Mi lesz veled, málna?

2018.06.20. 17:00

Lehet, hogy megszűnik a bogyóstermesztés Magyarországon

A klimatikus viszonyok, a munkaerőhiány, valamint a lengyel és a szerb konkurencia miatt lassan megszűnhet itthon egyes bogyós gyümölcsök termesztése.

Lakosi Gabriella

Nem biztos, hogy néhány év múlva készülhet ilyen kép Illusztráció: Shutterstock

Az elmúlt 10-15 évben olyanynyira megváltozott az időjárás hazánkban, ami már nem kedvez a bogyós gyümölcsök, köztük a málna, a szeder és a fekete ribiszke termesztésének sem. Ezek a gyümölcsök nem bírják a forró, száraz, aszályos nyarakat, de a málna és a szeder a csapadékos, meleg időt sem kedveli, a mostanihoz hasonló, záporokkal tarkított időjárás ugyanis kedvez a szürkerothadás betegség terjedésének, ami ellen nagyon nehéz védekezni.

Nem biztos, hogy néhány év múlva készülhet ilyen kép Illusztráció: Shutterstock

A helyzetet az ország nagy részében tovább súlyosbítja a munkaerőhiány: a málna és a szeder munkaerőigénye nagyon magas. Ráadásul az ültetvényeken alig néhány hónapos munkát tudnak ajánlani a termelők, és azt is egymástól távol eső időszakokban.

A szélsőséges időjárás nem tesz jót, leszedni is fáradságos munka

Stefanich János vasi málnatermesztő azt mondta, megyénkben nagy hagyománya van a gyümölcsnek, így a környéken ő talál munkaerőt. Az itt élők közül sokan tudják, hogy ez mekkora feladat, így könnyebben jelentkeznek szedni. Hozzátette: a legjobb munkaerőnek a fi atal nyugdíjasokat tartja, ők mindig megbízhatóan dolgoznak. De arról ő is beszámolt, hogy már jóval kisebb a terméshozam, mint pár évtizede. Régen egy hektár málnásról akár 10 tonnát is lehetett szüretelni, most egy jó évben ennek maximum a harmadát. A málna vízigényes növény, az elmúlt években pedig aszályosak voltak a nyarak. Ha pedig csapadékosra fordult az időjárás, akkor egyszerre túl nagy mennyiségű eső esett. A túl sok napsütés sem tesz jót a gyümölcsnek: „megég” a málna, fehér foltok lesznek rajta. Ez a minőségét ugyan nem befolyásolja, de már nem szép, így nem lehet eladni. Idén viszont jó termésben reménykedik. Úgy látja, még pár évig lehet szabadföldi málnát tartani, de ha az időjárás ilyen szélsőséges marad, később már csak fólia alatt lehet termeszteni a gyümölcsöt. Az viszont egy nagyon költséges módszer, nem biztos, hogy megéri a termelőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában