Mit tehetünk?

2018.07.25. 15:00

Ha még a kálcium se válik be a darázscsípés ellen

A jó idő beköszöntével egyből megjelennek a méhek és a darazsak. A teraszokon, strandokon pedig ilyenkorra már rendszeres vendégek. A kánikulában sokszor vizet keresve repkednek a pihenni vágyók mellett és egészen az első fagyokig aktívak maradnak.

Lakosi Gabriella

Kicsi, de veszélyes Illusztráció: Unger Tamás/Vas Népe

A szintén fájdalmas csípést okozó méhekkel szemben a daraszak sokkal agresszívebbek, ráadásul többször is csípnek, anélkül, hogy elpusztulnának.

A darazsak csípése fájdalmasabb, mint a méheké, a duzzanat és a bőrpír pedig akár napokig ott marad. A duzzanat mérete akár 5 cm átmérőjű is lehet, ami elsőre ugyan ijesztőnek hat, ám ez még a normális reakciók közé tartozik. A friss darázscsípést étkezési ecetsavval is áttörölhetjük, a méhek fullánkjával azonban savas kémhatású anyag ürül, amit például szódabikarbónás keverékkel lehet semlegesíteni. Ugyanakkor a darazsak, lódarazsak mérge több embernél allergiás tüneteket okozhat.

Kicsi, de veszélyes Illusztráció: Unger Tamás/Vas Népe

A köztudatban az él, hogy ilyenkor kalciumot kell azonnal fogyasztani, az orvosok azonban már lassan tíz éve hangsúlyozzák, hogy az allergiás reakciót nem szünteti meg, egészségeseknél pedig inkább placebóhatása van, hiszen a rovarcsípés okozta enyhe pánik hamar megszűnik, ha azt gondoljuk, bevettük a csodaszert. Dr. Bali Gábor bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvos elmondta, a paradicsom, hagyma és paprika sem használ jelentősen, hiába tesszük rá a duzzanatra.

A házi módszerek közül szerinte egyedül az ecet hatásos, hiszen annak viszketést csillapító hatása bizonyított. Segíthet az is, ha vény nélkül kapható antihisztamint veszünk be, a szénanáthára kapható készítmények is gyorsítják a tünetek enyhülését. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a bőrpír nem csak a csípés körül, hanem a test más részein is megjelenik, például csalánkiütés formájában, ha fulladás, légszomj, hányinger hasmenés, vérnyomás esés, vagy ájulás lép fel. Megtudtuk, létezik olyan szteroidos krém is, amitől hamarabb múlik a fájdalom és a pirosság, ez viszont csak receptre kapható. A doktor elmondta, ezt csak indokolt esetben alkalmazzák. Egyes darázsfajták egyébként teljesen ártalmatlanok, a lódarazsak, tőrösdarazsak viszont 30–40 km-es sebességgel is képesek üldözni a fészkük közelében őket háborgató áldozatukat. Az agresszív fajták közül több óriási fészkeket rakva bárki szomszédságába költözhet. Nagy Csaba méhbefogó elmondta, semmiképpen ne próbálkozzunk magunk kezelni a helyzetet. A rovaroknak most van a szaporodási idejük, ezért több bejelentés is érkezik hozzájuk. A betolakodók irtását mindenképpen érdemes szakemberre bízni. Ha pedig valakit üldözőbe vesznek a darazsak, akkor futni kell, bizonyos távolságon túl ugyanis már nem fogják követni az embert.

Sokan a tűzoltósághoz fordulnak, amikor méhrajjal vagy darázsfészekkel szembesülnek, viszont a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény alapján a méhbefogás és a darázsirtás nem tűzoltói feladat. Ám bizonyos esetekben az azonnali beavatkozás igénye megkövetelheti a tűzoltó egységektől az ehhez kapcsolódó feladatok elvégzését. A méhrajokkal, darazsakkal kapcsolatos intézkedés során a tűzoltók mentik ki a veszélyeztetett helyen levő embereket. Ha darázsfészket találunk, méh- és darázsbefogókhoz kell fordulni. A szakemberek listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában