Irány a síparadicsom!

2017.12.04. 09:00

Hogy szállíthatjuk legkönnyebben a sífelszerelést?

Ha nálunk folyamatosan még nem is, de a szomszédos országok hegyvidékein már havazott. A téli sportok szerelmesei a hófelhőket látva elindulnak a legközelebbi sípályákra. Utánajártunk, mire lehet szükségük a sporteszközök szállításához.

Kelemen Attila

Választhatunk egyszerűbb síléctartókat is. Az autóra szerelésük egyszerűbb, ám csak két pár síléccel birkóznak meg, így egy nagyobb csapat holmijának szállítására nemigen alkalmasak. Fotó: Shutterstock

Legyen az autónk kicsi, családi kombi vagy éppen terepjáró, előbb vagy utóbb megtelik a raktere. Ugyan ki szeret órákon át szorongva utazni egy autóban, ölében a komplett sífelszereléssel? Mindannyiunkban él még a kép, milyen amikor a család kirándulni indult, és mindenki kapott az ölébe egy méretes csomagot. Vagy éppen arra, amikor spárgával kötöztük fel a házilag barkácsolt csomagtartóra a bőröndöket. Ma már mindenre van jobb és kényelmesebb megoldás.

Még a síléceknek, snowboardoknak is tökéletes helyük van minden autóban vagy esetenként a kocsi tetején. A sílécek, snowboardok hosszúsága, illetve a róluk lecsöpögő hólé sem okozhat gondot, ha veszünk egy tetőboxot. Persze azoknak az autósoknak, akiknek kocsijában nagy csomagtartó van, elegendő beszerezniük egy sízsákot és máris megvédik az autó belső kárpitját a sílécre tapadt hótól. Igaz ugyan, hogy ez a megoldás olykor az utasoktól és a csomagoktól is vesz el helyet. Ugyanakkor a tetőbox olyan eszköz, amelynek beszerzésével nemcsak a sporteszközöknek, de a hálózsákoknak és egyéb pakkoknak is helyet találhatunk: a kétméteres típusban a leghosszabb síléc és a többi csomag is kényelmesen elfér. Még akkor is, ha a megnövekedett légellenállás miatt kicsivel többet fogyaszt majd az autó.

Választhatunk egyszerűbb síléctartókat is. Az autóra szerelésük egyszerűbb, ám csak két pár síléccel birkóznak meg, így egy nagyobb csapat holmijának szállítására nemigen alkalmasak. Fotó: Shutterstock

A takarékosabb gépkocsitulajdonosok választhatják az egyszerűbb síléctartókat is. Ezek általában két darabból álló, mágneses modellek, amelyek csomagtartó nélkül is egyszerűen az autóra szerelhetők. Hátrányuk, hogy csupán két pár síléccel birkóznak meg, így egy nagyobb csapat holmijának szállítására nemigen alkalmasak. Hasonló áron azonban már beszerezhetők a típusspecifikusak mellett a különböző méretben készülő univerzális tartók is. Ezeknek általában stabil gumibetétjük van, amelyhez biztonságosan rögzíthető akár hat pár síléc vagy négy snowboard is.

A tetőboxban nem csak a léceknek, de a hálózsákoknak is helyet biztosíthatunk. Fotó: Shutterstock

Az univerzális tartóknál ugyanakkor szükséges kereszttartók beszerzése is, hogy azt megfelelően rögzíthessük. A síboxok és tetőtartók többsége épp-olyan biztonságos, mint az autók csomagtartója. Legtöbbjük ma már kulcsra zárható, így egy parkolóban is magára hagyható az autóra szerelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában