték el, hogy ebből meg lehet élni. Nagy Jonathan a színpadi bűvészetet, a látványos produkciókat szereti. Az Ocho Macho zenekarral Szombathelyen autót tüntetett el, Sárváron pedig vízen járt. Legyen itt még egy érdekesség: 2012-ben, 17 évesen Zalakaroson mutatott be egy víz alatti szabadulást. Minden élőben történt, még a médiát is kihívták. Felvette a kényszerzubbonyt, a nézők megvizsgálták, a kötések rendben voltak, majd bezárták a ládába. 

– Mivel itt vagyok, kiszabadultam – tette hozzá. – Anyukám, a szakmájából adódóan aggódott, hiszen neki az emberek védelme a feladata, én pedig egy ilyen veszélyes mutatványra vállalkoztam. A televízióban volt látható a fekete mágus, aki sorra leplezte le a titkokat, ismertette meg a nézőkkel a trükköket. 

– A szakma ekkor fellázadt, ez nem fair, a reakciónk az volt, hogy újabb és újabb mutatványt találtunk ki. A már említett Ocho Machóval Szombathelyen egy helyi buszt tüntettünk el. Ennek olyan nagy sikere volt, hogy a videót látva az egyik tanárom azt mondta, addig nem mehetek ki az óráról, amíg el nem árulom a titkot. Ezt nem tehettem meg, mert az ember a saját találmányát nem szívesen leplezi le önként. 

– 2015-ben Szombathelyen, az akkori MMIK-ban szerveztük meg telt házzal az első nagyprodukciót – tette hozzá. – Az utána következő évben a sportházat töltöttem meg, pedig sokan kételkedtek a sikerben. Egy ilyen műsort nehéz felépíteni, több hónapig tartott a felkészülés. Mára eljutottam oda, hogy 47 illúzióm van, a befolyt nyereséget mindig visszaforgattam a bűvészetbe. – Bűvészként nincs is annál nagyobb elismerés, visszaigazolás, amikor látom a gyerekek, felnőttek arcán az őszinte rácsodálkozást – említette. 

– Innen tudom, működik a varázslat. Egy kicsit kivonjuk az embereket a hétköznapokból. A rendezvényeken, a műsor után, aki szeretné, megnézheti a bűvészládáimat. Megtörtént, mérnökök, matematikusok keresték, kutatták hol lehet a csavar. Ám szerencsére nem jöttek rá. – Volt olyan időszak, amikor évi 200-300 fellépést vállaltam, most egy kicsit visszavettem a tempóból – mondta. 

– Az eddig mutatott illúzióim mindegyikét szeretem, a legkedvesebb fellépésem a szombathelyi sportházas volt. Végezetül megtudtuk, Nagy Jonathannak milyen nagy álma van, amit szeretne megvalósítani. – A színpad közepén van egy nagy, tízméteres fúró, engem kifeszítenek, a gépet áttolják rajtam, majd felemelkedik és lógok rajta. A tervek megvannak, sajnos nincs olyan nagy színházterem, ahol ezt folyamatosan elő lehetne adni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!