Mi a megoldás?

2018.06.02. 09:00

Mit tegyünk, ha a harkály belekóstol a házunk falába?

Ezen a tavaszon is megjelentek a lakóházak körül, ahol egyrészt a puskaropogás-szerű dobolásukkal ijesztenek ránk, másrészt előszeretettel kikezdik a házfalak szigetelését. Bár a tollazatuk pompás és a fák doktoraként hálásak is vagyunk nekik, mégsem örülünk a harkályoknak, amikor az ember iránti bizalmasságban átlépnek egy bizonyos határt.

Tersztyánszky Krisztina

A nagy fakopáncs éles csőrével kiszedi a férgeket a fa odvából, kérge alól. Ezzel a módszerrel azonban a házak szigetelését is tönkre tudja tenni Fotó: Unger Tamás

Miért teszik ezt és mit tehetünk ellene? – kérdeztük néhány szakembertől.

Bogáti András természetvédő, madármentő jól ismeri a jelenséget, amit természetesen mi, emberek okoztunk azzal, hogy leszűkítettük a fakopáncsok természetes életterét, és ezzel, akárcsak a balkáni gerlét, mintegy „becsalogattuk” a városokba. A harkály részben azért kopogtat, mert eleséget keres magának, részben, mert így jelöli ki a területét más hímekkel szemben. Mivel egyre kevesebb a megfelelően kongó odvas fa, ráfanyalodik a házra, ajtóra, akár a parabolaantennára is, ami jól felerősíti a kopogtatását. Mivel védett madárról van szó, riogatni, a fészkelésében zavarni nem szabad – ez természetkárosításnak számít. Bogáti András szerint ideig-óráig távoltarthatjuk őket csillogó, zörgő szalagok felrögzítésével, de még jobb, ha a háztól távolabb madárodút helyezünk el. Ez dupla haszon, mert akkor a harkály azt fogja kopogtatni, és énekes- madarakat is meg tudunk így telepíteni.

Kóródi Blanka, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa szerint is a civilizációnak köszönhetjük, hogy a harkályfélék, így a nagy fakopáncs is alkalmazkodni próbál és bátrabban viselkedik a városi környezetben.

A nagy fakopáncs éles csőrével kiszedi a férgeket a fa odvából, kérge alól. Ezzel a módszerrel azonban a házak szigetelését is tönkre tudja tenni Fotó: Unger Tamás

A fenti két ok, a táplálékkeresés és a területkijelölés mellett még azt is megemlíti, hogy a harkályfiókák előszeretettel próbálgatják a csőrüket mindenféle felületen. Ezzel bizony a lakóházakban sok kárt okoznak, a nemzeti parkhoz is számos bejelentés érkezik. Bár elvileg létezik kártérítési lehetőség, Kóródi Blanka szerint eddig még egyszer sem jutottak el odáig, hogy az ügyfél bizonyítani tudta volna, hogy előzőleg már megtett minden szükséges óvintézkedést. És hogy mik ezek? Például felfüggesztett zörgő, fényvisszaverő tárgyak (CD lemez, sörösdoboz), amik elijesztik a madarakat, de a zajkeltés, kiabálás, tapsolás is hatásos szokott lenni. A Bechtold látogatóközpont faburkolatát is megtalálták a fakopáncsok, ám az ismétlődő barátságtalan fogadtatás hatására visszavonultak. További módszereket, ötleteket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján is találunk.

A természetvédelmi szakember szerint, mivel tartósan számítani kell a harkályveszélyre, hosszú távon az építkezőknek érdemes beruházniuk olyan szigetelésre, illetve vakolatra, ami ellenáll az erős csőrök kopogtatásának.

Biztosítási szakembert is megkérdeztünk: tudomása szerint egyes, öt évnél fiatalabb biztosítási szerződésekben már szerepelhet a harkály által okozott épületkár megtérítése. Volt is ilyenre példa, de túl sok tapasztalatról még nem tudott beszámolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában