Erősítsük ellenállóképességünket!

2017.10.30. 09:23

Ne a betegségekről szóljanak az őszi és téli hónapok! 

MEGYEI KÖRKÉP A cékla, a sütőtök, a paprika, a hagyma, az alma és a káposzta rendkívül magas vitamintartalmuk miatt hatékonyan erősítik immunrendszerünket. 

Pusztai Krisztina

A vitaminpótlás szempontjából a természetes anyagok, a zöldségek és gyümölcsök élettani hatása várhatóan kedvezőbb, mint a szintetikus vegyületeké, de természetesen szükség esetén a vitamin- és ásványianyag-készítmények is jó szolgálatot tehetnek Fotó: Shutterstock

 

A vitaminpótlás szempontjából a természetes anyagok, a zöldségek és gyümölcsök élettani hatása várhatóan kedvezőbb, mint a szintetikus vegyületeké, de természetesen szükség esetén a vitamin- és ásványianyag-készítmények is jó szolgálatot tehetnek Fotó: Shutterstock

Az ősz nem csak azt jelenti, hogy ezer színben pompázik az erdő, kosárszámra szedjük a vargányát, otthon a jó meleg lakásban forrócsokizunk, teázunk, és ha az évszak éppen barátságosabb arcát mutatja, akkor kirándulunk egyet. Az ősz beköszöntével sokakat döntenek le lábukról megfázásos, influenzaszerű megbetegedések, amelyekből lehetetlennek tűnik kilábalni. Immunrendszerünk megfelelő állapota a biztosíték arra, hogy betegség nélkül tudjuk átvészelni a fázós, sötét, hideg hónapokat. Azonban az immunrendszer önmagában nem „készíthető fel” kampányszerűen semmire, ez inkább csak divatszó, de a szervezet általános állapotának javítása várhatóan kedvezően hat az immunrendszer működésére. Ennek módja egyszerűen az egészséges életmód, amelynek két fő pillére, mint mindig: az egészséges táplálkozás és a mozgás. „Táplálékod legyen orvosságod” – mondta Hippokratész és ennek a mondásnak napjainkban egyre nagyobb a jelentősége. Mivel immunrendszerünk 70 százaléka „beleinkben lakik”, javarészt attól függ állapota, hogy mit eszünk. Amit megeszünk, ami bekerül a szervezetünkbe, csak abból tudunk építkezni, az határozza meg egészségi állapotunkat. A helyben termesztett, frissen szedett és felhasznált, az idénynek megfelelő termények vitamin- és ásványianyag-tartalma magasabb, mint a hosszú szállítás alatt vitamintartalmának nagy részét elvesztő, felületkezelt, bármennyire is egészségesnek és vitamindúsnak gondolt messziről érkező termék. Ilyen szempontból a helyi cékla, a sütőtök, a paprika, a hagyma, az alma vagy a káposzta fogyasztása előnyösebb lehet, mint például a déligyümölcsöké. A vitaminpótlás szempontjából a természetes anyagok, a zöldségek és gyümölcsök élettani hatása várhatóan kedvezőbb, mint a szintetikus vegyületeké, de természetesen a vitamin- és ásványianyag-készítmények is jó szolgálatot tehetnek. Fogyasszunk minél több, lehetőleg friss fűszernövényt, sovány húsokat, hidegen sajtolt olajokat, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat, hüvelyesekből készült leveseket, főzelékeket.

A kinti hideg erősödésével egyre jobban kívánjuk a meleg leveseket, a melegítő hatású ételeket. Használjunk gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, ezek kiváló, melegítő hatásúak és hatóanyag-tartalmuk miatt a bélrendszeren keresztül immunrendszerünket is stimulálják. Ebben az időszakban is fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Igyunk ásványvizet, forrásvizet, zöld teát, gyógyteákat! Az egyre hűvösebb időszakban jólesik a csipkebogyóból, bodzából, homoktövisbogyóból és levélből, citromfűből, borsmentából készített tea.

Ha nem tudjuk ízesítés nélkül meginni, lehetőleg mézet használjunk! A méz rendkívül gazdag ásványi anyagokban, aminosavakban, vitaminokban, nyomelemekben, ennél fogva jó szolgálatot tesz immunrendszerünk védelmében. A hagymafélék, például a hagyma, a fokhagyma rendelkeznek bizonyos vírusellenes hatással.

Különösen fontos, hogy ebben az időszakban is sokat tartózkodjunk a szabad levegőn, mert ez készteti a szervezetet a megváltozott időjárási körülményekhez való alkalmazkodásra. Lehetőleg sétáljunk sokat a friss levegőn, tegyünk egy-egy túrát a közeli hegyekben, erdőkben!

Segítheti az alkalmazkodást a helyesen kivitelezett szaunázás során a szervezetet érő hideg és meleg ingerek váltakozása is. Nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésről, alvásról sem. Hálószobánkban ne legyen túlságosan meleg, legyen jó a levegő, lehetőleg természetes anyagból készült ágyneműt használjunk!

Megfelelő, réteges öltözködéssel elkerülhető a túlmelegedés, illetve a lehűlés is, ami a megfázásos betegségek egyik elősegítő tényezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában