Valami amerika

2017.11.24. 14:04

Munkaszünet, rokonok és pulykasült – ez a Hálaadás

Az egyik legjelentősebb amerikai ünnep november negyedik csütörtökén a hálaadás. Pulykasült társaságában múlatták az időt két napja a családok – vasi magyarok is, legalábbis, amíg a tengerentúlon éltek. 

Tóth Kata

Hálát adnak november negyedik csütörtökén az amerikaiak az őszi betakarítások utáni bőséges termésért, eredetileg pedig azért, mert a 17. században az USA-ba érkezett első telepeseket az indiánok megtanították a növénytermesztés és a vadászat helyi fortélyaira. Az USA-ban az egyik legfontosabb nemzeti ünnep a Thanksgiving – sokan a hivatalosan munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként. A négynapos hétvégén a közeli rokonok gyakran messziről hazautazva gyűlnek össze, hogy együtt ünnepelhessenek.

- Az USA-ban hálaadáskor mindenki otthon van. Jó előre megveszik a hatalmas pulykát és hosszú órákon keresztül sütik. A rokonok már reggel összejönnek, kora estére készülnek el a fogások, akkor kezdődik a nagy lakoma, ami után mindenki csak piheg – a szombathelyi Menges Orsolya és amerikai férje, Mark Menges sokáig részesei voltak a hálaadási ünnepnek, New York környékén éltek kilenc évig. A külső szemlélő számára a nagy trakta a feltűnő, mondja Orsi, aki szerint a mai amerikai családokban azért az is jellemző, hogy evés közben szóba kerül, ki miért hálás, ki mit tart értékesnek az életében. Amíg a tengerentúlon éltek, a férje családjának egy része elérhető távolságban élt, a többiek szétszóródva az Államokban. A Philadelphiában élő apósa látogatott el hozzájuk, együtt vacsoráztak, hagyományos menüt. – Őrület, hogy mekkora pulykákat lehet kinn kapni. A madár sütésének külön művészete van, vigyázni kell, nehogy elégessük, ugyanakkor, hogy kellően átsüljön. Van, aki a forgatásra, más a sülés közbeni locsolgatásra esküszik, rengeteg módszer van – árulja el Orsi. Ők édesburgonya körettel, töltelékkel, vörösáfonya-szósszal fogyasztották. Mióta hazaköltöztek, hét éve, általában nem csütörtökön ünnepelnek, hiszen itt nem áll meg az élet úgy, mint az USA-ban. Arra azért ügyelnek, hogy minden évben megtartsák a hálaadást és – most már a gyerekeikkel együtt – megbeszéljék, miért hálásak. Előfordulhat, hogy hétvégén pulyka helyett csirke lesz a menü, Magyarországon nehezebb méretes egész pulykát beszerezni, ezért.

Az USA-ban készült fotón Menges Orsolya, Rich Menges, a hat hónapos Maiával és Mark Menges, Orsi férje. Az asztalon a jókora hálaadásnapi sült pulyka. Fotó: Mark Menges

A szombathelyi Pados család is évekig élt az USA-ban, New Jersey-ben. – Amerikában a hálaadás egyértelműen a legnagyobb ünnep, mondhatjuk, hogy a karácsonynál jelentősebb alkalom. Vallástól, felekezettől, bőrszíntől függetlenül mindenki megtartja, a kinti magyarok is. Napokra leáll az ország minden évben egy fix csütörtöki napon, és mivel sok cég kiadja a pénteket is, hosszú hétvégére is tervezhetnek a családok – így emlékszik a családanya, Ági. Ők is mindig találkoztak a rokonaikkal, és természetesen egybesült pulykát ettek áfonyaszósszal, töltelékkel, főtt zöldbabbal és tökös pitével. Némi nosztalgiát érez, ha a hálaadás-alkalmakra gondol, itthon már nem tartják az ünnepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában