természet

2018.02.28. 08:00

Szalafő – Vizes élőhelyek kutatása indul

Osztrák és magyar természetvédelmi szervezetek közösen felmérik a Rába folyót és környezetét. A program két évig tart és 1,1 millió euróba kerül.

Bakos Ágnes

A projektindítón dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, V. Németh Zsolt államtitkár, és dr. Thomas Zechmeister, az Ilmitzi Biológiai Állomás vezetője Fotó: Unger Tamás

A Rába-ökoszisztéma elsősorban élőhelyeket, de vizet és élelmet is ad, valamint szolgálja a rekreációt a természetközeli turizmuson keresztül – vázolta a programindító tájékoztatón a folyó jelentőségét V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

A most indított osztrák–magyar programban felmérik a vizes élőhely jelentőségét, az ökológiai kutatások azt vizsgálják, hogyan lehet az emberi beavatkozások természetkárosító hatásait mérsékelni. Például a korábban készült hallépcsők hatékonyságának feltárására megjelölnek 3 ezer halat, amelyek mozgását követve képesek lesznek következtetéseket levonni. Az iskolások, a fiatalok bevonását is kiemelte az államtitkár, a jövő generációinak szemléletformálása is cél. Természetfilm készül, azt eljuttatják a térség iskoláiba, hogy a gyerekek bepillantást nyerhessenek a patakok apró élőlényeinek világába.

A projektindítón dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, V. Németh Zsolt államtitkár, és dr. Thomas Zechmeister, az Ilmitzi Biológiai Állomás vezetője Fotó: Unger Tamás

Közös rendszer és közös módszertan szerint dolgoznak – ezt emelte ki a munkáról dr. Thomas Zechmeister, az Ilmitzi Biológiai Állomás vezetője. Részt vesznek még a programban az Őrségi és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, valamint az Osztrák Természetvédelmi Szövetség Stájerországi Csoportjának szakemberei. 2020 végére a Rába és mellékfolyói minden titka kiderül: felderítik a határon átnyúló vízfolyások veszélyeztetett élőhelyeit, védett állatfajait, az élővilágot veszélyeztető özönfajokat és az emberi beavatkozásokat.

Most 12 pályázatot valósítanak meg az Őrségi Nemzeti Parkban, reméli, ez is sikeres és eredményes lesz – mondta dr. Markovics Tibor, a nemzeti park igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában