fesztivál, strand, majális

2018.04.26. 16:00

A hosszú hétvégén, számos program vár ránk Vas megyében

Ismét egy négynapos hétvége vár ránk, ennek apropójából összegyűjtöttük olvasóinknak, hova érdemes ellátogatni Vas megyében.

Gulyás Regina Olimpia

Fotó: shutterstock

Programok

Programokban gazdag lesz ez a néhány nap, hiszen a nagyobb városokban majálisok várnak ránk.

Körmenden például a hagyomány szerint ilyenkor tartják az Európa Napokat , ennek rész a május elsejei kirakodóvásár és ünnepség. Az ötnapos rendezvénysorozat igazi közösségépítő erővel bír. Nagytakarítás, májusfaállítás, kirakodóvásár, számos koncert vár az érdeklődőkre. Természetesen a város két fontos eleme, a kosárlabda és a néptánc sem maradhat ki az ünnepből. Vasárnap barátságos kosárlabda torna, a Tánc Világnapja alkalmából pedig táncmaraton várja az érdeklődőket. Szintén közkedvelt program a Városi Fúvószenekar zenés ébresztője. Április 27-e és Május elseje között lesz érdemes a városba látogatni.

Szombathelyen a Herényi virágút nyújthat egyedülálló élményt április 28 és 29 között. Egy kilométer hosszú virágkiállítást még biztos nem látott máshol. A növényeket a helyiek (herényi városrész lakói) és a kámoniak állítják ki.

Szombathely városának igen fontos programja Brenner János boldoggá avatása május elsején, az emlékműdombon. Az atya emlékét Szentgotthárdon is őrzik, s várják a zarándokokat. ITT olvashat erről részletesebben.

Sárvár sem maradhat ki a tavaszi fesztiválozók sorából. A Nyitnikék Fesztivál arra invitál minket, hogy lássuk más szemmel a világot. Ebben vasárnap és hétfőn lesznek a segítségünkre reikivel, mézes programokkal, jógával, arborétumi játékokkal, Bach terápiával, grafológiai előadással, valamint nyers ételek és italok kóstolásával.

Bükön májusfaállítás, valamint Belga és Vad Fruttik koncert vár ránk hétfőn, kedden pedig a majális keretein belül színházi előadás, koncertek és Joós Tamás gyermekműsora.

Íme a hétvége menetrendje:

Április 28. Szombat

Végállomás Klub: 19 órakor színpadára lép a francia extreme metal brigád, a Dunkelnacht, „Non canimus surdis” (A siketeknek énekelünk) turné keretében. Velük tart a Hostile, a helyi színek képviseletében a Self Desolation és a Pillars of Destruction.

Szentgotthárd. Színház: 20 órakor Ismerős Arcok koncert.

Agora – Művelődési és Sportház: 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: virágok textilből.

Oszkó. Szőlőhegy: Tájházak nyílt napja. 10 órakor kapunyitás. 10.15–12.30 óráig Műhely munkák, zsúpkészítés, vályogozás, langallósütés. 14–16 óráig vezetett séta a szőlőhegyen. Beszélgetés a Hegypásztor Körről és a népi építészetről.

Április 29. Vasárnap

Végállomás Klub: 13.30-kor az immár hagyományos motoros jótékonysági véradásra kerül sor. 19 órakor pedig három remek rockbanda gondoskodik a majálisi hangulatról. A Stula Rock a nemrégiben megjelent, Őserő névre keresztelt albumát mutatja be. Fellép még a Twister és a helyi Bad Ferro.

Szombathely. MMIK Mesebolt Bábszínház kamaraterem: 10 órakor Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot című matiné előadás, melyre 4 éves kortól várják a gyermekeket.

Fő tér – Császárkő – Savaria tér:14–18 óráig Tánc Világnapja.

Sárvár. Arborétum: április 29-30. (vasárnap–hétfő) Nyitnikék. Lásd más szemmel a világot! Öltöztessük át lelkünket a tavasz új színeivel és energiáival a Sárvári Arborétumban. Vasárnap 14–18 óráig, hétfőn 10.00–20.20 óráig színes programokkal várják az érdeklődőket.

Április 30. Hétfő

Szombathely, Fő tér: Trend Optika Musical Gála Sasvári Sándor és Vermes Tímea előadásában 18:00 órakor. A rendezvény ingyenesen látogatható.

Bük. Kóczán-ház (Széchenyi u. 42.):18 órakor Májusfa állítás a büki civil szervezetekkel.

Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár Átriuma:19 órakor Vad Fruttik és Belga koncert.

Május 1. Kedd

Celldömölk. Soltis Lajos Színház (Koptik O. u. 2.): május 1-jén, (kedd) 18 órakor A Cigány – zenés prevakera egyrészt. Május 2-án, (szerda) 15–18 óráig felvételt hirdet középiskolások részére színistúdiójába 14 éves kortól. Május 3-án, (csütörtök) 15–18 óráig gyerekstúdiós felvételt hirdet 8–10 éveseknek.

Nádasdy-vár:10 órakor májusfaállítás a vár előtt. 50 májusfa állítására várják a városi jubileumi évében a sárváriakat és vendégeiket.

Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár Átriuma: 14 órakor Büki majális. 15.15-kor Joós Tamás Üveggolyók című gyermekműsora. 16 órakor Kéri Ferenc: Helén, s a tehén, avagy gyalog, mint Balogh – a Sok-szín-pad Társulat előadása – Büki MSK – Színházterem. 17 órakor Gatto zenekar koncertje. 18.30-kor Tarnai Rock Band koncertje. A programok ideje alatt kirakodóvásár, büfé, légvár, kézműves foglalkozás, fajátékok, arcfestés. Civil ízek tára – főzés a büki a civil szervezetekkel.

Szentgotthárd. Várkert: majális. Programok: 16.30-kor Kulturális műsorok: Szentgotthárd Város Fúvószenekara, utána Rozmaring Tánccsoport. 17.30-kor Szandi. 18.30-kor Senior örömtánc, utána Presidance TSE. 19.10-kor Bruti. Egész nap: búcsú és vidámpark.

VIII. MAGYAR LOVAS HADTÖRTÉNETI BEMUTATÓ

Az idén a rendezvénynek a Vasi Skanzen ad otthont, a rendezvény a Kenderesi utca felől is megközelíthető.

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület fontos célkitűzése a nemzeti öntudat erősítése, melyet főként a nemzetünk számára dicsőséges történelmi korszakok, események felelevenítésével szeretnénk megvalósítani. Ezért szervezzük meg minden évben, partner egyesületeinkkel közösen, a „Magyar Lovas, Hadtörténeti Bemutató” elnevezésű rendezvényünket remélve, hogy programunk a résztvevő gyermekek, felnőttek, családok számára egyaránt tartalmas szórakozást jelent.

PROGRAM

9 órától

Táborverés

10 órától

Hagyományőrző egyesületek és a honvédség bemutatói:

  • Magor Íjász és Hagyományőrző Egyesület (honfoglalás)
  • Nyugati Gyepük Pajzsa Haditorna Egyesület (államalapítás)
  • Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Fekete Sereg Csoportja (Mátyás királyunk kora)
  • Batthyány Lovas Bandérium Körmend (Rákóczi kora)
  • Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület (huszár világ)
  • Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör és a Vasi k.u.k matrózok Hagyományőrző Csoportja (a világháborúk kora)
  • Magyar Honvédség (napjaink katonái)
  • A programot színesíti:

    Bakonyi Dorottya szabadidomító bemutató

    Szombathelyi Fúvószenekar

    Lovagoltatás (folyamatos)

    Lovas kocsizás (folyamatos)

    Célbalövés íjjal (folyamatos)

    Gyermekjátékok (folyamatos)

    Pihenés

    Irány a strand! Nem csak a tavaszi, de szinte rögtön nyári idő érkezett meg április második felében. Érdemes lehet kihasználni, s az éppen most nyitó kültéri medencéket meglátogatni. A szentgotthárdi fürdő a héten tette például közzé oldalán a hírt, miszerint 28-án megnyitják kinti élménymedencéiket a hosszú hétvége okán.

    Aki nyugalomra vágyik, érdemes Himfára látogatnia Fotó: Gulyás Regina Olimpia/vaol.hu

    Irány a természet! Amennyiben kihasználná a még nem túlzottan meleg időt és kirándulna, több lehetősége is nyílik rá Vas megye tájain. Kollégánk nemrégiben a csodás himfai tóhoz látogatott el, azoknak ajánljuk, akiknek egy kis nyugalomra, valamint az erdők illatára van szükségük. Fárasztónak nem mondhatnánk az ide tett kirándulást, hiszen nem kell dombra mászni, csupán sétálni. Korábban három másik nagyszerű kirándulóhelyről írtunk, ITT érheti el az erről szóló cikket.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában