2025.04.19. 11:23
Ezt ne hagyja ki: öt tuti húsvéti süteményrecept egy helyen
Ön már tudja, hogy mit süt az ünnepekre? Répatorta, linzer, mézes krémes, babka, répagolyó - ez a mi öt tuti húsvéti sütemény ajánlatunk.
A mindmegette.hu segítségével összegyűjtöttünk öt tuti húsvéti sütemény recepjét.

Fotó: mindmegette.hu
Répatorta krémes töltelékkel - klasszikus húsvéti sütemény
A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd amikor már kellően illatozik, deszkára halmozzuk, és durvára vágjuk. A répát megpucoljuk, lereszeljük.
Egy mély tálba öntjük a liszteket, hozzákeverjük a sütőport, a fahéjat és a sót.
Habosra verjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük az olajat. Hozzáöntjük a lisztes keveréket, és alaposan összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett reszelt sárgarépát és a pirított diót.
Alaposan összeforgatjuk, majd kivajazott tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A répatortát kihűtjük, majd hosszában félbevágjuk.
A nem túl hideg vajat a krémsajttal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, a citrom lereszelt héját és a porcukrot. Alaposan elkeverjük.
A mascarponés krémmel megkenjük a torta alsó részét. Rátesszük a tetejét, és körbekenjük a maradék krémmel. Néhány órára a hűtőben tesszük. Dióval megszórva kínáljuk.
Pontos hozzávalók: https://www.mindmegette.hu/recept/repatorta-kremes-toltelekkel

Fotó: mindmegette.hu
Citromos húsvéti linzer - mutatós és ízletes
A margarint mikróban felpuhítjuk (ne legyen folyós), hozzáadjuk a tojássárgáját, a citromlevet, a reszelt citromhéjat, majd az összekevert száraz hozzávalókat is. Alaposan összedolgozzuk, majdahűtőben egy kicsit pihentetjük.
Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, tojás alakú kiszúróval kiszaggatjuk, majd minden második közepére lyukat készítünk egy egészen kicsi pogácsaszaggató segítségével.
Sütőpapíros tepsibe rakjuk külön a teliket, külön a lyukasakat. Előmelegített sütőben kb. 170 fokon 6 perc alatt a lyukasakat, és kb. 8 perc alatt a teliket világosra megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
Majd egy teli és egy lyukas linzert 1-1 kiskanál lekvárral összeragasztunk. Pár óra alatt vagy 1 éjszaka alatt megpuhulnak.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
A hozzávalók itt megtalálhatóak: https://www.mindmegette.hu/recept/repatorta-kremes-toltelekkel
Mézes krémes - minden alkalomra tökéletes
A mézes krémes elkészítéséhez a zsírt és a mézet egy edényben gőz fölött felolvasztjuk, és jól elkeverjük.
A tészta száraz hozzávalóit, a lisztet és a szódabikarbónát egy tálba öntjük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet és a mézes zsírt. Jól kezelhető, nem ragacsos, félkemény tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, hozzáadunk még egy kis tejet és kézzel alaposan összegyúrjuk, gombóccá formáljuk.
A tésztagombócot a pultra vagy gyúródeszkára tesszük, és letakarjuk azzal a tállal, amiben gyúrtuk. 30 percig pihentetjük.
A krémhez a tejet felforraljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett beleszórjuk a búzadarát (vigyázzunk, ne legyen csomós). Sűrűre főzzük, majd belekeverjük a vaníliaesszenciát és a citrom lereszelt héjat. Folpackkal lefedjük, és kihűtjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Négyfelé vesszük a tésztát és lisztezett munkafelületen mindegyiket egyenként vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátulján 6-8 perc alatt zsemleszínűre sütjük. Végül hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni.
Befejezzük a grízes krémet. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt krémhez keverjük, majd együtt kihabosítjuk.
Betöltjük a mézes lapokat. Egy lap kerül alulra, rá a krém fele, erre lapot teszünk és jó vastagon megkenjük baracklekvárral. Megint lap, a krém másik fele és végül az utolsó lap.
Néhány órára hideg helyre tesszük pihenni a süteményt. Én le szoktam súlyozni a tetejét deszkával, hogy ne váljanak szét a lapok.
A tetejére a csokit a vajjal együtt gőz fölött felolvasztjuk, és bevonjuk vele a süteményt.
Néhány óra pihentetés után vagy másnap szeleteljük. A csokimázat el is lehet hagyni és tálaláskor megszórjuk porcukorral.
A hozzávalók pontos leírását itt megtalálja: https://www.mindmegette.hu/recept/mezes-kremes-grizes
Csokis babka nélkül nincsen ünnep
A babka tésztáját előző este összeállítjuk: a robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, a cukrot, a tejben felfuttatott élesztőt, a sót, a citrom lereszelt héját, majd hozzáadjuk a tojásokat is. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. Pár percig keverjük, amíg a tészta összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott tálban, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggelre így épp megkel.
A csokis töltelékhez egy közepes tálba törjük a csokoládét és a vajjal együtt vízgőz fölött felolvasztjuk. Majd a porcukorral, sóval, kakaóporral együtt homogén masszává keverjük.
A hűtőből kivett kelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a kihűlt csokis töltelék felével, megszórjuk a kandírozott narancshéjjal is.
Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Gyorsan és ügyesen áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot.
1 órát kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Részletek:
https://www.mindmegette.hu/recept/mezes-kremes-grizes
Sárgarépás energiagolyó - sütés nélkül
Késes aprítóba tesszük a diót és a datolyát. Kissé darabosra vágjuk. Hozzáforgatjuk a meghámozott és lereszelt sárgarépát, a kakaóport, a kókuszreszelék felét, a fűszereket és 1 csipet sót.
Összedolgozzuk, majd a masszából kis golyókat formázunk. Meghempergetjük mindet a maradék kókuszreszelékben, majd betesszük a hűtőbe a golyókat, hogy kissé megszilárduljanak. Szobahőmérsékleten kínáljuk.
Pontos leírás itt:
https://www.mindmegette.hu/recept/sargarepas-energiagolyo
Ha pedig már unja az édeset, nézze meg, hogyan készül a tökéletes húsvéti sonka.