Kertész leszek

2017.11.14. 10:00

Akad még teendőnk a kertben

Spenót, fejes saláta mutatják leveleiket a kiskertekben: friss zöldség ősszel, télen is kerülhet innen a konyhaasztalra. A sütőtök, a naspolya, a csipkebogyó bírják a hideget, azokat még hagyhatjuk a szabadban.

Tóth Kata

Télálló a spenót – dr. Nagy László több sornyit vetett a kertjében, friss zöldségnek a hideg napokra. Fotó: Szendi Péter

Dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnök családi házának kertjében gyönyörű, friss telepítésű a sóska, egy blokkban van a fejes salátával. Mellettük több sorban a spenót zöldje harsog: van most téphető és későbbi vetésű is – az áttelel, a hó alól is lehet szedni, ha főzelékre kíván a házigazda, így nem kell feleslegesen a hűtőt terhelni. A kertben a kétéves, termőre fordult diófát mutatja: kémiai védekezést nem kapott, három termést hozott. Azokból egy beteg lett, egyet megkóstolt, egyet pedig a dédunokájának ajándékozott.

Télálló a spenót – dr. Nagy László több sornyit vetett a kertjében, friss zöldségnek a hideg napokra. Fotó: Szendi Péter

Az epersorokba beásta a műtrágyát, és végzett az ásással is. Ásni, szántani egészen addig lehet, amíg a szerszám ki nem fagy a talajból, biztatja a kertészkedőket és hozzáteszi: az őszi talajmunkát nem lehet tavasszal pótolni, a tavasz a magágyak készítésére való.

Az agrármérnök felhívja a figyelmet: a növénytermesztésben nagyon fontos a táp-anyag-utánpótlás, az ásványi anyagok pótlása nélkül nincs gazdag termés. Éppen ezért azt tanácsolja: az ásás, szántás előtt juttassuk ki és dolgozzuk be az istállótrágyát, vagy ha az nincs, a kálium- és foszfortartalmú műtrágyákat. Azok a növények, amelyek szénhidrátot, cukrot építenek be, káliumigényesek: ide soroljuk a burgonyát, a sárgarépát, a zöldborsót, a gyümölcsféléket és a szőlőt. Lényeges: ezekben a hónapokban ne adjunk nitrogéntartalmú műtrágyát és meszet!

A leandereket a napokban beköltözteti a terasz mellől dr. Nagy László. Fotó: Szendi Péter

Ha lehetőségünk van rá, feltétlenül ősszel (akár késő ősszel) ültessünk díszbokrokat, gyümölcsfákat. Az ősz az ideális évszak a szőlőtelepítésre vagy -pótlásra is, egészen addig, amíg az első tartós fagyok be nem állnak. A szőlőben az őszi trágyázás, ültetés és pótlás után elkezdhetjük a támrendszer építését, javítását – sorolja dr. Nagy László a teendőket. És magyarázza: a telepített növények olyan mélyre kerüljenek, amilyen mélyen a faiskolában voltak. A diócsemetét például, ha elültetjük, beiszapoljuk, felcsirkézzük (ültetés, beöntözés után ajánlott földkupaccal védeni a fák tövét a téli fagytól), ősszel, télen a csapadékot magába szívják a gyökerei/a föld. Tavasszal pedig kihajt, és erős hajtásokat nevel.

A november a lombhullás hónapja, az időjárás függvényében mélynyugalomba kerülnek a növények, mondja a tanácsadó. – A zöldmetszéssel, amit régen téli munkának gondoltak, már elkéstünk. A nyár végén végzett zöldmetszés lényege a termésszabályozás: fontos beavatkozás a sikeres gyümölcstermesztés érdekében. Nagy szakértelem kell hozzá, ismerni kell a fajtát, a kondícióit – állítja a szakember.

A kerttulajdonosok kisebb része alkalmazza a késő őszi rezes lemosópermetezést – ezt csak akkor szabad végezni, ha két-három órán belül nem várható fagy. Még egy tanács: ha a nyári szünet után nem távolítottuk el azonnal a málna „letermett” vesszőit, akkor azt is meg kell tenni a napokban.

A sütőtöknek jót tesz, ha kint marad az első fagyokban, ízletesebb, ha kicsit megcsípi a dér, cukrosodik (tele van karotinnal, az E-vitamin provitaminjával). Gyerekeknek, felnőtteknek, betegeknek sok variációban használjuk. A naspolya és a kelbimbó is kint maradhat. A csipkebogyóból, a kökényből remek dzsem készül. A burgonyára azonban vigyáznunk kell, mondja dr. Nagy László: nulla fokon már édesedik – jobb, ha már a pincében tároljuk. Az elraktározott terményeinket, az almát, a répaféléket kéthetente ellenőrizzük, válogassuk át, javasolja. És fogyasszuk is: napi egy alma az orvost távol tartja – a gazda ebben hisz. A leanderek pincébe költöztetésével még nem késtünk el, de ne feledkezzünk meg a fagyérzékeny dísznövények szakszerű teleltetéséről: hetente egyszer öntözzük a földjüket a (sötét) pincében, garázsban is. A muskátlikat dr. Nagy László nem telelteti, tavasszal ültet újat, de a kerttulajdonosoknak azt ajánlja: augusztusban szedjenek bujtást és azt teleltessék át. És azt is: a hosszú téli estéken szakítsunk időt a szakirodalom tanulmányozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában