Nem kell félnünk a roppantástól

2018.02.21. 13:00

Nem csak az idegrendszer nyugtatása, az ízületek kimozgatása is nagyon fontos

Egy keleti, alternatív masszázsterápia pozitív hatással lehet a szervezetünkre és a lelkünkre egyaránt.

Csizmadia Anna

Kiss Miklós különböző keleti masszázsokkal is gyógyítja pácienseit Fotó: Nagy Jácint

Egy fárasztó, munkával töltött nap után sokan csak egy masszázsra vágynak. Emiatt a svéd, nyirok és sportmasszázsok nagyon gyorsan elterjedtek az elmúlt évtizedben. Mégis vannak olyan alternatív masszázstípusok, amelyek nem annyira keresettek. A nyugati világban alternatív masszázsterápiák alatt a távol-keleti masszázsokat értjük. Ezek megegyeznek abban, hogy leírhatók masszázsfogásokkal és kimozgatásokkal egybekötött energetikai kezelésként, ezáltal teljes körűen hatnak az egészségre. Eredményesen alkalmazhatóak mozgásszervi és belszervi betegségek kezelésére, krónikus fáradtság és álmatlanság enyhítésére, de legalább ilyen fontos szerepük van a megelőzésben is.

Kiss Miklós különböző keleti masszázsokkal is gyógyítja pácienseit Fotó: Nagy Jácint

A hang oka

Sok masszázsban a kimozgatás „roppanó” hanggal jár, ami az emberekben félelmet kelt. – A hang oka az, hogy gázbuborék keletkezik az ízületi tokban, és ez az ízülettel együtt adja ki a hangot roppantáskor – meséli Kiss Miklós masszázsterapeuta. – Ez viszont egyáltalán nem ártalmas, viszont kiváló feszült-ségoldó. A mai világban nem vagyunk eléggé egészségtudatosak, nem végzünk elég mozgást az ülőmunkák miatt. Ezt pedig heti háromszor próbáljuk pótolni edzőtermekben, ami egyáltalán nem elég. Gondoljunk bele, régen az emberek egész nap aktívan mozogtak, és manapság ennek a hiánya okozza a panaszokat. Gondjainkat tehát kényelmes életmódunk okozza. Egy erdei munkás sokkal jobb fizikai állapotban van, mint egy egész nap ülőmunkát végző ember. Sok ember próbálja azzal pótolni a mozgáshiányt, hogy konditerembe jár, de ez is egy statikus mozgásfajta – folytatja Miklós. – Ellenben a funkcionális edzés már hatékonyabban mozgatja át az egész testet. Ezért is van szükség a különböző kimozgató masszázsokra még akkor is, ha valakinek nincsen mozgásszervi vagy egyéb problémája. Az olyan masszázsok, mint a yumeiho vagy a thai vérbőséget okoznak a problémás területen. Ezzel olyan anyagok és hormonok szabadulnak fel, amelyek segítik a regenerációt, és csökkentik a szövődményeket. A keleti masszázsok alapja ez az ízületi manipuláció, ami az olyan nyugati terápiákból, mint a gyógy- vagy a svédmasszázsból alapvetően hiányzik – meséli Miklós. – Az ilyen masszázsokkal kezelünk állapotos nőket és gerincproblémáktól szenvedőket is, mert meg van a módja, hogyan masszírozzunk azokban a speciális esetekben. Például egy gerincsérvtől szenvedő pácienst is lehet kezelni a háti tizenkettes csigolyától kezdve egészen a koponyáig – osztja meg velünk a szakember.

Az izmokra is jó hatással van

A keleti masszázsok az ízületi manipuláció mellett természetesen az izmokra is jó hatással vannak. Az izomrostok között folyadék van, ha ez eltűnik, akkor az izom tömbösödik. Ez okozza egyebek között a vállfájdalmakat is. Amikor az ember érzi, hogy kezd fájni a válla, kíméli, és általában még kevesebbet mozgatja. Azt viszont nem tudja, hogy ezzel tovább rontja a helyzetet, hiszen pont a mozgás vagy a kimozgatás tud segíteni ezen a problémán. Ha ülőmunkát végzünk, akkor érdemes mindennap nyújtanunk legalább egyszer. Természetesen ezek a keleti masszázsok megnyújtják az izmokat, ami különösen fontos a háti szakaszon.

Ahogy a masszázs regenerálja a testünket, ugyanúgy pozitív hatással van a szellemünkre és a lelkünkre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában