test és lélek

2018.05.12. 20:00

Stankovics Bea indult a Nemzet Szépe versenyen

A Nemzet Szépe nem átlagos szépségverseny. A külső mellett fontos a belső érték – és a nemzeti karakter.

KOVÁCS ÁGNES

Stankovics Bea ezer szállal kötődik szűkebb pátriájához és a hazájához. Itt érzi igazán otthon magát Fotó: Stankovics Bea archívuma

Nem akart indulni

Stankovics Bea több szépségversenyen megmérette már magát, nem is sikertelenül. Legutóbbi találkozásunkkor azt mondta, nem jelentkezik több szépségversenyre. Ennek ellenére mégis ott találjuk a Nemzet Szépe idei indulói között. Azt mondja, esze ágában sem volt jelentkezni semmilyen versenyre a tavalyi Miss World után. Úgy érezte, sikerrel zárhat le egy korszakot az életében, de aztán ahogy telt-múlt az idő, csak-csak motoszkált benne valami. Rengeteg pozitív visszajelzést, illetve biztatást kapott ugyanis. Aztán ahogy jött a tavasz – jöttek sorra a szépségversenyek beharangozói is. A Nemzet Szépe versenyre a párja hívta fel a figyelmét. Azt mondta, ezt a versenyt Beára szabták, neki találták ki, minden követelménynek tökéletesen megfelel. Bea azonban úgy érezte, hogy – bár igaz, amit a párja mond – már elfáradt, lezárta magában ezt az egészet. De a párja nem adta fel: úgy vélte, Bea megérdemel még egy lehetőséget, hogy igazi nagy vágya beteljesedjen. És nemcsak győzködte Beát, de be is adta a nevében a jelentkezést.

Stankovics Bea ezer szállal kötődik szűkebb pátriájához és a hazájához. Itt érzi igazán otthon magát Fotó: Stankovics Bea archívuma

Rátalált arra, amit keresett

A Nemzet Szépe különleges szépségverseny, speciális feltételekkel. Beának nem sok ideje maradt a Budapesten megrendezett előválogatóig, de a versenykiírást elolvasva úgy érezte, rátalált arra, amit mindig is keresett. Elnyerte a tetszését, hogy a természetes szépségre koncentrálnak, kizáró ok a plasztikai műtét, a tetoválás, a piercing. Bea a barátainak mindig azt szokta mondani: az ő teste templom, nem pedig festővászon. Nem mintha elítélne bárkit is, aki másként gondolkodik. Bea a külsőségek mellett sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a belső tulajdonságokra. Ennek a versenynek az a célja, hogy olyan királynőt válasszanak, akinek fontos a hazája, ismeri a szokásokat, a hagyományokat, de akár a gasztronómiát is.

Fontos az anyanyelv ápolása és a család. Ezzel szeretnének a verseny szervezői példát mutatni a fiatal generációknak. Bea mindezt mérlegelve úgy döntött, elmegy a castingra, amelyet a múlt héten, szombaton tartottak. Sikerrel vette az első akadályt: továbbjutott. Arra a kérdésre, hogy most hogyan telnek a napjai, azt válaszolja: mivel a casting előtt két nappal derült ki, hogy indul a versenyen, felkészülni nem nagyon volt lehetősége. Egy téli betegség miatt most immunrendszer-erősítő kúrán van, és igyekszik a táborra a legjobb formába lendülni. Február óta heti két-három alkalommal sportol, futni jár Sárváron a tó körül, közben pedig beiktat egy-egy konditermi napot. Fotózásai is lesznek, szülinaposok is sokan vannak most a családban és a rokonságban, az ünnepelteknek rendszerint tortát süt. A táborig továbbra is sportol, illetve a táplálkozásra is odafigyel, ahogy persze eddig is tette. Jó formában érzi most magát, nincs szükség különösebb változtatásra, az egészségére és a bőrápolásra fekteti a hangsúlyt.

Csibét is vág, ha kell

Beát gyerekkora óta érdekli – és foglalkozik is a családi gazdasággal. Ahogy ideje engedi, igyekszik haza a szüleihez, próbál nekik segíteni, amiben tud. Például a casting után másnap reggel hatkor kelt és sietett haza, huszonöt csibét vágtak le aznap. Mindamellett, hogy ez nem könnyű munka, nagyon élvezte, mert végre a család együtt volt, végig beszélgettek. Főleg, hogy közben a cicájuk is megkölykezett, úgyhogy már alig várta, hogy végezzenek és megnézhesse őket.

A család jól fogadja az újabb megmérettetést. A párja nagyon örül, édesanyja, bátyja és a barátai is támogatják. Édesapja szokás szerint a mumus, aki nagyon ellenezte, de néhány nap után beletörődött, elfogadta. De ez a dolguk az apukáknak, mondja nevetve Bea. Reméli, ott tudnak majd lenni június 3-án a döntőn: Gödöllőn, a Grassalkovich-kastélyban. A helyszín azért is fontos Bea számára, mert imádja a kastélyokat, s úgy érzi, rossz korban született. Azzal, hogy a versenyen nem indulhat olyan, akinek volt plasztikai műtétje, beavatkozása, maximálisan egyetért. Manapság trend, mondja, hogy mindenki plasztikáztat, sokan már tizennyolc évesen. A közösségi média csak azt mutatja, milyen tökéletes emberek és életek vannak – ezt a mintát szeretné követni mindenki. A tetoválással kapcsolatban mereven elutasító, szinte az összes ismerőse megbánta, aki fiatalon tetováltatott, mondja.

Stankovics Bea ezer szállal kötődik szűkebb pátriájához és a hazájához. Itt érzi igazán otthon magát Fotó: Stankovics Bea archívuma

Rajong Vas megyéért

Bea igazi lokálpatriótának tartja magát, rajong Vas megyéért és a Dunántúlért. Szereti azt, hogy ha kimegy az utcára, ismeri az embereket, legalább látásból. Nem csak egy a sokból. A haza számára itt van, és itt is marad. Szerencsésnek tartja magát, mert a verseny során nagyon sok szellemi kihívásra is válaszolnia kell majd, s ezekben a múltunkhoz, hagyományainkhoz kötődő témákban otthon van, népdalénekesi múltja és a családja miatt is. Nagyon szeret sütni és főzni, egészen fiatalon rá is kényszerült anyukája betegsége miatt, így elég sok magyar étel receptjét ismeri. Kedvence Borbás Marcsi Gasztroangyal sorozata. Számára ezen a téren ő igazi példakép. Lokálpatrióta énje párosul a hazafiassággal. Nagyon nehéz kimozdítani Magyarországról, nyaralni sem volt még soha külföldön, szeretné inkább bejárni hazánkat. Úgy véli, ezért is testhezálló verseny számára a Nemzet Szépe: amit egyébként is szeretne megvalósítani, az most egy ilyen verseny segítségével sikerülhet. Szívvel-lélekkel tudná azt véghezvinni, ami másnak esetleg csak feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában