VN-INFORMÁCIÓ

2017.12.14. 08:00

A mesefigura tovább él a róla elnevezett bámulatos grincsfában

A napjainkban rendkívül népszerű grincsfát akár magunk is elkészíthetjük: egyszerű és olcsó lakásdísz lehet az ünnepre. 

VN

Duffner Rebeka Leonóra és a Mikulás manója a grincsfákkal, amelyeket sokféleképpen díszíthetünk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ki gondolta volna, hogy ilyen emlékezetes marad a népszerű mesefilm, A grincs főszereplőjének különleges karácsonyfája? Évek óta az egyik legkeresettebb karácsonyi lakásdísz, előfordul, hogy valaki a hagyományos karácsonyfa helyett is inkább ilyet választ otthonába. Állítólag olyannyira felkapott lett, hogy mivel emiatt alapanyagát, a zanótot a kipusztulás fenyegeti, a tervek szerint jövőre a védett növények közé sorolják.

Duffner Rebeka Leonóra és a Mikulás manója a grincsfákkal, amelyeket sokféleképpen díszíthetünk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A mókás kis fát azonban az idén még magunk is nyugodtan elkészíthetjük. Jövőre pedig a leleményes virágkötők biztosan találnak hozzá más alapanyagot.

A zanótot a természetben vagy virágboltban szerezhetjük be. A készítendő grincsfa méretével arányos kaspót válasszunk, abba tűzőhabot tegyünk, tűzzük bele körbe az ágakat. Középen lehet levegősebb. Körbe kívülre tehetünk kisebb fenyő- vagy tujaágakat is. Az ágak összefogása után vékony, kézzel jól hajlítható dróttal merevítsük a fa formáját. Tekerjük rá körbe, alulról felfelé haladva. Ha elég erős a drót, akkor a fa tetejét vissza tudjuk hajlítani, ha nem, akkor oda tegyünk még erősebb drótot.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A fát tetszés szerint körbetekerhetjük akár fényes szalaggal, színes rafiával, esetleg gyapjúcsíkkal. A tetején sűrűbb is lehet a tekerés. Aztán akár apró karácsonyfagömbökkel, plüss- vagy hungarocellgolyókkal, esetleg más apró díszekkel díszíthetjük. A fa csúcsára is tehetünk egy apró gömböt, vagy akár kis csengőt. Széles szalaggal körbetekerhetjük a kaspó szélét, a fára tehetünk natúr fadíszt „Kellemes ünnepeket!” felirattal, vagy akár apró manófigurát ültethetünk a cserép szélére, jól odaragasztva. A színek harmóniájára feltétlenül törekedjünk - és ne felejtsük el, hogy sokszor a kevesebb több. Ne díszítsük túl a grincsfát, inkább hagyjuk érvényesülni a természetes hatását. A cserépbe erősített tűzőhabot felesleges nedvesen tartanunk, a zanót így is kitart majd akár vízkeresztig is. Tehetjük asztalra, ajtóba, az erkélyre vagy akár a kandalló párkányára – szép dísze lehet a lakásnak. És nem foglal akkora helyet, mint a terebélyes fenyőfa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában