Divat

2017.10.22. 08:00

Bohém sütőtökkel nyert díjat a szombathelyi tervező

SZOMBATHELY Rendhagyó fashion show keretében adták át múlt héten a fővárosban a Poli-Farbe Lehengerlő sokszínűség nevű divatpályázat helyezéseit. A szakmai díjat Pomozi Péter szombathelyi tervező nyerte el.

Kovács Ágnes

A tervező győztes kreációja egyeseket sütőtökre, másokat fánkra emlékeztet Fotó: Pomozi Péter archívuma

Péter négy év alatt a harmadik divatpályázatot nyeri meg, ahogy ő fogalmaz, kezd kicsit aggódni, hiszen lassacskán úgy érzi, kiöregszik a pályázók sorából, jobb lenne utat engednie a fiataloknak is. Nyilván csak viccel, hiszen ereje teljében van, saját márkájával, a Pépóval és díjaival a siker kapujába érkezett. A legújabb nyereményhez jár egy ösztöndíj a London College of Fashion, Fashion Designer nyári kurzusára. A tervező nagyon büszke, és szívesen vezeti be az érdeklődőket a kreáció elkészítésének kulisszatitkaiba. A szervezők vallják, a Várkert Bazárban kiderült, hogy otthonunk színeit a ruhatrendek diktálják. A kifutókon elénk táruló divatvilág és a lakberendezés művészete mindig is szoros kapcsolatban állt egymással. Azok a neves belsőépítészek és lakberendezők, akik az enteriőrök divatját diktálják, szintén a nagy divatházak legújabb kollekcióiból inspirálódnak. Ha a világhírű tervezők új anyagokkal és színekkel rukkolnak elő, azok az újdonságok hamarosan a belső terekben is megjelennek. Például festékszínekként a falakon vagy a lakástextilek mintáin. Az említett cég naprakész, ha divatról van szó, hiszen fontos szerepet játszik a lakberendezés hazai ízlésvilágának formálásában. Ennek szellemében írta ki fennállásának 25. jubileumi évfordulója alkalmából azt a divattervezői pályázatot, amellyel bebizonyítja, hogy nemcsak a divatszínek bukkannak fel otthonainkban, hanem a trendteremtő festékszínek is inspirálhatnak ruhatervezőket.

A tervező győztes kreációja egyeseket sütőtökre, másokat fánkra emlékeztet
Fotó: Pomozi Péter archívuma

Így jelenhetnek meg a falfestékek virágoktól kölcsönzött színárnyalatai azokon a különleges ruhakreációkon, amelyek a Lehengerlő sokszínűség nevű divatpályázatra készültek. A kiválasztott húsz legkreatívabb szettből nagyszabású fashion show-t rendeztek. A díjazottakról szakmai zsűri döntött.

A verseny esetében a ki-írás az volt, hogy olyan öltözéket kell tervezni, amely a cég által előre meghatározott virágokból és azok színeiből (citromsárga, narancssárga, barna, zöld, fehér meg ezeknek az árnyalatai) kellett hogy készüljön.

– Mivel ez egy elsősorban festék- és tapétagyártó cég, tervezési paraméternek megadtam, hogy mintás legyen az anyag, minden szín benne legyen a skáláról, nőies legyen, könnyed, bohókás. Péter azt meséli, ezek mind szöges ellentétben állnak mindazzal, amit eddig ruháival képviselt, mégis azt gondolta, érdemes tenni egy próbát. Bizonyos anyagok használatát is kizárta. Úgy vélte ugyanis, hogy a csipkét, a tüllt, a szatént kerüli, mert az nem illik a készítendő modellhez. – A ruha neve egyébként Vestis cucurbita, ami annyit tesz, „tökruha”, ugyanis amikor elkészült, olyan lett, mint egy valódi sütőtök. Ez csak tetézte annak bohemitását – fűzi hozzá Péter nevetve.

A ruha egyébként egy különleges francia dzsörzéből készült, az alsószoknya pedig kristályorganzából. A győztes tervező gondolt egyet, és varrás nélkül helyezte a 30 méter tüllt az alsószoknyába. – Úgy csináltuk, mintha egy gyűrű alakú fánkba tennénk a krémet – pontosan ezért lett olyan a kreációm, mint egy fánk. Volkova Viktória nevét említi, aki a római divathét magyarországi képviselője, nélküle szerinte ez a ruha nem készülhetett volna el.

Péter jelenleg a vizsgaremekén dolgozik, mert női szabónak tanul, bár csak a tavasz közepére kell elkészülnie, már most foglalkozik a feladattal, ezzel párhuzamosan egy újabb pret-a-porter kollekcióval fog kijönni.

– Angliába egyedül a kapcsolatok miatt megyek el, a stílusom már kialakult, ezen nem lehet változtatni, illetve meg akarom tudni, milyenek a kompetenciáim a külföldi piacon. Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert ugyan szép a divat világa, mégis fáj, hogy nagyrészt olyan emberek dolgoznak ezen a területen, akiknek a külsőségek a legfontosabbak. Az utóbbi időben elindultam az önismeret útján és rájöttem, a szépség belülről fakad, akármennyire is közhely ez – mondom én, mint divattervező. Péter hobbija egyebek mellett a nyelvtanulás. Jelenleg nyolc nyelven tanul, a legbüszkébb a latinra, a hollandra és a svédre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában