gondoljunk a vegetáriánusokra is

2018.06.30. 12:00

A grillezés több mint egyszerű ételkészítés

Körkép A grillezés az egyik leghangulatosabb nyáresti foglalatosság: az ételek közös előkészítése és elfogyasztása közben hamar feloldódnak a nagyobb baráti társaságok tagjai, és még meghittebbé válnak a családi találkozók vagy akár az intim kettesben eltöltött esték.

Tersztyánszky Krisztina

Mindent készítsünk elő a sütögetés előtt Fotó: Shutterstock

Talán ennek a népszerűségnek köszönhető, hogy ma a grillezés lehetőségei már szinte határtalanok. Aki kerti kemencét, tűzrakóhelyet épít, az szinte mindig kialakít ott egy grillrácsot is. A fix és hordozható készülékek széles választékban kaphatók a komplett, asztalos kerti grillektől kezdve a csupán egy tálcából és alatta csomagolt faszénnel gyártott instant grillezőkig bezárólag. Sőt, a különféle kontakt és raklett grilleknek köszönhetően már a konyhaasztalon is süthetünk, ez azonban már egy más történet, hiszen ilyenkor pont a szabad tűz, a parázs fénye, illata és íze hiányzik.

Ha grillezünk, mindenek előtt ügyelnünk kell a biztonságra.

Ne locsolgassuk a faszenet gyúlékony anyaggal, különösen ne szesszel vagy benzinnel. A kipattanó szikra is veszélyes lehet, ne grillezzünk könnyen felgyulladó anyagok közelében és tartsunk kéznél egy vödör vizet.

Ha gondtalanul akarunk sütögetni, készítsük elő egy asztalkára a szükséges eszközöket (fogó, villa, spatula) és a fűszereket, salátákat, kenyeret, tányért, evőeszközt, hogy ha kész a hús, egyből ehessünk, ne kelljen folyton a házba szaladgálni.

Mindent készítsünk elő a sütögetés előtt Fotó: Shutterstock

Fontos az előkészület

Nagyon fontos, hogy a grillen sült húsok nehezebben puhulnak és könnyen kiszáradnak. Ezért (is) lényeges, hogy a sütés előtt a megfelelő fűszeres, olajos pácban néhány órán keresztül pácoljuk őket. Sütés előtt azonban a szeleteket jól le kell csepegtetni, mert ha olaj cseppen a parázsra, fellángolhat és kellemetlen ízt ad az ételnek. Menetközben viszont óvatosan kenegethetjük a szeleteket. Ha idősebb marhahússal vagy más, rostos alapanyaggal van dolgunk, az sem árt, ha előre egy kissé megpároljuk őket. A fogyasztáshoz mindenképpen kínáljunk lédús salátákat, illetve önteteket, mártogatókat.

Bár a kerti partinál jó, ha egy személy tartja kézben a dolgokat, ne feledjük, hogy ez az a szituáció, ahol tényleg mindenki szereti maga sütögetni a pecsenyéjét. Ezért gondoskodjunk a tűz körül elegendő ülőhelyről és annyi eszközről, hogy jusson mindenkinek valamilyen nyeles szerszám, amivel forgathatja, igazgathatja, majd kiveheti a sültjét.

A grillezés alapvetően a húsokról szól, méghozzá érdemes erre a célra zsírosabb falatokat választani. Ha azonban nagyobb társaságot hívunk, számíthatunk arra, hogy lesz, aki ezt nem szereti, vagy egészségi okok miatt nem fogyaszthatja. Mindig készüljünk fel valamilyen lájtosabb sütnivalóval, például virslivel, a vegák részére pedig zöldségekkel, gyümölccsel vagy sajttal. Nem vész kárba semmiképp, a húsevők is szívesen megkóstolják majd!

Remek grillrecepteket ITT érhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában