SZOMBATHELY

2018.03.22. 11:00

 A kegytárgyak nem csak a hitünket erősíthetik

Gyakran látunk, főleg hagyományosabb berendezésű lakásokban kegytárgyakat, vallási jelképeket.

Kovács Ágnes

Kegytárgyakat nagyon sok helyen beszerezhetünk Fotó: VN-archív

 

Egy feszületnek a falon természetesen lehet szakrális jelentése azok számára, akik megélik a hitüket, s nem egyszerűen otthonukat díszítő tárgyakat látnak bennük, hanem áhítatot éreznek, amikor akár a napi rutin közben rájuk pillantanak.

Kegytárgyakat nagyon sok helyen beszerezhetünk Fotó: VN-archív

Az élettérnek is fontos eleme

Vannak, akik óvó, védő erőt tulajdonítanak ezeknek a tárgyaknak, sőt személyes hitük gyakorlásában is felhasználják ezeket. A kegytárgyak egy része azonban mindettől függetlenül a lakásnak, az élettérnek is fontos eleme lehet. Szóba jönnek gyertyatartók, szobrok, zarándoklatról származó emlékek – és akkor még nem is beszéltünk a festményekről, amelyek az érzelmi értéken túl komoly anyagi értéket is képviselhetnek. Az esztétikum és a művészi érték alapján az ilyen jellegű kegytárgyak, műalkotások a vallási meggyőződéstől függetlenül is komoly szerepet foglalhatnak el tulajdonosuk életében, meghatározó elemei lehetnek még egy profánabb környezetben is egy ház, egy lakás belsőjének, berendezésének, hangulatának. A megörökölt kegytárgyak természetesen különös jelentőséggel bírhatnak, ha azonban valaki tudatosan szeretné ilyen jellegű berendezési tárgyakkal, dísztárgyakkal körülvenni magát, akkor annak beszerzésénél komoly körültekintéssel kell eljárnia. Az egyházi jellegű tárgyak, szobrok, festmények között rengeteg nagyszerű és felbecsülhetetlen értékű alkotás van, de ezeket általában múzeumok, egyházi intézmények őrzik.

Másolat- giccs

A forgalomba hozott másolatok azonban nem feltétlenül ütik meg a megfelelő színvonalat, akár a giccs határát is súrolhatják. Ma már rengeteg helyen vásárolhatunk kegytárgyakat, kifejezetten erre szakosodott boltokban is, de ha a lakásbelső kialakítása miatt keresünk ilyen tárgyakat, szerencsésebb körülnézni régiségkereskedőknél, vagy ha bízunk az értékítéletünkben, akkor bolhapiacon is. Igazán igényes, modernebb stílusú kegytárgyakat nehezebb találni, de nem lehetetlen. De például egy modern, letisztult formavilágú lakásban nagyon jó kontrasztot képez a környezettel egy hagyományosabb, antikolt kegytárgy.

A jól kiválasztott, vagy esetleg hosszabb időn át tudatosan összegyűjtött kegytárgyak minden esetben lakásunk különleges ékei lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában