KÖRKÉP

2018.03.21. 11:00

Az egészségünknek is jót tesznek a fűszerek

Amikor fűszerekről beszélünk, elsősorban az ételeink ízesítésére gondolunk. Pedig a fűszerek másra is jók.

Kovács Ágnes

Itt van például a chili, ami – keveset fogyasztva – segíti a vérkeringést és az emésztést. Emellett hozzájárul szív- és érrendszerünk védelméhez is. Megelőzhető általa a felső légúti megbetegedések kialakulása, és bizonyos mértékig fájdalomcsillapító hatása is van. A gyömbérről az utóbbi időben sokan tudják már, hogy teának elkészítve jótékony, de az talán kevésbé ismert, hogy nemcsak felpörgeti az anyagcserét, de nyugtatja a gyomrot is, így kitűnően alkalmazható hányinger ellen. Sőt: görcsoldásra is megfelelő. Erősíti az immunrendszert, és mikrobaölő hatása van a legújabb kutatások szerint. A kurkuma viszont elősegíti a zsírégetést, és gátolja a különböző gyulladások elterjedését a szervezetben. Szintén jó az immunrendszer erősítésére, ráadásul hozzájárul a szövetek regenerálódásához. Rendszeres fogyasztása gátolhatja az Alzheimer-kór kialakulását.

A süteményekben olyan nagyon kedvelt fahéj alkalmas a krónikus köhögés csillapítására, és régen az ízületi gyulladások ellenszerének tartották. Segít beállítani a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét, baktérium- és gombaölő hatása van, és állítólag az agyműködést is serkenti.

Vagyis egy-egy kellően fűszerezett ételünk nemcsak jólesik, de jót is tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában