Lézerrel is kezelhető

2018.02.14. 09:00

A gyógyszer nem mindig jó válasz a körömgombára

A körömgomba az egyik leggyakoribb gombás megbetegedés, amely a köröm megvastagodásával, elsárgulásával, morzsalékossá válásával jár együtt.

A lézeres kezelés körülbelül egy éve érhető el a megyeszékhelyen, és a páciensek nagyon jó tapasztalatokról számolnak be. A fertőzés elsősorban a sérülések következtében jelenik meg. Ezt a sérülést okozhatja a cipő nyomása, lehet sportsérülés, amelynek során károsodik a köröm, de lehet, hogy egyszerűen csak belerúgunk valamibe – és máris megvan a baj. A kórokozók bejutnak a sérült részen, bekövetkezik a fertőzés és megnehezíti a mindennapokat, nem csak esztétikai értelemben. Az emberek általában arra számítanak, hogy elmúlik a gomba magától, akkor is, ha nem tesznek ellene semmit. De ez nem így van, mondja B. Kovács Viktória, akihez általában már akkor jönnek a páciensek, amikor minden egyéb megoldást kipróbáltak. A szakember szerint rengetegféle kezelés elérhető: gyógyszeres kúrák, tinktúrák, ecsetelők, a betegek akkor fordulnak orvoshoz, ha ezek már nem használnak.

Mindehhez létezik egy viszonylag új, lézeres technológia, amelynek során hőt juttatnak a körömbe, amely elégeti a gombát. Ez fájdalommentes és nincs lábadozási idő. Alapjában véve egészségvédelemről van szó, és nem szépségápolásról. A kezelés időtartama hosszabb, nem elég egy-két alkalom. Azonnal nem ad eredményt, a köröm lecserélődése nem megy egyik napról a másikra. Viszont az első kezeléstől kezdődően megindul a köröm gyógyulása, de ez mindjárt nem látszik. Az eljárás rendje az, hogy a fogadóhelyiségben először felmérik a körmök állapotát, elbeszélgetnek a pácienssel arról, hogyan alakulhatott ki a betegség, majd egészségügyi teszt is készül, hiszen bizonyos kritériumoknak meg kell felelni. Vannak sajnos kizáró okok.

Az első kezelés alkalmával minden körmöt megvizsgálnak: van, hogy nem látszik gombásodás, de a lézer megmutatja a problémát. A művelet pár percet vesz csak igénybe, mindig célzottan irányítják a beteg területre. A kezelést nem árt mielőbb elkezdeni, ha szép körmöket szeretnénk, mielőtt elindul a nyári szezon – mondja a szakember, hiszen ez a kezelés több hónapig, súlyosabb esetben akár egy évig is tarthat. Vannak olyan esetek, amikor a páciens akár 20-30 éve él a körömgombával, és nem tudott tenni ellene semmit. Ezt a problémát nyilván nem lehet hetek alatt megszüntetni. Fontos, hogy milyen gomba okozta a fertőzést. A kaparékvétel után a gombát ki lehet tenyészteni, utána célzottan kezelni. A fertőzés nőknél és férfiaknál egyenlő arányban jelenik meg, időseknél ugyanúgy lehetséges, mint fiataloknál, de sajnos gyerekeknél is előfordul.

A CIPŐKET FERTŐTLENÍTENI MUSZÁJ

Gombák táptalaja lehet a fürdő, a wellness, a közös terek, a sportoláskor használt közös helyiségek, de betegség után is megjelenhet: egy legyengült immunrendszer nem tud ellene védekezni. Kézfejen leginkább akkor fordul elő, ha nedves helyen dolgozik valaki, vagy esetleg olyan vegyszerekkel, amelyek elősegítik a gombásodás terjedését. A cipőket fontos fertőtleníteni. Az újakat is. Ehhez javasolt az ultrahangos fertőtlenítő. Ez része a kezelésnek: az eljárás azért fontos, mert különben a láb visszafertőződhet. Figyelni kell arra is, hogy sokáig ne legyen a láb nedves környezetben, a rosszul szellőző cipő is veszélyforrás lehet. Például a vendéglátósok, 10-12 órát is egy cipőben dolgoznak végig. Lakkozni is lehet a kezelés után 24 órával, de nem ajánlott. A fürdőket lehet látogatni, csak oda kell figyelni a láb megszárogatására, illetve a fertőtlenítésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában