Receptek

2025.04.19. 11:23

Ezt ne hagyja ki: öt tuti húsvéti süteményrecept egy helyen

Ön már tudja, hogy mit süt az ünnepekre? Répatorta, linzer, mézes krémes, babka, répagolyó - ez a mi öt tuti húsvéti sütemény ajánlatunk.

A mindmegette.hu segítségével összegyűjtöttünk öt tuti húsvéti sütemény recepjét.

Ha húsvéti sütemény, akkor répatorta
Ha húsvéti sütemény, akkor répatorta
Fotó: mindmegette.hu

 

Répatorta krémes töltelékkel - klasszikus húsvéti sütemény

 

A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd amikor már kellően illatozik, deszkára halmozzuk, és durvára vágjuk. A répát megpucoljuk, lereszeljük. 

Egy mély tálba öntjük a liszteket, hozzákeverjük a sütőport, a fahéjat és a sót. 

Habosra verjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük az olajat. Hozzáöntjük a lisztes keveréket, és alaposan összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett reszelt sárgarépát és a pirított diót. 

Alaposan összeforgatjuk, majd kivajazott tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A répatortát kihűtjük, majd hosszában félbevágjuk. 

A nem túl hideg vajat a krémsajttal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, a citrom lereszelt héját és a porcukrot. Alaposan elkeverjük. 

A mascarponés krémmel megkenjük a torta alsó részét. Rátesszük a tetejét, és körbekenjük a maradék krémmel. Néhány órára a hűtőben tesszük. Dióval megszórva kínáljuk. 

Pontos hozzávalók: https://www.mindmegette.hu/recept/repatorta-kremes-toltelekkel 

Igazi húsvéti sütemény: tojás alakú linzer
Igazi húsvéti sütemény: tojás alakú linzer
Fotó: mindmegette.hu

 

Citromos húsvéti linzer - mutatós és ízletes

 

A margarint mikróban felpuhítjuk (ne legyen folyós), hozzáadjuk a tojássárgáját, a citromlevet, a reszelt citromhéjat, majd az összekevert száraz hozzávalókat is. Alaposan összedolgozzuk, majdahűtőben egy kicsit pihentetjük. 

Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, tojás alakú kiszúróval kiszaggatjuk, majd minden második közepére lyukat készítünk egy egészen kicsi pogácsaszaggató segítségével. 

Sütőpapíros tepsibe rakjuk külön a teliket, külön a lyukasakat. Előmelegített sütőben kb. 170 fokon 6 perc alatt a lyukasakat, és kb. 8 perc alatt a teliket világosra megsütjük. Hagyjuk kihűlni. 

Majd egy teli és egy lyukas linzert 1-1 kiskanál lekvárral összeragasztunk. Pár óra alatt vagy 1 éjszaka alatt megpuhulnak. 

Porcukorral meghintve kínáljuk. 

A hozzávalók itt megtalálhatóak: https://www.mindmegette.hu/recept/repatorta-kremes-toltelekkel 

 

Mézes krémes - minden alkalomra tökéletes

 

A mézes krémes elkészítéséhez a zsírt és a mézet egy edényben gőz fölött felolvasztjuk, és jól elkeverjük. 

A tészta száraz hozzávalóit, a lisztet és a szódabikarbónát egy tálba öntjük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet és a mézes zsírt. Jól kezelhető, nem ragacsos, félkemény tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, hozzáadunk még egy kis tejet és kézzel alaposan összegyúrjuk, gombóccá formáljuk. 

A tésztagombócot a pultra vagy gyúródeszkára tesszük, és letakarjuk azzal a tállal, amiben gyúrtuk. 30 percig pihentetjük. 

A krémhez a tejet felforraljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett beleszórjuk a búzadarát (vigyázzunk, ne legyen csomós). Sűrűre főzzük, majd belekeverjük a vaníliaesszenciát és a citrom lereszelt héjat. Folpackkal lefedjük, és kihűtjük. 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Négyfelé vesszük a tésztát és lisztezett munkafelületen mindegyiket egyenként vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátulján 6-8 perc alatt zsemleszínűre sütjük. Végül hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni. 

Befejezzük a grízes krémet. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt krémhez keverjük, majd együtt kihabosítjuk. 

Betöltjük a mézes lapokat. Egy lap kerül alulra, rá a krém fele, erre lapot teszünk és jó vastagon megkenjük baracklekvárral. Megint lap, a krém másik fele és végül az utolsó lap. 

Néhány órára hideg helyre tesszük pihenni a süteményt. Én le szoktam súlyozni a tetejét deszkával, hogy ne váljanak szét a lapok. 

A tetejére a csokit a vajjal együtt gőz fölött felolvasztjuk, és bevonjuk vele a süteményt. 

Néhány óra pihentetés után vagy másnap szeleteljük. A csokimázat el is lehet hagyni és tálaláskor megszórjuk porcukorral. 

A hozzávalók pontos leírását itt megtalálja: https://www.mindmegette.hu/recept/mezes-kremes-grizes 

 

Csokis babka nélkül nincsen ünnep

 

A babka tésztáját előző este összeállítjuk: a robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, a cukrot, a tejben felfuttatott élesztőt, a sót, a citrom lereszelt héját, majd hozzáadjuk a tojásokat is. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. Pár percig keverjük, amíg a tészta összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott tálban, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggelre így épp megkel. 

A csokis töltelékhez egy közepes tálba törjük a csokoládét és a vajjal együtt vízgőz fölött felolvasztjuk. Majd a porcukorral, sóval, kakaóporral együtt homogén masszává keverjük. 

A hűtőből kivett kelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a kihűlt csokis töltelék felével, megszórjuk a kandírozott narancshéjjal is. 

Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Gyorsan és ügyesen áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot. 

1 órát kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. 

Részletek: 

https://www.mindmegette.hu/recept/mezes-kremes-grizes 

 

Sárgarépás energiagolyó - sütés nélkül

Késes aprítóba tesszük a diót és a datolyát. Kissé darabosra vágjuk. Hozzáforgatjuk a meghámozott és lereszelt sárgarépát, a kakaóport, a kókuszreszelék felét, a fűszereket és 1 csipet sót. 

Összedolgozzuk, majd a masszából kis golyókat formázunk. Meghempergetjük mindet a maradék kókuszreszelékben, majd betesszük a hűtőbe a golyókat, hogy kissé megszilárduljanak. Szobahőmérsékleten kínáljuk. 

Pontos leírás itt:  

https://www.mindmegette.hu/recept/sargarepas-energiagolyo 

 

Ha pedig már unja az édeset, nézze meg, hogyan készül a tökéletes húsvéti sonka.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában