mesélő házak

2018.03.18. 14:00

Szabadsághős otthona volt a vasi ház

Zsigmond király 1436-ban Budán kiadott oklevelével Mesterházy Bálint deáknak - Magyarország ügyében diplomáciai és hadi vállalkozásokban kifejtett sokrétű szolgálataiért - nemesi címert adományozott.

FEISZT GYÖRGY

A címerszerzőtől és a vele együtt nemességet kapott János nevű testvérétől származó népes família tagjai Sopron és Vas vármegye Répce-menti falvaiban kiterjedt birtokokat szereztek, amelyek védelmére Erzsébet királynétól 1440-ben pallosjogot kaptak. A mesterházi ősi kúria falai között Mesterházayak katonáskodó generációi születtek.

A 19. század elején klasszicista stílusban átalakított mesterházi kúriában 1811-ben született Mesterházy István honvéd ezredes is Fotó: Unger Tamás

Segítettek, ahol tudtak

A haza védelméért fegyvert fogó férfiak a családi legendárium szerint már a mohácsi csatában is ott voltak, majd azt követően Nádasdy Tamás nádor bandériumának tagjaiként részt vettek a törökellenes dunántúli harcokban. 1540-ben a Mesterházy família kiterjedt rokonságával együtt evangélikus hitre tért. Mesterházy Péter Thököly Imre fejedelem biztosaként az 1681-es soproni országgyűlést követően a Répce melletti falvak templomait a lutheránusok számára visszafoglalta. Unokatestvérének fia, Mesterházy László, a Rákóczi szabadságharc idején Vak Bottyán dunántúli hadjáratának kuruc hőseként harcolt Veszprém és Csobánc vára védelmében.

Itáliából jött haza

A 19. század elején klasszicista stílusban átalakított mesterházi kúriában 1811-ben született Mesterházy István honvéd ezredes is. Hadapród, királyi testőr, majd 1846-ban a vértes lovas-ezred kapitánya lett. Az 1848-as pesti forradalom hírére Itáliából jött haza, és a Délvidéken már őrnagyi rangban harcolt. Mezőtúr nemzetőr parancsnokaként vett részt Budavár bevételében, ahol hősiességéért ezredessé léptették elő.

Mesélő házak megyeszerte vannak Fotó: Unger Tamás

Fogságban

Világos után esett fogságba. Az Aradi Hadbíróság halálra ítélte, amit kegyelemből 18 évi várfogságra enyhítettek. Olmütz, Kufstein és Lipótvár börtöneiben három évig raboskodott.

Mozgásképtelen betegként szabadulva tért haza Mesterházára, ahol bátyjának családja ápolta. Alig 43 évesen 1854-ben hunyt el.

A szabadsághős sírja fölé a kiegyezés után, 1871-ben, a „Nagygeresdi Olvasókör és több hazafi” díszes obeliszket állított. Az ünnepi avatóbeszédet Tersztyánszky Gyula nagygeresdi evangélikus esperes mondta. Az erősen át-alakított Mesterházy-kúria ma is áll a község főutcáján.

Más mesélő házakról is olvasna? ITT megteheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában