vissza a természetbe

2018.06.06. 15:19

Megmentett egy mókust, majd szeretettel nevelgette a szombathelyi család

Április közepétől nevel ideiglenesen egy megmentett mókust a szombathelyi család. Most az ő történetüket olvashatják.

Gulyás Regina Olimpia

Gadányiné Illés Mária így idézte fel az eseményeket: Április derekán a család egyik tagja hallotta meg, hogy visít egy mókus a közelben levő kutya szájában. Ahogy annak gazdája észrevette, rögtön rászólt a négylábúra, aki elengedte az apró teremtményt. Látszott, hogy sérült, így a kutya gazdájával közösen bevitték a kórházba. Ott kiderült, hogy eltört a lába.

Eleinte még tápszeres táplálásra szorult a kisállat. Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

A család a műtétet, valamint az azt követő lábadozási időszakot is vállalta. A mókusnak már volt bundája, de még mindig nagyon fiatal volt ekkor, így táplálását meg kellett oldani. A legkisebb cumisüveg is nagynak bizonyult, így végül fecskendőn át adták neki a kutyakölyköknek való tápszert. Kisebb logisztikai kihívást jelentett, hogy háromóránként meg kellett etetni az apró mókust. Nagyon szép feladat és nagyon szép időszak volt- mondja Mária. – Ezt az időszakot követően lassan elkezdtük a hozzátáplálást. Mindenféle finom zöldséget és gyümölcsöt, valamint rügyetek kapott. Azóta nem tudok úgy elmenni egy szép fa alatt, hogy ne azt nézzem, van-e valami mókusnak való finomság. Tudniillik, gyűjtögető életmódot folytattunk ilyet téren.

Ezt a különleges csemegét is szereti mókuska Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Több érdekességet is elmesélt nekünk Mária. A hozzátáplálás kezdetén például a rózsa mint táplálékforrás nem merült fel számukra lehetőségként, aztán az apró állat felborította az egyik vázát, majd megdézsmálta a növényt. A nő gyermekei számára remek biológia vagy természetismeret óra volt a nyolc hét, hiszem megtanulhatták azt is, hogy a mókus fejjel lefelé lógva is fogyaszthatja ebédjét. Az étkeztetésben szakemberhez fordultak, az ő tanácsát kérték ki, hogy mindenképpen megfelelően lássák el az állatot.

Szintén érdekes lehet sokaknak, hogy a mókusok nem csak a névadó évszakban alszanak téli álmot- mondja Mária-, ugyanis a nap jó részét alvással töltik. Pont ezért nem nehéz ezeket az állatokat nevelni. Nagyon mélyen alszanak.

Bújócska pótanyuval Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Amikor nem alszik, a mókus jókat játszik, sportpályának használja a házat. Néhány virágcserép ugyan sérült, ám ezt a család egyáltalán nem bánja. Szeretet veszi körül az állatot, aki hagyott emléket is a karnison. A fát ilyen formában szereti ugyan, a forgácstól megijedt. Komfortosabbá kívánták tenni lakhelyét, amikor a textilpelenka helyére faforgácsot helyeztek. A mókus annyira megijedt, hogy a ketrec legmagasabb pontjáig mászott. A lakhelye elhagyásával egyszer kisebb probléma is volt. Akkor még cipős dobozban fészkelt, de ideiglenes gazdái nem gondolták, hogy ki tudja rágni onnan magát. A szokásos háromórás étkezések egyikére érkezett haza a családanya, ám nem találta sehol. Az ijedtség nagy volt, a baj viszont annál kisebb. A mókus a plüssállatok közé fészkelte be magát egy kis „anyapótlásra”.

Mi lesz a sorsa a kisállatnak?

A lábadozási idő hamarosan lejár, a család pedig szeretné, ha megfelelő helyen, azaz a természetben lehetne az állat. Fontos szempont volt, hogy megfelelő kezekbe kerüljön, valamint viszonylag kevés kutyával találkozhasson. Utóbbi azért is volt fontos, mert a mókus nem félős, hiszen az elmúlt hetekben emberek között nevelkedett. A nagy szabad területtel rendelkező Kőszegi Chernel-kert lesz majd az otthona.- árulta el Mária. – Bár sokszor pihent a mellkasomon, attól még nem lett háziállat. Direkt hozzá menni valószínűleg nem tudunk majd, de reménykedünk benne, hogy a füttyszóval néha odacsalogathatjuk magunkhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában