Nevelés

2018.06.04. 11:30

Ha nehezen kezelhető a gyerek, az anyukájával kell beszélgetni

Mit lehet kezdeni a „nehezen kezelhető” gyerekekkel? Milyen lehetőségek vannak a változtatásra? Erre kerestünk választ a szülők számára a könnyen elérhető, hétköznapi technikák között.

Merklin Tímea

Bazsó Gábor életvezetés-tanácsadó és stresszterapeuta Marton Gabriella lélek- és masszázsterapeuta társaságában Fotó: Unger Tamás

Rosszalkodó gyerekek

Szülők gyakori panasza, hogy nem ül meg „rendesen” a gyerek az óvodai foglalkozásokon vagy iskolai órákon. Esetleg nem eszik „rendesen”. Kamaszoknál sok problémát ad az alkoholfogyasztás, a drogozás, a felelőtlenül és éretlenül folytatott szexuális élet.

- A viselkedészavarok, a „rosszalkodás” mögött az van, hogy a gyerek folyamatosan fel akarja hívni magára a figyelmet, az állandó hiányérzet a motorja, nem kapott elég szeretetet. Még az is befolyásolja a viselkedését, hogy mennyi figyelmet adott az édesapja az édesanyjának a terhesség alatt. A születéskor bekövetkezett stresszek is meghatározók, valamint a gyermek első évei. A „rossz” vagy „furcsa” gyereknek az anyukájával kell megkezdeni a munkát, mert a kisgyereknek az anyja jelenti a világot, meghatározza a közérzetét, a magatartásait, reakcióit. Az evészavarok mögött is az anyával való kapcsolat minősége áll. Ha az anya elindul a „gyógyulás” útján, a gyerek is elkezd változni – tudjuk meg Marton Gabriella lélek- és masszázsterapeutától.

Bazsó Gábor életvezetés-tanácsadó és stresszterapeuta Marton Gabriella lélek- és masszázsterapeuta társaságában Fotó: Unger Tamás

- Beszélgetések során derítjük fel, hol vannak a fejlődésben elakadások. Blokk- és feszültségoldásokkal dolgozunk. Ha az idegrendszer ellazul, új gondolatok jönnek, új nézőpontok kerülnek elő, máshogyan kezdjük látni a helyzetünket. Ezért a relaxációt, meditációt érdemes megtanulni, és otthon is alkalmazni.

Nagy hiba haverként kezelni

A szakember szerint a gyermek „nehezen kezelhetősége” nevelési hibákból ered. A szülők mindennapi csapdája, hogy „jó fejnek” kell lenni, meg kell venni a mobiltelefont, mert ha nem, a gyerek a másik szülőjéhez fordul. Ez még a két szülő közti versengés táptalaja is lehet, különösen, hogy minden második szülőpár elvált.

Bazsó Gábor életvezetés-tanácsadó és stresszterapeuta úgy fogalmaz:

- A legnagyobb hiba lemenni a gyerek szintjére és a barátja lenni. A „jó” nevelés megtartja a hierarchiát, a rendet, a tekintélyt: „én vagyok az apa” – vagy „én vagyok az anya”, a gyereknek a határok kijelölésére is szüksége van. Nem vezet jóra a túlzott szeretet, a körülajnározás, de a túlzott féltés sem, ha nem adok elég szabadságot a gyereknek. Azért van annyi drogos és alkoholizáló fiatal, mert nem tanulják meg a kudarcot elviselni. Az sem jó, ha valaki mindent megkap és mindent megoldanak helyette. Egy 15-18 évesnek azt is tanítani kell, hogy ő a felelős az életéért. Már ne a szülő menjen be az iskolába rendezkedni, hanem a fiatal álljon ki magáért a konfliktusokban. Fel kell ismerni, ha szülőként hibákat követünk el, és elsősorban a saját feszültségeinket kell oldani, gyógyítani, ez hoz hosszú távon pozitív változást a gyermekünk számára is.

A szakemberek szerint a drogos, alkoholizáló fiataloknál is a szülőkkel kellene dolgozni, hogy milyen gyerekkort tudott biztosítani, milyen dolgokat kell helyretenni közöttük, hogy a gyerek stabilabb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb legyen. Szülői felelősség elismerni a saját hibákat, és javítani azokon. Marton Gabriella rámutat, hogy a túl korai szexualitás alapja is a szeretethiány és a megfelelni akarás. Főleg a kislányok válnak könnyen a szeretet koldusaivá, azzal kapaszkodnak egy másik emberbe, hogy odadobják magukat bármikor bárkinek, és mire odakerülne, hogy valaki tényleg szeretné, kiég.

Fontos feltárni azt is, hogy milyen a szülők „szeretetnyelve”, mert a pénz és az erőszak is lehet „szeretetnyelv”, vagyis a családi kommunikáció alapja, és ha a gyerek ezt tanulja meg, ezt viszi tovább. Ha megvan a felismerés, a megfelelő technikákkal lehet változtatni rajta. Kulcskérdés, hogy az érintettek akarják a változást, mert helyettük nem lehet megoldani semmit.

Bazsó Gábor stresszterapeuta egy új amerikai kutatás eredményét osztja meg velünk: eszerint az egy hónapon át tartó napi meditáció a génállományt (tehát az egész gondolkodást és a sorsot) is képes megváltoztatni. A tanulmány New York államra kiterjedően készült, ahol nem ritka, hogy a gyerekek fegyverrel járnak iskolába, gyakori az erőszak.

A vizsgálat lényege az volt, hogy reggel elvették a gyerekektől a szúró- és vágószerszámokat, a pisztolyt, és mindenkit leültettek iskolakezdés előtt öt percre meditálni. Egy hónap után 70 százalékkal csökkent az iskolákban az erőszakos cselekmények száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában