KÖRKÉP

2018.04.12. 12:00

Több mint tízezer bagoly telelt át nálunk

Rengeteg az erdei fülesbagoly, derült ki egy felmérésből. A madarak több tonna rágcsálót fogyasztanak el.

VN

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – a lakosság segítségével – felmérte a Magyarország településein telelő erdei fülesbaglyok számát. Kiderült, hogy hazánkban legalább 11 412 erdei fülesbagoly telel, ezek közül 66 Vas megyében. Az abszolút rekorder – 4218 baglyával – Jász-Nagykun-Szolnok megye. Figyelembe véve egy-egy fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmány-állatigényét, kicsivel több mint három téli hónap száznapos telelési időszakával számolva, a több mint 10 ezer bagoly legalább 2 millió 853 ezer mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztított el az elmúlt télen. Ez pedig – 25 grammos egyedenkénti átlagtesttömeggel számolva – 71,5 tonna.

A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó rágcsáló ellen nem kell a drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, a környezet terhelése nélkül távolították el a földekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában