Bőrre varrt üzenet

2017.11.19. 12:00

A tetoválás valódi elköteleződés

Manapság nagy divat a tetoválás. Aki a bőrére varrat, szereti, ha látható helyre kerül egy szép minta vagy felirat. 

Kovács Ági

A tetoválást viselni kell, ez bátorságot és elkötelezettséget igényel. Ezért olyan fontos előtte, és nem utána gondolkodni. Franken Vivien mindig tüzetesen megvizsgálja azt a bőrfelületet, ahová a minta kerül. Fontos, hogy jó helyre, megfelelő méretben kerüljön fel, az sem mindegy, milyenek az anatómiai feltételek, hogyan mutatkoznak meg az arányok. Fotó: Zergi Borbála

Fotó: (C) Zergi Borbala

Vannak, akik kedvelik a harsogó, színes ábrákat, mások sokat sejtető szimbólumok mögé rejtik az üzenetet. Mert a tetoválások beszélnek hozzánk, vallanak viselőjük személyiségéről. Rejtélyesen szólnak elfeledett emlékeinkről, vágyainkról, megmutathatják, kik is vagyunk valójában.

Franken Vivien úgy véli, egy jól sikerült, esztétikus tetoválás testünk részévé válik. Ő maga művészi önkifejezésként gondol hivatására, amelyről persze mindnyájan tudjuk, mára luxusszolgáltatássá vált. Törzsi beavatási szertartásokon minden egyes mintának fontos jelentése van, és ki ne hallott volna a kitaszítottak megbélyegzéséről. A történelem évszázadai során más-más funkciója volt a tetoválásnak. Mára ezek közül jó néhány már a múlté! Ha hinni lehet a statisztikáknak, a magyar lakosság nagy százaléka varratott már!

A tetoválást viselni kell, ez bátorságot és elkötelezettséget igényel. Ezért olyan fontos előtte, és nem utána gondolkodni. Franken Vivien mindig tüzetesen megvizsgálja azt a bőrfelületet, ahová a minta kerül. Fontos, hogy jó helyre, megfelelő méretben kerüljön fel, az sem mindegy, milyenek az anatómiai feltételek, hogyan mutatkoznak meg az arányok. Fotó: Zergi Borbála

 

Vivien üzletének nevében, a névjegyén és a hozzá köthető grafikákon, de még a tetoválásokon is gyakran feltűnik a fekete nyuszi. Azt meséli, mindenkit egy csésze teával fogad, hiszen a tetoválás bizalmi kérdés. Az első találkozáskor beszélget a betérőkkel, muszáj ugyanis megismernie annak vágyait, emlékeit, céljait és legfőképp a gondolatait.

Az első tetoválását hét évvel ezelőtt azért készíttette, mert belső késztetést érzett. Olyan volt, mint egy villámcsapás. Személyes motiváció állt mögötte, egy poszméh figurája került a fiatal lány karjára, amely a nagyapjára emlékezteti.

Már akkor is érezte, ezt kellene csinálnia, jóleső érzés, hogy egyfajta médiumként megvalósíthatja mások álmát. Vivien szerint a minta és a felirat kiválasztásakor szem előtt kell tartani, hogy ezek egytől egyig szimbólumok. A tetoválás valójában megőrizte az ősi beavatási rítus mélységét. A varratás tiszteleten és bizalmon alapul. A művész elmondja vendégeinek, ha úgy véli, nem látja a valódi elköteleződést. Manapság talán azért tetováltatnak oly sokan, mert egyre kevesebb helyen vállalhatjuk őszintén a véleményünket, a választás tehát egyfajta önkifejezés. Tudatosan kell meghozni ezt a döntést, hiszen a választott minta, idézet egy életen át testünk része marad. Bátorságot jelent, örökre képviselünk vele egy részt önmagunkból. A tetoválások témáit közösen alakítja ki a vendégeivel.

Vivien Zergi Borbla fotográfiái kedvéért magára öltötte a fekete nyúl szimbólumait. A tetoválóművész nemcsak állatfigurákat, de geometriai ábrákat, idézeteket is szívesen készít. Szinte védjegyévé vált a fekete pötty, amit gyakran helyez el a minták köré. Stúdiója szó szerint nyúlüreg. Az enteriőr jellegzetesen rejtőzködő hangulatot idéz. Vivien szerint a fekete szín méltóságot, mélységet, a gondolat teremtő erejét is jelenti egyúttal

 

 

 

Az alapötlet sok esetben az övék, és azt igyekszik átformálni olyan esztétikai megnyilvánulássá, ami túlmutat önmagán. Ez legfőbb törekvése. Olyan jelentéssel igyekszik felruházni az adott formát, s ehhez szimbólumokat használ alapul, ami megszólítja a viselőjét és a szemlélőt is. Elgondolkodtat. Megkérdezem Vivientől, hogyan élik túl a minták a bennünk lezajló változást. Mi történik, ha húsz év múlva nem akarjuk már a régi tetoválást többé?

Látod, pont emiatt nem való mindenkinek tetoválás. Bár én azt gondolom, a testünk öregedése természetes, a ránk varrt üzenet persze nem öregszik. A tetoválást viselni kell, ez bátorságot és elkötelezettséget igényel. Ezért olyan fontos előtte és nem utána gondolkodni.

Vivien mindig tüzetesen megvizsgálja azt a bőrfelületet, ahová a minta kerül. Fontos, hogy jó helyre, megfelelő méretben kerüljön fel, az sem mindegy, milyenek az anatómiai feltételek, hogyan mutatkoznak meg az arányok.

Beszélgetünk persze a védjeggyé vált Franken Nyunyiról, a fekete nyusziról is, aki több mint hat éven át volt társa Vivinek. Rengeteget tanult a kis állattól. Szerinte nála tisztább lényt aligha lehet elképzelni. Ahogy mondja, a nyúl lett a stiklije. Ez az állat sok mindent szimbolizál: bölcsességet, titkokat, termékenységet. A fekete színről sokan a búskomorságra asszociálnak, Vivi viszont azt gondolja, ez egy megnyugtató zen szín. A nyúl mint szimbólum meghatározó jelképe létezésének, az alkotásban ugyanúgy, mint a hétköznapokban.

A tetováló kézfejein pillangók szállnak, a két kéz koncepciója arra kezdett épülni, hogy az ellentétek minden dologban benne vannak.

Egyik éjszakai, a másik nappali lepke, a kis rovar pedig a metamorfózis üzenetét hordja magán. Az átalakulás a személyiség fejlődését mutatja, arról is beszél. Aki szavakat írat a bőrére, át kell gondolnia, milyen üzenetet hordoz majd magán. Vivi kedvenc Nirvana-dalából tetováltatott magára egy részletet. De egy másik idézet is olvasható a tetováló karján, ami így szól: Értheti-e bárki a felhőket, amely pedig egy szentírási szöveghelyet idéz meg. Egy helyes kis ördögöt látok még, kiderül, ő egy meseillusztráció, és egyáltalán nem ördög. Az Ahol a vadak várnak című filmet idézi meg. Egy név, évszám, szerelmes üzenet persze érthető céllal kerül a bőrre, mégis túl általános Vivien szerint. Ő maga szereti az olyan tetoválásokat, amelyek üzenete rejtélyes maradhat a nagyközönség számára.

Nemrégiben visszaköltözött Szombathelyre, amelyet sokkal élhetőbb közegnek érez, mint az eddigi helyeket. Igyekszik más médiumokon keresztül is megnyilvánulni. Készülnek grafikák, írások és fotók is, bízik abban, hogy ezek méltóvá válnak a bemutatásra. Decemberben és jövő év elején pedig hazai és külföldi rendezvényeken is fellép majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában