Halmai Dóri

2018.02.07. 13:00

 A láb még télen is kéznél van – személyi edzőt kérdeztünk a téli sportolásról

Mozogni a leghidegebb hónapokban is kell. Halmai Dóri személyi edző elmondja, mire figyeljünk a téli sportolások során.

Kovács Ágnes

Halmai Dóri szerint a téli testedzésnek utánozhatatlan a varázsa. A legjobb hóban Fotó: Unger Tamás

 

Halmai Dóri szerint a téli testedzésnek utánozhatatlan a varázsa. A legjobb hóban Fotó: Unger Tamás

Halmai Dóri szerint a legegyszerűbb mozgásforma a séta, hiszen azt bárki bármikor és bárhol elkezdheti. Mivel a láb mindig kéznél van, különösebb kellék, extra sportfelszerelés nélkül is indulásra készen állunk. Azoknak, akik nem akarják kímélni magukat, a gyalogláshoz is a síterepeket ajánlja, a piros és fekete pályákon való feljutás a csúcsig elég megerőltetőek ahhoz, hogy szaporábban verjen a szívünk. A Kőszegi-hegység és az Írott-kő is tökéletes célpont lehet. Semmi másra nincs szükségünk, csupán egy vízálló túrabakancsra.

A síelés pedig már rég nem a gazdagok kiváltsága. Ma már jó felszereléseket lehet kapni, amelyekkel akár egy-két napra, vagy csupán néhány órára is kiruccanhatunk síelni. Nyugati szomszédunk, Ausztria számos havas lehetőséget kínál. Gyakorló- és tanulópályákon sajátíthatjuk el a síelés alapjait, aztán jöhetnek a nehezebb szakaszok. Egyre több kisgyerek gyakorol a hóban. Ők még nagyon gyorsan el tudják sajátítani a sport alapjait. Gyorsan fordulnak, nincs félelemérzet bennük. A hegyi sportok közül több veszélyt rejt magában a snowboardozás. Mivel a lábak fixáltak, figyelni kell arra, hogyan dobjuk el magunkat egy veszélyes helyzetben, hiszen a lábak nem mozognak szabadon. A síelést azért ajánlja inkább a kezdőknek, mert a bakancsot rögzítő kötés balesetnél leold a lábról és elszáll a léc, így kevésbé veszélyes.

Kedvelt téli sport a korcsolyázás. A szakértő nemcsak a városi műjégpályákat ajánlja, hanem a befagyott hegyi tavakat is. A sípályák melletti vízgyűjtő tavak is befagynak ilyenkor. Dóri felhívja a figyelmet, hogy soha ne felejtsük el: a természetben csak a kijelölt helyeken lehet korcsolyázni.

Futni lehet télen is, de aki ilyenkor kezdi, semmi esetre se mínuszokban induljon útnak. A hideg levegő ugyanis szó szerint leforrázhatja, elégetheti a légcsövét. Muszáj fokozatosan nekiállni. Hozzá kell szoktatni a sporthoz a szervezetet. Jó ötlet ilyenkor a profi szájmaszkok használata. Nem kendőt vagy sálat kell az arcunkra kötni, sokkal jobb az erre a célra kifejlesztett eszköz. Ha valaki bringával jár dolgozni és messze van a munkahelye, hordjon magával váltóruhát. A biciklire meleg nadrágot válasszon, sportcipőt, dzsekit, munka

előtt pedig öltözzön át. Dóri ismer olyanokat, akik Kőszegről Szentgotthárdra kerékpárral járnak munkába. Ennél jobb testedzés nem is kell.

Az edző felhívja a figyelmet arra, hogy a télen se feledkezzünk el a folyadékpótlásról, mert ugyan a hidegben nem kívánjuk a vizet, mégis muszáj gondoskodni erről, hiszen kiszáradhatunk. Sőt, a hidegallergia ellen zsíros krémmel, az erős hegyi napsugárzás ellen pedig fényvédőkkel kell védekezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában