Hűs csobbanás

2018.06.02. 16:00

Top 3 fürdőhely Vas megyében

Lassan nyitnak a strandok. Vannak köztünk azonban olyanok, akik sokkal jobban szeretik az eldugott csendes tavakat a feszített víztükörnél. Ha szívesebben fürdőzöl a szabadban, erdők mélyén, fák hűs árnyékában, ott a helyed!

Kovács Ágnes

A Szajki tavaknál is indul a strandszezon Fotó: VN-archív

A tizenegy tó vidéke: a Szajki tavak

Hosszúpereszteg mellett 1931-ben a Csörgető ér felduzzasztásával jött létre az a tizenegy tóból álló tórendszer, a Szajki tavak, amely napjainkra minden igényt kielégítő népszerű üdülőterületté vált. Itt mindenki megtalálhatja azt, amire a pihenéshez szüksége van. Erdei kiránduló útvonalak a túrák kedvelőinek. Lovaglási lehetőség, strand a fürödni, úszni, vagy evezni vágyóknak. Külön tó áll a horgászok rendelkezésére, ahonnan senkinek sem kell üres szákkal távoznia.

A Szajki tavaknál is indul a strandszezon Fotó: VN-archív

 

Erdők mélyén, ligetek rejtekén: a Vadása-tó

Hegyhátszentjakab település határában van a Vadása-tó, csodálatosan szép környezetben, a hasonnevű patak vizének felduzzasztásával keletkezett. Elnevezése onnét ered, hogy a környéken sok volt a róka, ezek lyukakat ástak a patak mentén, így lett vad-ásta, Vadása-patak, illetve tó. Vize kristálytiszta, a tavat tizenkét forrás táplálja. A tó az Őrség egyik legismertebb üdülőövezete. Az Örségi Nemzeti Park jó járható turistaútjai itt futnak össze. A kis előtározó és a nagyobb, a strandnak is helyet adó alsó tó, kettős tó-együttest alkot.

Árvíz helyett pihenés, szórakozás: a Hársas-patak mentén

A tó a Hársas-patak felduzzasztásával gyönyörű erdei környezetben keletkezett néhány évtizede. Hivatalos neve Máriaújfalusi-víztározó, amit az alatta fekvő faluról kapott, amelyet korábban a patak kiáradó vize időnként elöntött. A Hársas-tó az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik, ezért itt is be kell tartani a természetvédelmi előírásokat. Ami például azzal a következménnyel jár, hogy a horgásztóba egyes halakat nem lehet utántelepíteni, így ezekből csak öreg példányok foghatók. A tó egy részén lehet strandolni, másutt a fürdés tilos.

A tónak csak egy részén szabad a fürdőzés Fotó: VN-archív

Fotózd a nyarat!

Végre elkezdődött a nyár, tele van izgalommal. Örökítsd meg legszebb pillanataidat és mutasd meg nekünk! A fotókat a [email protected] e-mail címre várjuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában