Vas Népe Konyhája

2018.03.29. 17:30

Ünnepi reggeli – A sonkához a kalács is, a torma is jobb és egészségesebb házilag

A húsvéti asztal hagyományos ételei a sonka főtt tojással, kaláccsal, tormával. Vidos Máriót, az egyik szombathelyi étterem séfjét kértük meg, hogy adjon tanácsokat a hagyományos menü házilagos elkészítéséhez.

TERSZTYÁNSZKY KRISZTINA

Ha kihűlt, szebben szeletelhető a sonka, a kalács Fotók: Tersztyánszky Krisztina

A sonka

Az ételsor főszereplője a sonka. A választék igen széles. Mivel egyre többen keresik a kevésbé zsíros, bőrtől és bőr alatti zsíroktól mentes sonkákat, kelendők a különféle kötözött sonkák, illetve a nagyobb combokból, frikandóból, lapockából készített sonka is jó választás lehet. A mennyiség változó, azoknak a családoknak, akik az ünnep alatt csak egyszer, legfeljebb kétszer esznek a sonkából, bőven elegendő, ha 1,5-2 kilós húst vesznek, míg azok, akik szeretnének egy lapockából vagy combból készített sonkalantot, ötkilós pakkal térhetnek haza.

Hagymával, fokhagymával főzzük a sonkát, a lében hagyjuk kihűlni

A kötözött sonka kiválasztása rizikós. Sokszor van az az érzésünk, hogy zsákbamacskát veszünk. Érdemes olyan kötözött sonkát választani, amit félbevágtak, és úgy zsugorfóliázták. A metszet ugyanis sokat elárul a sonkáról. Nemcsak a zsírtartalommal szembesülhetünk, hanem azt is láthatjuk, hogy jó minőségű hússal van-e dolgunk. A jó füstölt sonka színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, a metszeten nem találhatók véraláfutások. Bár nem szerencsés, de ha mégis gyorspáccal érlelt sonkát választanánk, akkor semmiképpen ne vegyünk olyat, amelynek a vákuumcsomagolása nedvességet tud kihúzni a húsból, azaz a fóliázott hús körül nedvesség fedezhető föl. Ha ilyet látunk, biztosak lehetünk benne, hogy gyenge minőségű áruval van dolgunk. Vidos Márió szerint a legfőbb alapelv: olyan sonkát vegyünk, amin a legkisebb a címke, azaz a legkevesebb benne a káros adalék.

Úgy fonunk, hogy mindig a külső szálat hajtjuk befelé

A sonkát a főzés előtti este beáztatjuk, majd másnap éppen csak gyöngyöző vízben puhára főzzük. A főzővizet ízesíthetjük hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, kakukkfűvel, zsályával. Annyi óráig kell főzni, ahány kilogrammot nyom a sonka. A megfőtt sonkát a főzőlében hagyjuk kihűlni, így nem lesz száraz. Ha több alkalommal fogyasztunk belőle, mindig frissen szelve tálaljuk.

Alaposan, kétszer lekenjük a tojással

Torma

Ecetes tormát is érdemes házilag készíteni. Hozzávalók: 50 deka friss torma, öt evőkanál ecet, négy deci víz, négy evőkanál cukor, egy kiskanál só. A tormát meghámozzuk. Megmenekülünk a reszeléssel járó könnyhullatástól, ha kisebb darabokra vágva aprítógépbe tesszük, és az állagot figyelemmel kísérve az általunk kívánt finomságúra aprítjuk. A vízbe beletesszük a fűszereket, oldódásig kevergetjük, majd összekeverjük a tormával. Aki szereti, majonézzel is ízesítheti. Fertőtlenített üvegbe téve akár hónapokig eláll. Fogyasztás előtt érdemes egy-két napig érlelni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

Kalács

A húsvéti reggelinek nélkülözhetetlen kelléke a foszlós kalács. Ezt a receptet más alkalommal dióval, csokival gazdagítva is elkészíthetjük!

Hozzávalók egy 60-70 dekás – édes! – kalácshoz: 50 deka liszt, 10 deka vaj vagy margarin, 3 deci tej, 2 deka élesztő, egy tojás a tésztába és egy a kenéshez, két evőkanál cukor, egy csapott evőkanál só.

Szép fényes lesz a kalács a tojástól. Az édes az igazi!

Az élesztőt egy deci cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint a többi hozzávalót, és jól kidolgozzuk. Legalább fél óráig letakarva pihentetjük.

Ha megkelt, három egyenlő részre osztjuk. A darabokat kisodorjuk, majd a végeket összenyomkodva, hármas fonással, mindig a külső szállal befelé haladva összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és alaposan megkenjük a felvert tojással. További fél órát pihenni hagyjuk, majd sütés előtt még egyszer alaposan megkenjük a tojással, hogy szép fényes legyen. 180 fokos sütőben 35 percig sütjük.

Vidos Márió az étteremben is maga süti a foszlós kalácsot

Konyharuhába, kosárba helyezzük fogyasztásig, hogy ki ne száradjon.

Ha kihűlt, szebben szeletelhető a sonka, a kalács Fotók: Tersztyánszky Krisztina

Aki ügyes, több ágból is fonhatja a kalácsot, aki viszont fél a kézművesmunkától, készen kapható formában is sütheti.

Húsvétkor a frissen felszelt sonkát tojással, tormával, kaláccsal kínáljuk. Ha sok megmarad a hozzávalókból, azokat az ünnep utáni napokban felhasználhatjuk. A sonka leve alapja lehet egy jó bablevesnek, krumplilevesnek vagy főzeléknek, akár le is fagyszthatunk belőle. A maradék sonkát, tojást kockára vágva összekeverhetjük a tormával és rántott bordába tölthetjük. A főtt sonkát lefagyasztani Vidos Márió szerint nem érdemes: amikor elővesszük, száraz lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában