így spórolj

2018.01.30. 14:46

Vasi feleségeket kérdeztünk a jó esküvőszervezés titkairól

Január az esküvőkiállítások, illetve az esküvői szolgáltatók megrohamozásának hónapja. Három vasi feleség segítségével gyűjtöttük össze, mire érdemes figyelni, mivel lehet és mivel nem szabad spórolni, ha az ember esküvőt szervez.

Gulyás Regina Olimpia

Képalá: Zsigmond- Horváth Edina, Zubrits Ildikó és Károlyi Kitti szívesen emlékszik vissza az esküvőszervezés időszakára. Fotó: Szendi Péter

 

Zsigmond- Horváth Edina, Zubrits Ildikó és Károlyi Kitti szívesen emlékszik vissza az esküvőszervezés időszakára. Fotó: Szendi Péter

Az első, kardinális kérdés általában az, hogy mennyivel előbb érdemes elkezdeni megszervezni a nagy napot.

Károlyi Kitti Körmenden kelt egybe párjával.  A szervezés időtartama attól függ, hol tartjuk az esküvőt. Egy nagyobb városban biztosan szükség van arra, hogy egy évvel előbb elkezdjük.- mondta. Zubrits Ildikó szerint, ha valaki csak egy 10-20 fős családi összejövetelt tervez, az megoldható bárhol, de ha nagyobb lakodalmat szeretnének, akkor a templom, városháza miatt egy évvel előbb kell meg kell kezdeni a szervezést.

Mi ragaszkodtunk a helyszínhez, ahova másfél évvel korábban próbáltunk bejelentkezni, de sajnos már ekkor foglalt volt. Végül a választásunk másra esett, ekkor lefoglaltuk a folyamatosan fogyó időpontok okán.- idézte fel Zsigmond- Horváth Edina. Ildikó és férje esküvőjének polgári és templomi időpontjai már le voltak foglalva, amikor a helyszín telítettsége miatt variálniuk kellett rajta. Szerencséjükre egy másik pár végül lemondta a foglalást. Kitti arra hívta fel a figyelmet, hogy falvakban kevésbé jelent problémát a sok házasuló, így több szabad időpont marad. Amennyiben

Tapasztalatuk az, hogy a megyében az utóbbi években nagyon sok esküvő van, emellett kevés a lakodalmi helyszín. Amelyik felkapott, azt mind hamar elkapkodják, ezért kell 1-1.5 évvel előbb nekilátni a szervezésnek.

Ezeket a szolgáltatókat vedd előre!

Azok se csüggedjenek, akik csak most kezdtek neki 2018-as esküvőjük megszervezésének, ugyanis ahogy korábban arról beszámoltunk, csökkent a házasodási kedv megyénkben is. Ahhoz, hogy álomesküvőnkön minden tökéletesen működjön, a három megkérdezett feleség szerint a helyszínt érdemes legelőbb lefoglalni- a fenti okok miatt.

Ildi szerint a polgári szertartás, illetve a templom időpontja a második, a fotós, videós pedig a harmadik, hiszen sokaknak fontos a magas minőségű fotó illetve videó, ezért hamar elkelnek a kiemelkedő, de jó áron elérhető szakemberek.

Attól függ, hogy mihez ragaszkodunk, ha valaki a vőfélyhez, érdemes azt lefoglalni előbb, és a többit hozzá igazítani.- mondja Kitti. A mi tapasztalatunk az, hogy ha mindenkit, akit szeretnénk az esküvőnkre szeretnénk felkérni, azt nagyon nehéz összehozni. Vagy az egyiknek nem jó az időpont vagy a másiknak.  Ezt mindenképp jóval előbb érdemes elkezdeni összeegyeztetni. Muszáj kompromisszumokat kötni!- egészíti ki a barátnői gondolatait Edina.

A minőségi fotók a hangulatból is megőriznek egy kicsit. Fotó: Szendi Péter

Mi a jó lakodalom titka?

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a három hölgy tapasztalata szerint mi az, ami meghatározza a lakodalom hangulatát.

Szinte egyszerre említették a zenét és a társaságot. Ildikó szerint az ember olyanokat kell, hogy meghívjon, aki tényleg fontos számára. Inkább legyen kisebb a lakodalom, ha kell!

Sokaknak fontos a vőfély a hangulat miatt. Ildikó és Edina nem ragaszkodtak hozzá, ám a káosz elkerülése miatt megkértek egy-egy barátot, hogy koordinálja az eseményeket, terelje a tömeget. A két fiatal feleség úgy gondolja, nagyobb lakodalomnál szükséges viszont, hogy a megfelelő szolgáltatóra bízzuk a násznépet. Károlyi Kitti esküvőjénél a hangulatba illeszkedett a vőfélyi jelenlét, így ők az egyik Vas megyében népszerű szakembert bízták meg a feladattal. Volt, aki az ő esküvőjükön találta meg vőfélyét. Ebből okulva érdemes lehet összegyűjteni azokat az ötleteket a szervezés elején, melyek más párok nagy napján tetszettek nekünk.

Mi az, amin nem szabad spórolni, s mi az, amin érdemes?

Aki nekilát megszervezni az esküvőjét, sajnos a zsebébe kell, hogy nyúljon. Nem szabad minden részénél azt nézni, hogy min spórolhat.- Kitti tanácsa mindenre érvényes, hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy (általában) egyszer történik ilyen esemény az ember életében, utólagos javításra pedig nincs lehetőség. Ezen a gondolaton elindulva az események megörökítésén sem szabad  spórolni Ildi szerint, hiszen a fotókat és videókat mutogatjuk majd később gyermekeinknek, unokáinknak, s mi magunk is azok segítségével emlékezünk vissza a nagy napra. Vicces, ötletes esküvői fotók IDE kattintva!

Míg az étellel és az étteremmel nem, addig a süteménnyel szabad spórolni. Ildikó tippje:  érdemes megkérdezni a rokonokat, ismerősöket arról, hogy segítenek-e a sütemények elképzelésében. Ezeknek nagy részét nálunk is ők készítették. A meghívó átadásakor kérdeztük meg őket. Ez nászajándéknak is illik, szerintem. A házi süteménynek pedig nincs párja! Kitti is szívesen emlékezett vissza arra, hogy az egész utca összefogott, hogy süteményt készítsen nekik.

Edina szerint a gyűrűn sem szabad spórolni, hiszen egy életre szól. Érdemes körültekintően választani. A ruhaválasztás kérdése is felmerült beszélgetésünk során. Ildikó például úgy gondolta, ezen tud majd spórolni, ám talált egy számára igen vonzó ruhát, így ezt az ötletét hamar el is vetette.

Van valami tippetek, ami segítheti a most Vas megyében házasulandókat?

Egyre népszerűbb az egyszerű és olcsó házi dekoráció Fotó: Gulyás Regina Olimpia

Edina: Szerintem saját kezűleg is lehet készíteni díszeket, nem muszáj virágosra vagy dekoratőrre bízni. Mi például az ajándékok és díszek 80 %-át magunk készítettük, ami igazán költséghatékonynak bizonyult. Ezzel sokat lehet spórolni.

Ildi: Az asztali díszeket mi a párommal készítettük. Nem csak olcsóbb volt, hanem olyan lett, amilyet mi szerettünk volna. Az egyébként is élmény az embernek, ha azt látja viszont, amit maga készített, illetve a vendégeknek is olyan ajándékokat ad, melyek szívből jönnek. Akinek jó a kézügyessége, a meghívóit is elkészítheti.

Kitti: Ha kreatív a család, anyagárban meg lehet úszni a dekorációt. A lényeg, hogy annyival előbb álljunk neki (a dekorációnak és a szolgáltatók kiválasztásának), hogy legyen választék mindenből, különböző árkategóriákban. Az étel, sütemény, torta elkészítőjéül érdemes olyan szolgáltatót választani, akinek munkáit korábban mi is kóstoltuk. Nem mindig a leghangzatosabb, legmenőbb lesz a pár számára megfelelő.

A hölgyek azt is elmondták, hogy a mostanában igen divatos meztelen tortát, fondantborítás nélküli tortát kevés cukrász készíti el (nyáron nem szokás krémes borítású tortát készíteni), így ennek is alaposan utána kell járni.  A másik dolog amire kitértek az, hogy a szolgáltatók amint meghallják az ’esküvő’ szót, akár meg is triplázhatják áraikat, például az alkalmi frizura 5 helyett 15 ezer forintba is kerülhet.

+ 1- a terhes menyasszony

Edina terhes volt, amikor egybekelt párjával. Megkértük, mondja el, mit fontos tudnia a várandós menyasszonyoknak.

Fotó: Pixabay

Fontos a jó ruha és cipő. Utóbbinál a lényeg az, hogy kényelmes legyen. Emellett természetesen mindenki szeretne igazi menyasszony lenni. Ezt kell egybehangolni. A násznépnek is érdemes előbb elmondani, hogy állapotunkra való tekintettel ne éljenek a menyasszonyrablás szokásával. Nálunk ezt maximálisan tiszteletben tartották.

Ne feledd, Január 31-ig tart Az év párja játékunk. Tekintsd meg a jelentkező párok ötletes fotóit ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában